EPS juri male dužnike zbog zastarevanja

Bor, Beograd, 26.avgust

Izvor: Blic

Prinudna naplata dugova za struju koju je EPS počeo juče obuhvataće građane koji nisu plaćali račune od jula do novembra 2013.

U EPS pojašnjavaju da prinudna naplata važi samo za domaćinstva, pošto bi njihova dugovanja uskoro mogla da zastare. Za sada neće biti obuhvaćeni najveći dužnici iz privrede, jer je kod njih rok zastarevanja tri godine.
– Za fizička lica rok zastarevanja je godinu dana. Sada smo izvršiteljima dali predmete koji su prioritet, a kako ih budu zaključivali dobijaće nove – navode u EPS-u za “Blic”.
Svetlana Manić, zamenik predsednika Komore izvršitelja, kaže da je reč o dužnicima, fizičkim licima, čija dugovanja iznose od 5.000 do 50.000 dinara, najčešće tridesetak hiljada. Oni EPS-u ukupno duguju milijardu i 100 miliona dinara.
– Ima 103.826 dužnika iz cele Srbije koji nisu platili jedan ili najviše šest računa u 2013. godini. Svi prvo mogu da očekuju stavljanje administrativne zabrane na platu ili penziju. Ukoliko nemaju primanja, proveravaćemo stanje njihovih računa u bankama, a naplata je moguća i oduzimanjem pokretnih stvari, uključujući automobile, motore, pa i nepokretnu imovinu. Onima koji nemaju ništa, obustavićemo postupak zbog nemaštine – precizirala je Svetlana Manić za “Blic”.

 

Share

Ostavite odgovor