FARBANJE: RTB BOR – sad se setili da štede?

Bor, 27. avgust

Autor: M.C.

Današnja informacije sa jučerašnje sednice Upravnog odbora RTB Bor pod predsedavanjem Nemanje Stevanovića, mladog beogradskog pravnika i ranijeg člana UO, stigla je u grad bakra, ne kao olakšanje kako se predstavlja javnosti, – i pored najbolje volje – nego kao još jedno zamagljivanje stvarnosti. Da se htelo štedeti i racionalnije trošiti na svakom koraku davno bi se poseglo za konkretnim merama prevashodno u sferi investicija u metalurgiji, pa i rudarstvu. Da ne podsećamo na uzburkane strasti o prodaji koncentrata bakra iz topioničkih pogona privatniku iz Smedereva, a ne iz rudnika, pa do HITNIH ugovora za opremu koja, nezvanično se saznaje, nikad nije stigla. Kako se i gde štedelo u RTB najmanje je, čini se, bio upoznat Upravni odbor (UO) koji je, prvi put, tri godine bio bez predsednika, a od decembra prošle godine imao je pauzu do nedavno, izgleda do jučerašnje sednice kada je obelodanjeno da je postavljen novi čovek na čelnu poziciju. On je, ne samo skresao nadokande članovima svih UO u kompaniji (reč je o predlogu Skupštini RTB), nego je, sasvim opravdano, zaustavio i otvaranje kancelarije RTB u Beogradu koja, istini za volju, nikome nije ni trebala, sem, možda, jednoj ličnosti. Ta „firma“ je planirana u maju ove godine i samo je trebalo da krene sa „proizvodnjom“, ubeđeni smo, novih, neviđenih spinovanja javnosti i političkog marketinga. I, gle, još jednog licemerja generalnog dirketora RTB-a (trebalo bi videti da li je Vlada krajem prošle godine uopšte odlučila o tom postavljenju? Upravo zato što je takvu odluku đavolski teško pronaći!) koji, po Tanjugu, s a o p š t a v a ( zar se tako nešto saopštava!) da će dobro sarađivati sa novim predsednikom UO koji je „već povukao prave poteze“. Ko li je kome ovde šef, ko koga i zašto hvali bez ikakve poslovne potrebe, videće se ubrzo, jer predstoje sudbonosni dani za RTB.

Mi bi, kad već postavljamo ovu temu, podsetili Stevanovića da se raspita i o saradnji RTB i privatnog, Bogićevićevog rudnika zlata Lece kod Medveđe i zašto tamo, čak i danas rade ljudi iz Bora (bivši direktor Rudnika bakra Bor, Bojović – Bojke). I šta se do sada radilo i u čijem interesu. To je prava tema, jer nejasno je koji je to borski interes u Bogićevićevoj firmi a da nije na štetu RTB? ILI: koliko će državu i narod koštati prekoračenje rokova izgradnje nove topionice bakra? Kolike su i kakve pare davane za „šminkanje“ grada Bora i da li je i kojim novcem, sve po zakonu (?), dograđivan Dom odmora u Brestovačkoj banji. I hotel „Jezero“ na Borskom jezeru mogao je, veruju stručnjaci, jeftinije da se renovira. Bog će sveti znati gde se sve i bez veze trošilo, a o „štednji“ u RTB, na dve i po stranice, piše i današnja revija „Afera“( kupuje se na svim kisocima u Srbiji). Ni čuveni INSAJDER nije ostao nem i gluv na prekomerna trošenja i – po ocenama iz Vlade – bacanja para u „rupu bez dna“.

Na posletku, a moglo je i na početku: Gospodine Stevanoviću, nije li premijer Vučić u Skupštini Srbije lepo rekao da je u RTB „loš menadžment“. Ne treba mudrovati – to je saopštio i zbog rasipanja državnih subvencija i ostalog novca, nego šta? Njemu bi, ako ne i nama, trebalo sigurno verovati. A naše čitaoce podsećamo ko sve danas čini Upravni odbor RTB-a… TO SU: Nemanja Stevanović, dipl. pravnik, Veselin Sjelkoća (savetnik ministra Velimira Ilića), Andrija Jovičić, dipl. ekonomista, svi iz Beograda i Dragan Marinković, dipl. inž. mašinstva i Jovica Radisavljević, dipl. inž. rudarstva iz Bora. Hoće li se oni pokazati u boljem svetlu od njihovih prethodnika, od onih koji su tri godine upravljali bez predsednika, daj Bože! I to bi trebalo najviše da zavisi – što jes’, jes’ – od Nemanje Stevanovića, a ne od, recimo – Blagoja Spaskovskog!

Share

Ostavite odgovor