Sudbina i RTB Bor zavisiće od zainteresovanosti investitora. Ako izostane prodaja sledi stečaj!

Bor, Beogead, 22. avgust

Izvor: Večernje Novosti

Među 502 preduzeća, osim 156 firmi u restrukturiranju, nalazi se 14 banja i specijalnih lečilišta. Objekti pod zaštitom države moraju da zadrže svoju namenu

KAKVA će biti sudbina 502 preduzeća, među kojima su osim nekadašnjih giganata RTB Bor, IMT, IMR… i hoteli, medijske kuće, čuvene kafane, najviše zavisi od toga da li će za njih biti zainteresovan neki investitor. To će biti poznato tek posle 15. septembra, kada ističe rok da investitori upute pisma o zainteresovanosti na adresu srpske Agencije za privatizaciju. Tek posle toga, u roku od 45 dana, utvrđivaće se koje preduzeće će biti ponuđeno na prodaju, na koji način, i pod kojim tačno uslovima. Ostale čeka – stečaj.

Međutim, interesovanje investitora nije jedino merilo koje određuje način privatizacije. Uslov da bi preduzeće išlo u privatizaciju nije samo broj zainteresovanih kupaca, već i mogućnost da opstane na tržištu.

– Pisma o zainteresovanosti investitora pristižu. Ima tu malih preduzeća, privatnika koji bi želeli da kupe jednu od ponuđenih firmi, a ima i velikih kompanija iz sveta, koje svoje ponude dostavljaju posredstvom ambasada – saznaju „Novosti“ nezvanično u Agenciji za privatizaciju.

Ipak, tek kada sva pisma pristignu, biće tačno poznato koliko ima zainteresovanih za svaku pojedinačnu firmu. Zasada, najviše interesovanja ima za preduzeća iz oblasti metalske industrije i poljoprivrede.

Među 502 preduzeća, osim 156 firmi u restrukturiranju, nalazi se 14 banja i specijalnih lečilišta, Beogradski sajam (čija privatizacija je bezuspešno pokušavana u proteklom periodu), Beogradska industrija piva (raskinuta privatizacija)… Tu su i razna ugostiteljska preduzeća, među kojima i „Varoš kapija“ pod čijom kapom posluje čuvena kafana „Znak pitanja“, jedan od najstarijih restorana u Srbiji, osnovan daleke 1823. godine. Ranije je postojao plan da se ova kafana, prilikom privatizacije „Varoš kapije“ izdvoji iz njenog sastava i dodeli Gradu Beogradu, za šta bi Grad dao naknadu. Međutim, dogovor u tom smeru nije postignut, pa je, po novim propisima, i „Znak pitanja“ na listi za prodaju. S obzirom na to da ima status spomenika kulture, novi vlasnik neće moći da menja namenu objekta posle privatizacije. Konce bi u ovom slučaju državi prilikom prodaje mogao da „pomrsi“ stari vlasnik, pošto se beleži potraživanje u procesu restitucije.

Sličnu sudbinu imala je i čuvena beogradska knjižara „Geca Kon“ koja je pre pet godina, prilikom raspisivanja tendera za prodaju „Prosvete“, odlukom Vlade proglašena za kulturno dobro. Taj prostor morao je trajno da zadrži istu namenu, dok bi novi vlasnik „Prosvete“ bio obavezan da zadrži istu delatnost minimum 10 godina. Posle raskida ugovora sa kupcem, izdavačka kuća sada je u procesu restrukturiranja i ponovo se nalazi na spisku za prodaju. Ako za nju bude zainteresovanih investitora.

 

 

Share

Ostavite odgovor