);

Bor: Počinju testiranja za Osnovni kurs Gorske službe spasavanja Srbije

Bor, Beograd, 10. septembar

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

Gorska služba spasavanja Srbije svake godine organizuje uvodna testiranja za Osnovni kurs. Ove godine testiranja se održavaju u septembru tokom tri vikenda u 17 gradova: u Beogradu, Brusu, Kruševcu, Nišu, Boru, Zaječaru, Vladičinom Hanu, Novom Sadu, Kragujevcu, Čačku, Užicu, Raški, Kraljevu, Prijepolju, Valjevu, Novoj Varoši i Ivanjici.

Testiranje u Boru biće održano u nedelju, 14. septembra, sa početkom u 17:00 na stadionu FK „Rudar“ u parku malih sportova.

Svi detalji vezani za kriterijume fizičke spreme koji moraju biti ispunjeni na uvodnom testiranju, kao i za trajanje, strukturu i finansijske uslove kursa nalaze se na internet stranici Gorske službe spasavanja Srbije www.gss.rs.

Za sve ostale informacije na raspolaganju je e-mejl adresa info@gss.rs i telefon 063/466-467.

Postani spasilac, pridruži se!

Gorska služba spasavanja (GSS) Srbije je dobrovoljna i neprofitna organizacija čiji je osnovni cilj pomoć i spasavanje u nepristupačnim planinskim i urbanim uslovima.

Spasiti ljudski život, pomoći čoveku u nevolji, osnovni je zadatak GSS Srbije.

GSS Srbije su 1952. godine osnovali iskusni alpinisti, dok danas Gorsku službu spasavanja sačinjava oko 200 aktivnih spasilaca, od kojih su mnogi iskusni planinari, visokogorci, alpinisti, sportski penjači, speleolozi, ronioci, skijaši i paraglajderisti. Dijapazon aktivnosti spasilaca GSS Srbije je veoma širok: traganje i spasavanje na skijaškim terenima, u opštim planinskim uslovima, spasavanje iz jama, pećina i iz stena, spasavanje u urbanim uslovima, posebno u slučaju elementarnih katastrofa. Tokom majskih poplava, spasioci Gorske službe spasavanja Srbije evakuisali su i medicinski zbrinuli oko 1200 stanovnika iz područja ugroženih poplavama. U svojim redovima služba ima i spasioce sertifikovane za helikoptersko spasavanje, kao i spasilačke pse.

Zakonom o vanrednim situacijama, Gorska služba spasavanja Srbije je uvrštena u činioce zaštite i spasavanja u Srbiji i definisana kao strateški partner Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije za izvođenje spasavanja na nepristupačnim terenima. Načelnik Gorske službe spasavanja Srbije je član Republičkog štaba za vanredne situacije.

GSS Srbije je član međunarodne spasilačke organizacije za površinsko spasavanje – IKARCISA (Internationale Kommission Für Alpines Rettungswesen – Commission Internationale de Sauvetage Alpin), kao i međunarodne spasilačke organizacije za spasavanje u podzemlju – ECRA (European Cave Rescue Association), i svoj rad usaglašava sa preporukama ovih organizacija.

Dodatne informacije o radu GSS Srbije: www.gss.rs
Međunarodni standardi kojima se rukovodi GSS Srbije: www.IKAR-CISA.org

Kontakt:

Odnosi sa javnošću:       Mirjana Perić                    063 466 333               mirjana.peric@gss.rs

Načelnik:                            Marko Čalija                      065 303 0220            calija.gss@gmail.com

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !