U Boru počeo Medjunarodni radni ekološki i istraživački kamp – MORIEK BOR 2014.

Bor, 04.08.2014.

Počeo MORIEK 2014, Medjunarodni radni ekološki i istraživački kamp na planini Stol kraj Bora.

Posle petogodišnje pauze MORIEK se ove godine ponovo, u organizaciji Društva mladih istraživača Bor uz podrški Mladih istraživača Srbije i lokalne samouprave. Ovogodišnji učesnici kampa su: 18 stranaca iz 10 zemalja (Rusija, Koreja, Nemačka, Engleska, Poljska, Španija, Francuska, Portugalija, Turska i Češka), 2 iz Srbije i 2 domaćina iz Bora. Iz kamp baze u Planinarskom domu na Stolu učesnici su se spustili juče u selo Luka gde su ih meštani dočekali demonstracijom pečenja praseta na ražnju. Usledilo je takmičenje u malom fudbalu pa smeštanje u lokalna domaćinstva. Današnji dan počeo je doručkom u organizaciji društva „Vremeplov“, a potom je usledila radna akcija – čišćenje i uređenje prostora oko česme u selu. Kada su savladali tehnike korišćenja kose, grabulja, ašova i vila imali su priliku da vežbaju za predstojeće takmičenje sa meštanima.

Obišli su etno-kuću i upoznali se sa načinom življenja na ovim prostorima u periodu sa kraja 19. i početka 20. veka. Nakon probanja tradicionalne hrane – vlaških palačinki i belmuža, usledila je manifestacija na sportskom terenu u Luki. MORIEK je svečano otvorio član Opštinskog veća za omladinu i sport Marko Nikolovski, dobrodošlicu gostima je poželeo predsednik Mesne zajednice Luka, a svoju zahvalnost za mogućnost da organizuju deo MORIEKa izrazila predstavnica udruženja „Vremeplov“. Predstavnica Mladih istraživača Srbije objasnila je meštanima šta je MORIEK i kakav je značaj organizovanja ovakvih kampova. Gosti su, svako na svom maternjem jeziku, izrazili zahvalnost domaćinima, kao i svoje oduševljenje druženjem, nacionalnom kuhinjom i meštanima. Usledilo je zajedničko igranje vlaškog kola i sportaska takmičenja u trčanju u džaku, merenju težine, navlačenju konopca, zakucavanju eksera i sečenju drveta.

I za kraj, stranci u uloži žirija odabrali su najlepšu tradicionalnu nošnju. Meštani i učesnici MORIEKA danas su pokazali da jezičke barijere ne postoje kada postoji obostrana želja za međusobnim upoznavanjem i druženjem.-Cilj kampa:
Medjukulturalna razmena, turisticka valorizacija Borskog kraja, prezentacija prirodnog bogatstva, predstavljanje programa u okviru međunarodnog dana mladih, saradnja sa lokalnim stanovništvom.-Sadržaji programa:
1. Međunarodni radni kamp Stol – Brestovačka banja – Lazarev kanjon 
01.08. – 15.08.2014. god. 
Smeštaj: Planinarski Dom (Stol) 1.-12. i >Brestovačka banja 12.-15.8.
Broj učesnika: 20(15 Stranih, 5 Domacih volontera)
Kamp lideri : Stefan Kalcic, Nikola Krtinić, Nikola Simic, Nevena Elek 

-Program:
-Uredjenje okruženja Planinarskog Doma na Stolu
-Uredjenje Planine Stol ( obeležavanje turističkih i planinarskih staza, sredjivanje obala Jezerceta, postavljanje kanti za otpatke, izgradnja vidikovca, ciscenje)
-Uređenje Brestovačke banje (čišćenje obala reke, parkovskih površina…)
-Uređenje Lazareve pećine (skidanje grafita, uređenje staza…)
-Uredjenje Lazarevog “Zlotskog” Kanjona (ciscenje ulaza kanjona, obelezavanje staze…)
Kulturne aktivnoisti: poseta selu Luka i učešće u programu seoske slave, učešće u programu obeležavanja dana rudara i međunarodnog dana mladih, poseta RTB Bor i opštini Bor, poseta Muzeju Bor – Etno postavci u Brestovačkoj banji, Borskom jezeru, Lazarevoj pećini, upoznavanje sa ostalim turističkim lokalcijama, istorijskim i kulturnim spomenicima, izrada foto dokumentacije prirodnih lepota Stola i Lazarevog kanjona

-Vrsta, ciljevi, priroda i obim programa:
Program pripada vrsti multidisciplinarnih programa kampova u prirodi i obuhvata radne, promotivne i edukativne aktivnosti. Medjunarodnog je karaktera i namenjen mladima. Radna aktivnost se naglasava zbog dominantnog interesovanja mladih iz inostranstva za radne aktivnosti na uredjivanju razlicitih objekata. Kamp je tradicionalnog karaktera jer se više godina odrzava na istom mestu i slicnim programima uz odgovarajuće dopune i dogradnje na osnovu stečenih iskustava i inicijativa ucesnika.

-Ucesnici u programu:
Ucesnici (ukupno 20) su Mladi Istrazivaci iz Srbije (5) i mladi iz Inostranstva (15) koji su prijavljeni preko Voluntary Service Mladih Istrazivača Srbije.

Share

One thought on “U Boru počeo Medjunarodni radni ekološki i istraživački kamp – MORIEK BOR 2014.”

Ostavite odgovor