);

Zašto je Vučić odustao od odmora na Borskom jezeru?

Bor, 13 avgust
Autor: Blic , Izvor:Allo

Premijer Aleksandar Vučić otkazao je odmor na Borskom jezeru na kome je trebalo da boravi sledećeg vikenda.

 On je za „Blic“ izjavio da je od vikend odmora odustao zbog brojnih obaveza.
vucic
– Čekaju me vrlo važne diplomatske obaveze i susreti sa najznačajnijim evropskim i svetskim zvaničnicima, kao i priprema reformskih zakona. Ovim za državu izuzetno ozbiljnim poslovima moram potpuno da se posvetim i zbog toga sam odlučio da otkažem odmor na koji sam planirao da idem narednog vikenda – kaže premijer Vučić za „Blic”.

Najznačajniji diplomatski izazovi premijera očekuju 25. avgusta, za kad je zakazana sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu i 28. avgusta kad nemačka kancelarka okuplja lidere iz regiona u Berlinu. U međuvremenu će, kažu u kabinetu premijera, Vučić imati i posete stranih diplomata, zbog kojih ne može da ode za vikend.

U Njujorku se očekuje da glavna tema bude primena Briselskog sporazuma. Generalni sekretar svetske organizacije Ban Ki Mun podneće redovan tromesečni izveštaj o stanju na KiM. Iako je primena Briselskog sporazuma dovedena u pitanje uglavnom zbog političkih premiranja između albanskih partija na KiM koje nisu uspele da formiraju vlast nakon izbora, biće apostrofirana i srpska strana.

Hotel Jezero sa razglednice
Generalni sekretar UN je prethodnom izveštaju za period od 21. januara do 15. aprila ocenio da ima još izazova u implementaciji pojedinih odredaba Briselskog sporazuma, posebno u vezi sa formiranjem Zajednice srpskih opština na Kosovu.
Sastanak lidera Zapadnog Balkana u Berlinu je verovatno još značajniji. Biće to treći susret Vučića sa nemačkom kancelarkom za par meseci. Kako kažu u njegovom kabinetu, glavne teme su odnosi u regionu, evropska perspektiva i ekonomija.Ovaj sastanak je još u junu, dok je pripreman, izazvao mnoga nagađanja o planovima Nemačke za region. Nemački šef diplomatije Frank-Valter Štajnmajer je više puta najavio da će Merkelova potvrditi garancije evropske perspektive za ceo region, ali dobro upućeni analitičari su u najavama ove konferencije govorili kao i o mogućnosti da se, zbog krize u Ukrajini, otvori mogućnost ubrzanog prijema zemalja iz regiona u EU.

Takođe, Vlada je u blagom zakašnjenju kad je u pitanju donošenje reformskih zakona koje je premijer najavio u svom ekspozeu i zato, bez obzira na to što su parlamentarci otišli na odmor, radi na njihovom donošenju.

Hotel „Jezero” rasprodat

Nakon najave premijera Srbije Aleksandra Vučića da će letovati na Borskom jezeru, kapaciteti hotela „Jezero” su skoro popunjeni. U hotelu su za „Blic” rekli da su posle vesti da će Vučić s decom letovati kod njih telefoni zvonili non-stop i da su se javljali ljudi sa svih strana da pitaju da li ima slobodnih mesta u hotelu, ali zanimalo ih je i kada dolazi premijer. Kako navode, nakon te vesti su se i turističke agencije zainteresovale da Borsko jezero stave u svoje ponude.

Оставите одговор