46. Međunarodna oktobarska konferencija rudara i metalurga

Bor, 28. avgust

Od 01. do 04. oktobra u hotelu ”Jezero” biće održana tradicionalna 46. po redu konferencija rudara i metalurga – 46. Međunarodna oktobarska konferencija rudara i metalurga (46th International October Conference on Mining and Metallurgy), na kojoj će se susreti istaknuti akademci sa predstavnicima javnog i privatnog sektora, kako bi razmenili znanja i iskustva. Skup će obezbediti forum za prezentaciju naučnih istraživanja i rešenja iz prakse o temama iz oblasti geologije, rudarstva, metalurgije, tehnologije, nauke o materijalima, zaštite životne sredine i povezanih srodnih oblasti. Radiće u plenumu i po sekcijama, sa usmenim izlaganjem radova i na posterima.

Ovaj naučno-stručni skup, sa najdužom tradicijom u pomenutim oblastima u našoj zemlji, organizuje Tehnički fakultet u Boru Univerziteta u Beogradu u saradnji sa suorganizatorom Institutom za rudarstvo i metalurgiju u Boru, a uz pomoć generalnog sponzora (Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije), donatora (Netzsch Gerätebau GmbH i RioSavaExplorationd.o.o.), izlagača (3M Personal Safety Division) i uz medijsku podršku (Media Centar Bor).

Mesec dana pre održavanja konferencije potvrđeno je očekivanje da će teme konferencije pobuditi značajno interesovanje stručnjaka kako iz Srbije, tako i iz zemalja u okruženju i šire, Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke, Hrvatske, Indije, Iraka, Irana, Italije, Jordana, Kanade, Kazahstana, Libije, Poljske, Rumunije, Rusije, Slovačke, Slovenije. Tri eminentna svetska stručnjaka će održati plenarna predavanja iz oblasti rudarstva, metalurgije i nauke o materijalima. Prof. dr Jakob Likar, profesor na Fakultetu za prirodne nauke i inženjerstvo Univerziteta u Ljubljani iz Slovenije će govoriti o „Mogućnostima zajedničkog rada podzemne hidro i nuklearne elektrane“. Tema predavanja prof. dr Fathi Habashi-a, profesora emeritusa na Fakultetu za rudarstvo, metalurgiju i inženjerstvo materijala Univerziteta Laval iz Kanade će biti „Kratka istorija ekstraktivne metalurgije“. Dok će prof. dr Vladimir Krstić, profesor na Fakultetu za mašinstvo i inženjerstvo materijala na Kraljičinom Univerzitetu iz Kanade održati predavanje na temu „Jedinstvene teorije preloma krtih materijala“.

U okviru konferencije biće održana i Prva međunarodna studentska konferencija o rudarstvu, metalurgiji, hemijskom inženjerstvu, nauke o materijalima i srodnim oblastima (1st International Student Conference on Mining, Metallurgy, Chemical Engineering, Material Science and Related Fields), koja će biti prilika da studenti predstave svoje naučno-istraživačke rezultate široj akademskoj zajednici.

 

 

 

 

Share

Ostavite odgovor