);

I Boranin Aleksandar Stanojević na promociji najmlađih oficira ispred Doma Narodne Skupštine

Bor, 15. septembar 2014.

Izvor: Vojna Akademija

Promovisani najmlađi oficiri Vojske Srbije

Ispred Doma Narodne skupštine svečano su promovisani najmlađi potporučnici Vojske Srbije. U prisustvu predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića, predsednice Skupštine Maje Gojković, premijera Aleksandra Vučića, ministra odbrane Bratilava Gašića, načelnika Generalštaba generala Ljubiše Dikovića, gostiju iz inostranstva, ministara u Vladi, predstavnika verskih zajednica i vojno-diplomatskog kora akreditovanog u našoj zemlji, u stroj naše vojske svečano je primljen 221 novi oficir.Najuspešnije potporučnike oficirskim sabljama nagradio je predsednik Nikolić – Aleksandra Borovčanina, prvog u rangu, Viktora Džasera Milenkovića, drugog i Milicu Radojković, treću po upehu u 135. klasi.

Ministar Gašić je uručio pištolje s posvetom najboljim potporučnicima po vidovima – u Kopnenoj vojsci Stefanu Slavkoviću i u ViPVO Milošu Miloševiću.

Predsednik Republike Tomislav Nikolić, obraćajući se mladim oficirima i gostima, podsetio je da nas svakog septembra na plato ispred Doma Narodne skupštine dovodi snažna i iskrena želja – da ovu našu decu, mlade oficire, podržimo u časnom i hrabrom opredeljenju služenja otadžbini kao životnom pozivu.

– Na ponos svojih roditelja i svih građana Srbije, s uspehom su završili najprestižniju vojnu školu u regionu, školu koja je ugled i visok rejting odavno zavredila i na svetskoj karti vojnih obrazovnih institucija. Zato Vojna akademija ima za oblast obrazovanja Republike Srbije isti značaj kakav Vojska Srbije ima za stvaranje i očuvanje države Srbije. Ona postoji duže od 160 godina, od tada do sada njen prvi i osnovni zadatak jeste stvaranje kvalitetnog oficirskog kadra – rekao je Nikolić.

Sale Bgd Vojska- kuma

Predsednik Nikolić se osvrnuo i na stogodišnjicu od početka Prvog svetskog rata.

U tradicionalnom obraćanju najboljeg u klasi, potporučnik Aleksandar Borovčanin rekao je da je njegova generacija rođena i stasala u teškim vremenima, ali da se teškim vremenima nazire kraj. Borovčanin je zahvalio roditeljima svojih kolega, starešinama i profesorima na trudu koji su uložili u njihovo obrazovanje i vaspitanje i izrazio nadu da će njegova generacija biti dostojan naslednik predaka i uzor potomaka.

Pre svečanog defilea, Garda je izvela egzercir.

Nekoliko trenutaka pre no što su kadeti 135. klasa tradicionalno bacili uvis svoje šapke, plato ispred Doma Narodne skupštine nadleteo je MiG 29, a pilot major Dejan Janković čestitao je najmlađim kolegama prve oficirske činove i poželeo im da dostojno služe otadžbini.

Izjave

Ministar odbrane Bratislav Gašić rekao je posle promocije da je snažni emotivni naboj, koji se osetio tokom promocije, na njega ostavio najjači utisak.

– Za najmlađe oficire u Vojsci Srbije ovo je još jedan korak u karijeri i stepenik ka njihovom potpunom sazrevanju. Drago mi je da Vojska Srbije ima ono što joj ostaje i čime se diči, a to je Vojna akademija koju završavaju mladi spremni da se suoče sa svim problemima u životu, rekao je ministar Gašić.

Aleksandar Stanojević, rođen 1991. godine, završio je, u 135. klasi, Vojnu akademiju i jedini je Boranin od 201 mladog oficira koji su juče, na svečanosti ispred Doma Skupštine Srbije, promovisani u potporučnike Vojske Srbije. Stanojević je u Boru završio Gimnaziju, a potom u Beogradu  Vojnu akadmeiju, smer vojno- mašinska inženjerija, sa prosekom 8,07.

Na jučerašnjoj svečanosti u Beogradu prisustvovali su  i Stanojevićeva rodbina i prijatelji.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !