);

Bor: Obeležen Evropski dan jezika

Bor,

26. septembar je Evropski dan jezika – Razgovaraj sa mnom!

 Savet Evrope je inicirao obeležavanje Evropskog dana jezika 2001. godine i od tada se on obeležava zajedno sa Evropskom unijom svake godine 26. septembra.

Širom Evrope, u 47 država članica Saveta Evrope, stalno ohrabrujemo oko 800 miliona Evropljana različitih godišta i uzrasta da nauče nove jezike, u školi i van nje. Lingvistička raznolikost je sredstvo koje može doprineti boljem razumevanju različitih kultura i ključni je element u bogatom kulturnom nasleđu našeg kontinenta. Evropa je bogata jezicima – postoji preko 200 evropskih jezika kao i mnogi drugi jezici koje govore građani poreklom iz drugih zemalja. Jezička raznolikost je važna komponenta evropskih kultura i ona se mora održavati i negovati.

Učenje jezika je korisno za mlade i za starije – nikada nije kasno da se nauči novi jezik i uživa u mogućnostima koje učenje novog jezika pruža. Učenje drugih jezika pomaže da se bolje razumemo i prevaziđemo kulturološke razlike, bilo da smo na odmoru ili živimo u drugoj zemlji.

Evropski dan jezika se obeležava širom kontinenta organizovanjem različitih manifestacija i aktivnosti. Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu i institucija za učenje stranih jezika Owen Owen pozivaju Vas da istražite različitost kultura i brojne mogućnosti za učenje jezika. Kulturni instituti, međunarodne organizacije i škole jezika predstaviće svoje programe, a posetioci svih uzrasta mogu učestvovati u aktivnostima i naučiti puno o jezicima i kulturama.

U Boru je Evropski dan jezika obeležen u OŠ “ 3. oktobar“ i Narodnoj Biblioteci Bor. U organizaciji školskog aktiva nastavnika stranih jezika priredjen je prigodan program, a realizovali su profesori Таnjа Stаnојеvić, Slаđаnа Đоrđеvić, Lilа Vitkоvić i Ljubоv Pаnаsеnkо. Prоgrаm sе sаstојао оd pеsаmа nа еnglеskоm, frаncuskоm, ruskоm, ukrаinskоm, vlаškоm i rоmskоm јеziku uz kоје su učеnici nа nајlеpši nаčin gоstimа prеdstаvili lеpоtu pоznаvаnjа strаnih јеzikа.

Foto: Foto Svarče

 

U biblioteci su program realizovali prof Saša Čorbaloković, Kadrija Šainović i domaćin ….

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share

One thought on “Bor: Obeležen Evropski dan jezika”

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !