);

Bor: Obeležena Evropska Noć istraživača

Bor. 27.09.2014.

Evropska Noć istraživača, 26. septembar,  održava se svake godine širom Evrope, čak i van nje, kao događaj koji se istovremeno organizuje u čak 300 gradova poslednjeg petka u septembru. Svi sadržaji su besplatni, što će vam uštedeti novac, a istovremeno podstaći um i pružiti sjajnu zabavu za petak veče.

U Srbiji Noć istraživača se održava po peti put a finansirana je iz programa HORIZON 2020 koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru pod-programa Marija Kiri. Ove godine manifestacija će se održati u čak 9 gradova u Srbiji, i to u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Subotici, Zrenjaninu, Kragujevcu, Pančevu, Jagodini i Ćupriji i u 5 ruralnih područja.

Nosioci projekta i koordinatori za Srbiju su Festival nauke Beograd, Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu i Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.

Svi programi Noći istraživača su novi, atraktivni, interaktivni, prilagođeni svim uzrastima i ne zahtevaju prethodno usko-stručno obrazovanje. Osim toga, pružiće vam se jedinstvena prilika za druženje sa našim najpoznatijim naučnicima-istraživačima na najrazličitije moguće načine, koji će vam otkriti kako nauka utiče na naš svakodnevni život.

Obeležavanju se pridružila i Srpskа Krаlјеvskа Аsоciјаciја Аkаdеmikа, inоvаtоrа i nаučnikа  održavši 38.SKАIN-оvu svеčаnu Аkаdеmiјu sа 137. ТЕSLIАNUМ tribinоm na kojo je Аkаdеmik Svеtоmir Stоžinić Prеdsеdnik оdbоrа i Skupštinе istinе о Kоsоvu dоdеlio Prеdsеdniku SKАIN Ljubinku Iliću Vеlikе Pоvеlјu „Istinа о Kоsоvu“. U nastavku Akademije izvršena je dоdеlа priznanja, Оrdеnа Vitеzа –Теslе i bеsеdа Lаurеаtа: Аkаdеmika Prоf. dr Мlаdеna Stјеpаnоviću i Аkаdеmika Prоf. dr Мilеnka Džеlеtоvića. U radnom delu Akademije izvršen je prijem novog dopisnog člana Prоf. Мirоslаva Lаzоvićа uz njegovu pristupnu besedu i polaganje zakletve. Pošto se radi o istaknutom umetniku zidnog slikarstva multimedijalnom prezentacijom prikazan je njegov umetnički rad. O duhovnosti i značaju nastupajućeg praznika Krstovdana govorio je Akademik Prоtојеrеј – stаvrоfоr Prоfdr Ljubivоје Stојаnоvić, sеkrеtаr оdеlјеnjа Akademije zа Bоgоslоvlје i duhоvnоst Posebno interesantan deo bio je razgovor mladih naučnika sa Laureatima i uspešnim naučnicima koji su za ovu priliku pristigli iz dijaspore.

Akademija SKAIN mc

U Boru Noć istraživača, obeležena je, po prvi put, u holu Studentskog centra !  Organizatori ovogodišnje naučno kulturne manifestacije je: Tehnički fakultet, Društvo mladih istraživača, OŠ „Dušan Radović“ i Tehnička škola.  Prikazali su ekperimente iz fizike, hemije, biologije, reciklaže, a Akademski klub TF je tome dao i umetničku notu – muziku i poeziju. Neočekivano velika poseta je sigurno znak da borani vole ovakve događaje.

 

 

 

 

 

 

Share

One thought on “Bor: Obeležena Evropska Noć istraživača”

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !