);

Вучић: Реформе, рад, закони – одмах

Bor, Beograd

Танјуг, објављено: 27/07/2014

БЕОГРАД – Председник Владе Србије Александар Вучић поручио је да Србија мора да почне да ради и да се мења, а да се Влада неће плашити и неће одступити од реформи и закона којима је рад сврха и који треба да омугуће брже и лакше запошљавање и нова радна места.

„Свака од ових мера има само један циљ – да људи у Србији раде. Рад је једини начин да нам, заиста, буде боље. Рад мора да буде наша главна идеологија, основа наше вере, наш залог за сваку и свачију будућност”, истакао је Вучић у писму које је данас објавио на свом Фејсбук и Твитер профилу.

У тексту је подсетио на речи којима је ова влада и добила мандат на изборима: „Реформе одмах! Закони одмах! Рад одмах!”.

Премијер оцењује да је онај ко се сукоби са српским менталитетом, навикама и таборима, осуђен на пропаст.

„Тај зачарани круг морамо да прекинемо и победимо себе. Нема завера, за све што нам се десило, у највећој мери, криви смо сами. Сањали смо и страдали, време је да се пробудимо”, указао је премијер.

Он каже и да је од Френклина Деланора Рузвелта, демократског кандидата, уочи председничких избора у Америци 1933, научио да је једина ствар које треба да се плашимо – сам страх, јер је то кључно за сваког ко се бави јавним послом, посебно политиком.

„Данас, када Србији предстоји усвајење низа реформских закона, Закон о раду, приватизацији, стечају, планирању и изградњи, као и сет закона који регулишу медијску сферу, што је свакако најсмелији политички потез у последњих двадесетак година, желим да вам кажем да се ова влада неће плашити. И да неће одустати”, поручио је Вучић.

Он је свима који сматрају да им је доста тешког живота, рекао да смо живели много боље од онога што смо заслужили и зарадили.

„Својом неодговорношћу, пре свега, нас политичара, успели смо да, само у периоду од 2008. до 2012. повећамо незаспосленост са 14,4 на чак 26,1 одсто, као и да повећањем пензија и плата у јавном сектору, без економске подлоге, подигнемо јавни дуг са 34,2 на 62,5 одсто бруто домаћег производа”, навео је Вучић.

Премијер истиче и да данас, можда, први пут у савременој српској политици, Србија има јасан план за успостављање стабилне економије, чврсте државе са уређеним јавним финансијама.

„До тог светла мораћемо да прођемо кроз много трња у мрачном тунелу, али сам потпуно сигуран да ће на крају мандата Владе, многи који нас критикују, морати да признају да смо урадили велики посао за нашу земљу и за нашу децу”, уверен је Вучић.

Он је указао да ће у супротном то бити његов и лични пораз иако у политици нема ничег лиочног.

„Ако промашимо овај пут, у овом мандату, ја ћу морати заувек, ослобођен и сујете и патетике, да напустим политички терен. Биће то и мој, лични пораз, у послу у којем нема ничег личног”, каже премијер.

Он истиче да је за нашу земљу овде реч о насушној потреби да бар проба да се промени.

„Земље у којој људи имају потребу да кажу да је увек неко други крив, да оног који искаче врате у исту раван, да ако немам ја, не можеш ни ти да имаш, да што мање радимо, да све завршимо на фору, да не устајемо за посао од триста евра…И на крају ону највећу, константну потребу, да ништа од тога не променимо”.

Он објашњава да и ако неко крене са реформама они који су били за ођедном буду против.

„Ако се неко дрзне, ако неко проба, покуша, крене, рингишпил се заврти и они који су били за реформе, ођедном буду против, они који су били за законе, углас вичу како су закони лоши, заступници права послодаваца постану заступници права синдиката, левичари постану десничари, десничари пређу у левицу, интелектуалци машу песницом, радници одбијају да раде…

Једини који у свему томе остане напуштен, ојађен, крив, јесте управо онај који је нешто покушао. Како си се усудио?! – виче му, сложно, Србија”.

Премјер је указао да Србија мора да почне да ради и да победи себе како би имала шансу, какву-такву.

„Србија, једноставно, мора да почне да ради. И нека се буни ко год хоће, сваку расправу ћу и лично да подржим, али нећу одступити од реформи и закона којем је рад управо и сврха. Они треба да омогуће брже и лакше запошљавање (нова радна места), треба да подстакну инвестиције (нова радна места), да покрену привреду (опет нова радна места), да сузбију сиву економију (још једном: нова радна места)”, поручио је Вучић у писму.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !