);
Breaking News

KRITČNO: RTB Bor opasno tone, videli to u Vladi Srbije?

Bor, 1. oktobar 2014.

Autor: MC

Vlada SrbijeDok se javnost i dalje spinuje informacijama o bogatim nalazištima bakra i zlata u Boru i okolini ( poslednji „eksluzivni“ izveštaj stigao je iz rudnika „Jama“), dotle u Topionici i rafinaciji, već treći dan, nemaju koncentrata bakra za preradu. Tanki beli dim iz topioničkog dimnjaka pokazuje da ageregati miruju, mada se troškovi održavanja (ne) proizvodnje i te kako gomilaju. Nezvanično saznajemo iz pouzdanih izvora, da je u septembru dobijeno 2.600 tona katodnog bakra, a plan je 4.000 tona. Malo ko veruje da idu bolji dani. Ni na gradilištu Nove topionice nije najsrećnije uprkos tvrdanjama da se radi kao nikad od početka gradnje, 2010. godine. Zbog svake sigurnost, radni dan je smanjen, ima i otkazivanja poslova radnicima iz podizvođačkih firmi beogradskog „Energoprojketa“ . Iz dana u dan sazreva shvatanje da li će i mehanički završetak radova biti okončan do 23. decembra ove godine.

            -I kad se završi ceo taj posao i započnu hladne probe, taško je verovati da će se obezbediti dovoljno, posebno kvalitetnog konecentrata bakra za preradu. Ova tehnlogija zahteva strogo određeni kvalitet sirovina, kako će se „udovoljiti“ tim zahtevima velikio je pitanje. Rusi su bili nekoliko dana da snimaju Cerovo, ali ne bi se reklo da će da posegnu za ulaganjima. Oni, kao i ostali belosvetski biznismeni, dođu do relevantnih podataka i odu odakle su došli- podseća dugogogdišnji metalurški inženjer TIR-a. On i njegove priznate kolege nisu sigurni ni u stidljivu najavu da su se na javni poziv za privatizaciju RTB-a javile jače kompanije. Da je tako, već bi se, najpre, i po običaju, iz menadžementa RTB-a hvalili i „dokazivali“ kako idu ispravnim putem u koji im sve manje veruju – ili uopšte više ne veruju – i njihovi šefovi u Vladi Srbije.Tek koliko je kombinat bakra u raskoraku s biznis planovima, čuće se uskoro, jer se prave najstručnije analize.GENERALNA DIREKCIJA RTBa BOR

            U međuvrmenu, sindikati, na čelu sa nedovršenim Rudarskim sindikatom (direktorskim) mudro ćute i neoglašavaju se kao da im ne dolaze najteža vremena. Glavni direktor bakarnog kolača uporno i – upadljivo providno – gazi po opštinskim strukturama postavljajući svoje podanike i poltrone po nadzornim odborima i inokosnim mestima kao da nema nikakvog posla u kompaniji koja je samo Opštini Bor dužna više od 600 miliona dinara. I zato je opštinski budžet danas u deficitu. U SNS se, izgleda, prave nevešti puštajući ga da spinuje javnost kao retko kad udvarajući im se na svakom koraku i u svakoj prilici ( poslednji primer je Tekija i Kladovo), tako da cela ta gužva ponekad postaje smešna čak i TV gledaocima. Molimo vas, gospodo iz vrha politike, jeste RTB državna firma i država kao takva, ko će drugi, mora da pomaže ugorženom narodu, ali da se i na taj način (dovoljno je očigledno da je bespotreban svaki komenatr ) sakupljaju – pretpostavljamo – politički, pa i lični poeni, neshvatljvio je neprimereno. U vrhu državne vlasti za takvo izigravanje privrženosti odlično znaju, ali ne mogu, ili neće, da se odreknu i takve, neopake, podrške. Građani sve to gledaju i – ne veruju svojim očima. I kako bi – kad se u Tekiji i tom području, na primer, poskidaju nalepnice sa vozila borskog Komunalnog preduzeća i stave nove oznake RTB Bor. Zar smo i dotle došli? Zar je potrebno baš toliko da se udvaramo ministrima i njihovim kabinetima, novinarima i TV gledaocima? I to nas je, eto, mili Bože, snašlo i kao da je reč samo o trenu gluposti, a ne o smišljenom činu. U normalnim okolnostima, bar partija u kojoj su takvi igrači, trebalo bi da se zabrine ko je predstavlja i kako? Još bi da pitamo: do prekjuče su trebali, po političkoj odluci, mnogi funkcioneri i drirktori iz redova SNS da se odreknu dvojnih odgvornih mesta. Jesu li to učinili? Adrijana Pupovac 2U Boru je to prihvatila Andrijana Pupovac, od juče već bivši pomoćnik predsednika Opštine za javna preduzeća i odbornik SO Bor. Vratila se na bivše radno mesto u Sportski centar Bor za više nego duplo manju platu. Ko to nije uradio do prekjuče u 15 sati, stoji u prporuci SNS-a, biće isključen iz ove stranke. E pa da vidimo da li, shodno toj odluci, recimo Blagoja Spaskovski može da ostane i direktor, i odbornik i šef  Odborničke grupe naprednjaka, te član Glavnog odbora SNS-a… (Nije više, ozbiljno se priča, zbog neslaganja sa Bogičevićem, predsednik Upravnog odbora privatnog rudnika zlata Lece). I mali Gospod Bog – još od novembra 2008. godine, ne računajući ranije višedecenijske funkcije i privilegije, koje političke, koje privredne i sve ostale.

            RTB Bor sve dublje tone ( najviše zahvaljujući LOŠEM menadžmntu!), videli to u Vladi, – ili, jesu li to uopšte primećivali i vazda ranije – i bilo gde još u ovoj zemlji?

Share

One thought on “KRITČNO: RTB Bor opasno tone, videli to u Vladi Srbije?”

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !