);
Breaking News

Izbori za Nacionalni savet

Bor, 22.09.2014.

VLAŠKA NARODNA STRANKA
PARTIA NEAMULUI RUMÂNESC

Adresa: 19210 Bor, Ul.Bobijeva 46.Balasevic VDSS

 Tel/fax: ++381 (0) 30 2495696; e-mail: vns.pnr@gmail.com

 

 

Saopštenje za javnost Vlaške narodne stranke povodom izbora za Nacionalni savet vlaške nacionalne manjine

Poštovani,

                  Obraćamo se javnosti kao jedina autentična politička partija sa vlaškim predznakom koja već više od deset godina postoji na političkoj sceni Srbije.

                  Povod našeg obraćanja su izbori za Nacionalne savete nacionalnih manjina, raspisani za 26. oktobar ove godine.

            Vlaška narodna stranka je, uz Forum za kulturu Vlaha, bila jedan od osnivača prvog saziva Nacionalnog saveta vlaške nacionalne manjine. Lista okupljena oko naše organizacije, odnela je tom prilikom ubedljivu pobedu, sa dve trećine elektorskih glasova. Predstavnici države su međutim, umesto konstruktivne saradnje, organizovali opstrukciju i onemogučavanje normalnog funkcionisanja tog saveta.

             Uprkos brojnim nepravilnostima, i do tada neviđenim pritiscima, lista okupljena oko Vlaške narodne stranke pojedinačno je osvojila najveći broj glasova i prilikom izbora za drugi saziv Nacionalnog saveta vlaške nacionalne manjine, održanim 10. juna 2010. godine. Pobeda koju smo izvojevali ostavila je gorak ukus. Te izbore je pratila otvorena hajka na funkcionere, simpatizere i aktiviste naše opcije, pritisci od strane tužilaštva u Požarevcu, pa čak i policijsko privođenje u gluvo doba noći zabeleženo u opštini Petrovac na Mlavi. Vlaška narodna stranka je u prethodne 4 godine koristila svaku priliku da bi ukazivala na nepravilnosti koje su pratile sam izborni proces.

              Namera Vlaške narodne stranke je bila da se, kroz otvoreni dijalog sa predstavnicima vlasti u Beogradu, kao i sa posmatračima misije OEBS i SE, otklone postojeći nedostaci i kreira atmosfera za održavanje fer i slobodnih izbora za Nacionalne savete nacionalnih manjina.

             Tračak nade ulio je nedavno održani sastanak na Borskom jezeru na kome nam je, uz prisustvo premijera i ministra spoljnih poslova Rumunije, Viktora Ponte i Titusa Korlecana, i sa srpske strane predsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića.

                 Aleksandar Vučić je javno obećao da se Srpska napredna stranka neće mešati u izbore za Nacionalni savet vlaške nacionalne manjine.

              Na istom sastanku, gospodin Vučić je sa puno razumevanja govorio o potrebi da se problemi koji su mu bili predočeni prevaziđu, ističući pritom da kao predsednik vlade „ne može da bude zadovoljan kada čuje da građani Srbije vlaške nacionalnosti sa toliko gorčine ukazuju na probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju“. Kao neformalna potvrda javno iznetih obećanja, trebao je da usledi prijem delegacije Vlaške narodne stranke kod predsednika Vučića, prvobitno zakazan za 10. septembar 2014. godine.

          Ne samo što do sastanka sa Aleksandrom Vučićem nije došlo, već smo svedoci brojnih aktivnosti koje krše obećanje sa sastanka na Borskom jezeru.

          U kampanju za izbor Nacionalnog saveta vlaške nacionalne manjine aktivno su se uključili brojni funkcioneri vladajuće koalicije. Na izbornim listama pojavljuju se ljudi iz vlasti: narodni poslanici, predsednici opština. odbornici i direktori javnih preduzeća. Ove liste u kampanji, dobijaju logističku, medijsku i finansijsku podršku gradskih i opštinskih odbora stranaka koje trenutno čine vladajuću koaliciju. Informacije koje ovih dana dopiru do nas, govore da je u kreiranju jedne od lista direktno uključen i visoki funkcioner Srpske napredne stranke iz Beograda. Ovaj funcioner je određivao koji će članovi SNS biti na listi SPS, odnosno koalicione stranke. Postavlja se pitanje ko stoji iza ovih kandidata? Jesu li to udruženja građana, nevladine i političke organizacije, kulturno umetnička društva Vlaha ili su samo članovi političkih organizacija večinskog naroda.

         Takođe, iz informacije koje nam svakodnevno pristižu sa terena, između ostalog, saznajemo da se, u pojedinim opštinama u istočnoj Srbiji, u poseban birački spisak za izbor Nacionalnog saveta vlaške nacionalne manjine, upisuju građani srpske nacionalnosti, od kojih su većina su članovi i simpatizeri SNS i SPS. Iz prethodnog se jasno vidi da je predizborna situacija u pogledu etike i legitimnosti lošija nego na prethodnim izborima.

        Vlaška narodna stranka smatra da se zloupotrebljava pravo koje bilo kom pripadniku vlaške nacionalne manjine omogućavada učešće u izbornom procesu za Nacionalni savet nacionalne manjine, u cilju narušavanja kulturne autonomije od strane vlasti, kroz stavljanje Nacionalnog saveta pod potpunu kontrolu delova državnog aparata. Što obesmišljava ideju Nacionalnih saveta.

       Na osnovu iznetog, Vlaška narodna stranka ne vidi smisao učestvovanja na izborima koji bi predstavljali reprizu izbora iz 2010. godine. Ovako koncipirane izbore doživljavamo kao farsu čiji je jedini cilj da se evropskoj javnosti predstavi potpuno iskrivljena slika o navodno visokom stepenu poštovanja manjinskih prava u Srbiji.

         Vlaška narodna stranka zato poziva svoje članove i simpatizere, pripadnike vlaške nacionalne manjine, da ne izađu na predstojeće izbore za Nacionalni savet vlaške nacionalne manjine.Bojkot predstojećih izbora, na žalost, vidimo kao jedini način da svoje članove i simpatizere sačuvamo neprijatnosti, pritisaka, i torture kojima su već bili izloženi 2010. godine.

      Vlaška narodna stranka samo postojanje nacionalnih saveta, kao najviših organa kulturne autonomije manjinskih zajednica, u ovakvoj Srbiji, vidi kao prevaziđeno i potpuno obesmišljeno, te zbog toga poziva sve zainteresovane na konstruktivni dijalog u cilju iznalaženja rešenja koje bi uistinu garantovalo pravo manjinskih zajednica na kulturnu autonomiju.

U Boru 22.09.2014.

vdss pecat i potpis

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !