BOR: Bivše „Jedinstvo“ – nema struju, a radnici nemaju platu!

Bor, 2. oktobar 2014.

Autor: M.C.

Nekadašnje „Jedinstvo“, pogon za stolariju i slične radove od drveta, nastao 2003. Iz tadašnje Fabrike lak-žice, koji uglavnom zapošljava invalide rada ( od 60 zaposlenih 42 su invalidi) – danas je u totalnom nejedinstvu i – teškom položaju. Zaposlenima se duguje sedam plata, a pitanje je kada će ponovo biti ukljuečna struja zbog duga od 3,5 miliona dinara. Od maja meseca radnicima je isplaćeno samo 12.000 dinara dok  šefovi – apostrofirano je – „lepo zarađuju i ne osećaju besparicu“ . Od širokog proizvodnog programa ostale su jedino drvene palete. Nema ni drveta za obradu, tako da se sada u pogonima malo šta  radi.

Predstavnici Sindikata invalidskih radnika sa sedištem u Kragujevcu i predstavnici zaposlenih ovog kolektiva danas su u Asocijaciji za razvoj u Boru ( naglašavaju da im rukovodstvo nije dozvolilo da novinari dođu u firmu) obavestili medijske kuće da rukovodstvo prima plate. Da se novi direktor Željko Šijan, došao konkurskom u januaru ove godine, nije snašao i da novac od Nacioonalne službe zapošljavanja za obuku invalidksih radnike nije najbolje iskorišćen. Obuka je nedovoljna i nekvalitetna. Istovremeno, uprkos subvencijama države – nema pomaka.

Sindikati su o bezizlaznoj situaciji obavestili nadležne u Boru i Beogradu „jer se sumnja i u razne malverzacije“, a izlaz vide u – prinudnoj upravi. Skupština bivšeg „Jedinstva“ od tri člana, kako kažu, nije u mogućnosti da reši bilo kakav problem.

Share

Ostavite odgovor