Raspisan konkurs Planeta ART

Bor, Obrenovac

Konkurs za originalni ekološko angažovani umetnički rad mladih umetnika na temu klimatskih promena otvoren je od 1. do 31. avgusta.

Nacionalni konkurs za originalni ekološki angažovani umetnički rad na temu klimatskih promena: pesmu/priču, crtež, pesmu kantautora ili benda

1. Pozivamo mlade umetnike, starosti od 16 do 30 godina, da svojim ekološki angažovanim radom pošalju originalnu poruku o klimatskim promenama, posledici zloupotrebe prirodnih resursa. Raspisujemo konkurs za najbolji ekološki angažovani umetnički rad u sledećim umetnostima i formatima:

1)    literarna umetnostkratka priča ili pesma dužine do 1 kucane strane (do 3.000 slovnih znakova sa razmacima);

2)    vizuelna umetnostcrno-beli crtež rukom;

3)    muzička umetnostakustična pesma u izvođenju autora ili dua (do četiri minuta trajanja, tekst može biti i na srpskom i na engleskom jeziku).

2. Pravo učešća

1)    Konkurs je otvoren za sve umetnike, građane Srbije, starosti od 16 do 30 godina, pod uslovom da delakoja budu prijavljena na konkurs nisu ranije predstavljena javnosti u vidu zvaničnog izdanja.

2)    Svaki autor može na konkurs poslati samo jedno originalno delo u jednom umetničkom formatu.

3)    Pravo učešća na konkursu za literarnu i vizuelnu umetnost imaju autori koji su spremni da svoj rad izlože javnosti i obrazlože.

4)    Pravo učešća na konkursu za muzičku umetnost imaju muzičke grupe i autori koji imaju repertoar od najmanje pet originalnih autorskih pesama i spremnost da nastupe u akustičnoj postavci u trajanju do 25 minuta.

5)    Svi autori moraju biti spremni da posvete jedan dan putovanju u Obrenovac i učešću u koncertnoj dodeli nagrada.

3. Dostavljanje i formati radova

1)    Radovi se dostavljaju isključivo u elektronskoj formi na adresu  s naznakom „PlanetART – umetnost“ (npr. „Pokrenimo planetu – muzička umetnost“) u sledećim formatima:

i. literarna umetnost: MS Word (.doc ili.docx), pisma su ravnopravna;

ii. vizuelna umetnost: kompresija JPEG (.jpg), format papira A4, rezolucija 300 dpi;

iii. muzička umetnost: demo snimak u MP3 (.mp3) kompresiji, minimum 128 kbps, 44.1 kHz, kvalitet snimka nije presudan, pesma može biti snimljena uživo bilo kojim prenosnim uređajem, bitno je da se čuje i jasno odražava ideju autora.

2)    Svi autori/grupe autora su dužni da uz radove dostave svoju kratku biografiju s fotografijom i kontakt koordinatama.

4. Nagrade

1)    Po tri odabrana autora radova u svim umetnostima dobiće sledeće novčane nagrade:

            1. nagrada: 8.000 RSD

            2. nagrada: 7.000 RSD

            3. nagrada: 6.000 RSD

2)    Literarna umetnost:

i.     Autor prvoplasiranog rada dobiće „Rečnik sinonima“, drugoplasiranog mini-komplet knjiga stranih i domaćih autora, a trećeplasiranog mini komplet domaćih autora u izdanju RO „Kornet“;

ii.    Nagrađeni radovi biće objavljeni na sajtu organizatora, partnera projekta i sajtovima medijskih sponzora.

3)    Vizuelna umetnost:

i.     Autori tri odabrana rada dobiće knjigu „Saša Marković Mikrob: ZBOGOM ANDERGRAUND” u izdanju NUA „Remont“ i printove svojih radova u B2 formatu;

ii.    Nagrađeni radovi biće objavljeni na sajtu organizatora, partnera projekta i sajtovima medijskih sponzora.

4)    Muzička umetnost:

i.     Autor prvoplasiranog rada dobiće štimer za akustičnu gitaru, drugoplasiranog dva kompleta žica za akustičnu gitaru, a trećeplasiranog pakovanje trzalica od Mitros Musica;

ii.    Autori tri odabrana rada dobiće takođe po 3 svoje profesionalne fotografije u print formatu;

iii.    Nagrađeni radovi biće objavljeni na sajtu organizatora, partnera projekta i sajtovima medijskih sponzora.

5)    Svim nagrađenim autorima biće obezbeđeni troškovi prevoza do Obrenovca, kao i profesionalni uslovi nastupa, koji će biti video dokumentovan i emitovan putem oficijelnog YouTube kanala organizatora i zainteresovanih medija.

5. Stručni žiri doneće odluku o najboljim radovima.

Sastav žirija:

1)  Darka Radosavljević, istoričarka umetnosti, direktor NUA „Remont“;

2)  Pavle Ćosić, lingvista, književnik, urednik, RO „Kornet“;

3)  Marko Ristić, fotograf, glavni i odgovorni urednik „Nocturne magazina“;

4)  Udruženje „Šta hoćeš“ kao kolektivni član žirija.

6. Autorsko pravo

Umetnici se slanjem i izvođenjem svojih radova slažu da organizatori konkursa imaju pravo i slobodu javne upotrebe radova i njihovih snimaka na internetu i u drugim medijima prema svom nahođenju, a poštujući dignitet autora, njihov lični i umetnički ugled.

7. Rok

Konkurs je otvoren od 1. do 31. 8. 2014. Datum dodele nagrada i nastupa autora u Obrenovcu biće naknadno određen.

 

Konkurs Planeta ART raspisan za bazične umetničke formate: kratku priču / pesmu, crtež i akustičnu pesmu autora ili dua, a na temu klimatskih promena koje sve više osećamo na svojoj koži, biće otvoren do 31. avgusta. Mladi umetnici, uzrasta od 16 do 30 godina, pozvani su da svoje originalne radove pošalju na email adresu: 350brenovac@gmail.com.

Stručni žiri u sastavu: Darka Radosavljević, istoričarka umetnosti, direktor NUA „Remont“; Pavle Ćosić, lingvista, književnik, urednik, RO „Kornet“; Marko Ristić, fotograf, glavni i odgovorni urednik „Nocturne magazina“ i  Udruženje „Šta hoćeš“ kao kolektivni član žirija, odabraće po tri najbolja rada u svakoj kategoriji, po umetničkim formatima, koji će biti nagrađeni novčanim i drugim nagradama.

 

Konkurs organizuje Udruženje Udruženje „Šta hoćeš”, nacionalni partner 350.org, pokreta ekoloških pokreta za ujedinjenje sveta u rešavanju klimatske krize. Administrativno sedište „Šta hoćeš” nalazi se u Obrenovcu, gradu u kome se proizvodi 60% struje potrebne Srbiji, predgrađu Beograda koje je istovremeno i jedna od ekološki najosetljivijih tačaka u našoj zemlji, što se, na žalost i materijalizovalo katastrofalnim poplavama pre par meseci. Na svojoj koži sada svi osećamo kako klima postaje ekstremna – kod nas vode plave, drugde haraju suše, ali se sistem bespoštedne eksploatacije resursa zbog profita na to ne obazire. Bez osvešćenja pojedinca neće se promeniti korisnički odnos prema prirodi, kojoj pripadamo. Umetnost, snaga izraza darovitog pojedinca ili grupe, može da menja.

Po rečima istoričarke umetnosti Darke Radosavljević, članice žirija: „Za večeras se najavljuje još jedna u seriji velikih oluja, vremenskih nepogoda, kao posledica, verovatno, klimatskih promena. A ko je kriv? HAARP, sunčeve oluje, sunčeve pege, ko zna šta nam sve stiže iz svemira? Ili pak dobar deo krivice snosimo i mi sami. Javite se na ovogodišnji konkurs „Planet ART“ i pokušajte da vizuelizujete ono što nas tišti, a pre svega da se inspirišete upravo klimatskim promenama.“

Fotograf Marko Ristić poziva mlade talentovane muzičke autore: „Ja dolazim iz Obrenovca, mesta koje je pretrpelo veliku štetu usled klimatskih promena koje su zadesile našu planetu. Dosta vode je bilo u mom gradu, koji je potpuno uništen, a ja verujem da vi kao umetnici možete dosta toga da kažete na tu temu.“

Lingvista i književnik Pavle Ćosić, član žirija, takođe poziva mlade umetnike da svoje radove pošalju na konkurs „Planeta ART“: „Globalno zagrevanje i klimatske promene proizvodi čovek, a isto tako čovek može i da ih spreči na razne načine, između ostalog i pisanjem. Ljudi, pišite!“

Rastko Šejić, predsednik UO Udruženja „Šta hoćeš“ smatra da je stvaralaštvo najvažnije: „Stvarajte da bi menjali. Umetnike čije radove odabere stručni žiri konkursa „Planeta ART“ ćemo ugostiti na koncertnoj dodeli nagrada u Obrenovcu, da tu, na licu mesta, gde se sagoreva takva količina fosilnog goriva, u gradu koji je u velikoj meri uništen poplavom, pokušamo da poašljemo jasnu poruku da je razmišljanje o promeni klime, o globalnom zagrevanju, neophodnost.“

Share

One thought on “Raspisan konkurs Planeta ART”

Ostavite odgovor