Rudari SREĆNO !

Bor, 06.08.2014.

Danas je dan rudara Srbije ! Dan rudara, 6. avgust, obeležavaju zaposleni i penzioneri u svim aktivnim rudnicima u našoj zemlji.

Dan rudara je ustanovljen u znak sećanja na 6. avgust 1903. godine kada je u Senjskom rudniku, prvoj i najstarijoj jami u zemlji, koja je danas u sastavu „Rembasa“, počeo štrajk zbog lošeg položaja rudara. Štrajkači su se tada izborili za bolji položaj i skraćenje radnog vremena.

Neposredni povod štrajku u Senjskom rudniku te godine, 50 godina posle pronalaska i početka kopanja uglja u Senju, bilo je „otpuštanje sa posla trojice radničkih aktivista.

Za devet dana štrajka, zapisali su hroničari tog vremena, rudari Senjskog rudnika su „izborili povratak na posao dvojice otpuštenih radnika, skraćenje radnog vremena i besplatan olaj za osvetljenje“.

Inače, od rudarstva u Srbiji danas živi više od 20.000 porodica.

Rudari u Srbiji imaju beneficirani radni staž, na godinu dana dobijaju beneficiju šest meseci zbog teških uslova rada.

Centralna svečanost održaće su u Rudniku Vrška čuka, koji ove godine obeležava 130 godina rada.

U okviru svečanosti, u Senjskom rudniku biće otvoren obnovljen Muzej ugljarstva, preuredjen Senjski rudnik u grad muzej po projektu Saveta Evrope. Za uredjenje Senjskog rudnika u grad Muzej Evropska unija izdvojila je 1,5 milina evra.

U Boru je tradicionalno rudarskom budilicom otpočela proslava  dana rudara a nastaviće se i 7. avgusta ispraćajem 255 penzionera u zasluženu penziju.

Boranima ni ovaj 6. avgust nije doneo čistije nebo kako je prošle godine obećala Ministarka Zorana Mihajlović, a Mladjan Dinkić najavljivao za kraj 2013. godine. Neodgovorno rukovodstvo kompanije sada najavljuje rok za kraj 2014. a uhodavanje za još 6 do 9 meseci uz traženje strateških partnera za svoja tri rudnika u Boru i Majdanpeku kao i zahtevom da im se odobri još 30 miliona evra kredita za završetak rekonstrukcije Topionice ,sa odloženim periodom za vraćanje kredita kada oni više ne budu na čelu preduzeća.

RUDARI – SREĆNO !!!

 

 

Share

Ostavite odgovor