);

Objavljena prodaja RTB Bor, i direktori i sindikati – zanemeli!

Bor, Beograd, 20. avgust

Autor: M.C.

Agencija za privatizaciju Republike Srbije, pre nekoliko dana, objavila je Javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti, investitorima (pravnim i fizičkim licima) za privatizaciju preduzeća u skladu sa novim Zakonom o privatizaciji. Među 502 preduzeća, koja treba da se “udome”, nalazi se i RTB Bor sa zavisnim privrednim društvima: TIR, RBB, RBM i ukupno 5029 zaposlenih. Na spisku se nalazi i RTB Invest, koji sa tri zaposlena spada među najbolje izvoznike u Srbiji i jedini ima pozitivnu vrednost kapitala. Pisma o zainteresovanosti, kako piše u Javnom pozivu, moguće je dostaviti do 15. septembra 2014. godine. Agencija će dostaviti Ministarstvu privrede predloge modela i metoda privatizacije za svako od tih preduzeća pojedinačno. Obavezan rok za sprovođenje privatizacija je do kraja decembra 2015. godine.

Uprkos marketinškim trikovima, političkim raspravama i zaplitanjima, kao i obećanjima menadžmenta RTB-a o povećanju proizvodnje, o dobiti kompanije, o čistom nebu nad Borom, realnost je sasvim drugačija. Realni gubici i dugovi su ogromni, rokovi za projekte probijeni, potrošen je veliki kreditni novac… Borani se i danas guše u smogu (zatrovanog industrijskog dima često je i u krajevima grada gde se ranijih godina nikad nije osećao). Sada se sprema i privatizacija i videćemo kako će reagovati sindikati i posebno MENADŽMENT RTB-a na čelu sa, sve do juče, beskrompromisnim borcem protiv privatizacije kombinata bakra, vizionerem Blagojem Spaskovskim. On je, ako se sećate (postoji sačuvan snimak) izjavljivao i da “daje ruku desnicu ukoliko se državni RTB privatizuje”). Očigledno je da su građani ovog grada i radnici RTB-a koji rade u najtežim uslovima OBMANUTI i da im nije, niti može biti svejedno, i kad prvi sindikalni vođa, Dragan Aleksić Gara izjavi “da se nešto mora i dati da bi se sutra dobilo”. On je ranije otvoreno govorio da će podržavati direktore “sve dok daju dobru platu”. Njemu prvo i posebno, naravno. SUTRA će se, upravo doznajemo, kao i uvek do sada, prvi oglasiti sindikat NEZAVISNOST.

Dakle, počelo je odmotavanje gordijevog čvora zvanog RTB Bor. TEK će se sad videti ko je bio u pravu, pojedini, retki novinari i stručnjaci, ili veliki direktori. DOŠLO se do kraja, pa i ova priču tako treba razumeti. Od nečeg se moralo krenuti, ali da je trebalo lagati narod – nije trebalo. Očekujemo li dugu, vruću jesen? A o tome koliko je cvetao kriminal i korupcija, trebalo bi i o toj pošasti, bez obzira na proces privatizacije i ostalih promena, snažnije progovoriti i nastaviti bitku koja u Boru i okolini, nažalost, čestito nije ni započeta.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !