);

Majdanpek: Spaskovski ni posle dve godine nije odgovorio Odboru za ljudska prava!

Bor, Majdanpek, 5. septembar

MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE –MINISTRU

MINISTARSTVO ZA RAD, ZAPOŠLJAVANJE, BORAČKA I SOCIJALNA PITANJA

NVO „Odbor za ljudska prava-Majdanpek“: Zahtev za podršku inicijative radnika Rudnika bakra Majdanpek, bivših radnika i penzionera, kao i njihovih porodica za otpis preostalog iznosa otplate otkupa stanova, koje su dobili kao radnici RBM-a.

Poštovani, pozivam Vas da podržite inicijativu koju smo pokrenuli potpisima radnika RBM-a, bivših radnika, penzionera RBM-a, kao i članova njihovih porodica, koja se odnosi na otpis preostalog iznosa za otkup stanova, koje su dobili kao radnici RBM-a, i kome otplaćuju otkup za te stanove.

„Odbor za ljudska prava-Majdanpek“ je 5. oktobra 2012. godine uputio dopis Predsedniku Vlade Republike Srbije, predsedniku Republike Srbije, kao i Ministru rada, zapošljavanja i socijalne politike sa molbom da nam pomognu u rešavanju, ovog, za gradjane Majdanpeka, veoma važnog problema.

Jedini odgovor smo dobili iz Kabineta predsednika Republike Srbije kroz koji nas obavestavaju da su naš dopis prosledili „na nadležnost gospodinu Blagoju Spaskovskom, generalnom direktoru RTB Bor d.o.o, s molbom da Vaši navodi budu razmotreni, kao i da o tome budete obavešteni pisanim putem“.

Ni nakon skoro dve godine nikakav odgovor nismo dobili.

Na osnovu takvog ponašanja, jedino se može zaključiti da je prisutna apsolutna nebriga o sadašnjim, naročito bivšim zaposlenima u RBM-u, kao i da nema društvene odgovornosti u ovako teškom vremenu za našu državu i njene gradjane.

Napominjem da je najveći broj gradjana Majdanpeka svoj radni vek proveo upravo u RBM-u izdvajajuci novac za različite fondove, a tako i za Fond za stambenu izgradnju. Zbog toga smatramo da su stanovi u otkupu, za koje tražimo otpis preostalog iznosa, odavno kupljeni, odnosno isplaćeni.

Sada, kada se privreda majdanpečke opstine nalazi u teškom stanju, kada nema otvaranja novih radnih mesta, kada mnoge porodice žive od prosečnih penzija, i siromaštvo je u porastu, kada veliki broj dece ima samo jedan obrok dnevno, rate za otkup stanova, koje sadašnji radnici RBM-a, kao i bivši penzioneri uplaćuju, predstavljaju veliko opterećenje za njih i njihove porodice.

Veliku zabrinutost predstavlja i mogucnost da će, zbog nemogućnosti otplate, morati da izadju iz stanova u kojima je i nekoliko generacija.

Inače, visina rata za otkup doseže i do nekoliko hiljada dinara. Jedan od razloga je i nemogućnost otkupa kada su mnogi otkupljivali po simboličnim iznosima, jer u to vreme nisu imali stan da bi bili u prilici da ga otkupe. Upravo zbog navedene situacije, neohodna je društvena odgovornost svakog pojedinca, svake kompanije.

Pretpostavljamo da ne postoji bilo kakva zakonska prepreka za otpis iznosa, s obzirom da imamo saznanje da je „Zlatara“ takodje preduzeće u restrukturiranju, koje je u mnogo težoj situaciji od RTB Bor, to učinila za svoje radnike.

Molim vas da se lično zauzmete i podrzite našu unicijativu, da problem sagledate sa svih strana.

Očekujemo od Vas da pokažete državničku i svu vrstu odgovornosti u najtežem vremenu za sve nas.

S poštovanjem,

Za „Odbor za ljudska prava-Majdanpek“,

Mionka Nikolić, predsednica… 2.9. 2014.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !