);
Breaking News

Na prodaju 18 preduzeća iz Borskog i Zaječarskog okruga

Bor, Zaječar, Beograd, 20. avgust

Izvor: Tanjug

Među 502 preduzeća za koja je Agencija za privatizaciju 15. avgusta objavila javni poziv za prodaju, nalazi se 18 preduzeća iz istočne Srbije – 13 iz Borskog i pet iz Zaječarskog okruga.

U procesu privatizacije prvi put i „Terentni transport“ Bor.

Neka od ovih preduzeća nalaze se u procesu restrukturiranja, a druga, poput borskog “Centroistoka”, već su bila predmet privatizacije, koja je poništena zbog zakonskih problema.
Jedno od preduzeća koje se prvi put pojavljuje u procesu privatizacije je AD “Teretni transport Bor”, koje je od 2010. godine u procesu restrukturiranja i jedno je od svega pet auto-transportnih preduzeća koja su ponuđena na prodaju.

– Već smo dobili nalog od Agencije za privatizaciju da dostavimo popis imovine i procenu imovine i kapitala na dan 31. decembar 2013. godine, i da ih predamo najkasnije do 29. septembra. Počeli smo da pripremamo kompletnu dokumentaciju, jer i preduzeću odgovara da se restrukturiranje napokon završi i da se privatizujemo na pravi način” – rekao je direktor AD “Teretni transport Bor” Zvonko Petalinkar.

On je naveo da se to preduzeće bavi prevozom robe u drumskom saobraćaju, ima 85 zaposlenih, 26 registrovanih teretnih vozila za drumski prevoz, 24 priključna vozila, dva putnička vozila i objekte za njihovo održavanje.

Petalinkar je naveo da je od osnivanja “Teretni transport” sam ostvarivo prihode i da očekuje da tako bude i posle privatizacije.

Prema njegovim rečima, od 2010. kada je počeo proces restrukturiranja, nije bilo subvencija države, a većina dugovanja koje preduzeće ima je prema državi, od čega su najveći deo kamate na neplaćene poreze do 2005. godine.

– Osnovni dug za porez na promet, koji je najveći, iznosi približno 37 miliona dinara, a kamata je još sedam miliona. Dug prema lokalnoj samoupravi je devet miliona, od čega je dva miliona osnovni dug, a ostalo kamata – precizirao je direktor AD “Teretni transport Bor”.

Po zakonu o mirovanju duga, naveo je Petalinkar, zahvaljujući redovnoj uplati poreza, preduzeću je u 2013. godini otpisano više od 200 miliona dinara kamate, tako da potencijalni kupac može da dobije preduzeće sa razumno malim dugovanjima.

On je rekao da u dokumentaciji, koja bude predata Agenciji za privatizaciju, svi podaci moraju da budu tačni jer je za odgovorno lice, za davanje netačnih podataka, po novom zakonu, osim novčane, predviđena i kazna zatvora.

 

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !