SLATINA, ZA PRIMER: Opština Bor i Kompanija “Rakita exploration” čiste reku – leče selo

Bor, 2. oktobar 2014.

BORSKA REKA SLATINA BOR (3)„Čistija reka – zdravije selo“, naziv je radne akcije „Ekološkog društva“ i Mesna zajednica Slatina zakazane za subotu, 4. oktobar Akciju organizuju i aktivno učestvuju i: Asocijacija za razvoj opštine Bor, Kancelarija za mlade opštine Bor, Eko pokret Bor,- AEPIMS (Asocijacija eksperata poslovnog i industrijskog menadžmenta) Bor, Kancelarija za zaštitu životne sredine opštine Bor, Društvo mladih istraživača Bor, Odred izviđača „Radomir Jovanović – Čoče“ Bor, Sportski auto klub „Extreme“ Bor, Udruženje građana „Village“ Zlot, Udruženje građana „Primovara“ Zlot i Kompanija „Rakita exploration“ Bor koja je u većinskom vlasništvu „Freeport McmoRan“, kao i „GAMP“ i JKP ’’3.oktobar’’ Bor

Ciljevi akcije su: uklanjanje isključivo čvrstog otpada u koritu Borske reke, duž levog i desnog priobalja dužine 2,5 km; poboljšanje uslova životne sredine meštana sela Slatina, podizanje ekološke svesti lokalnog stanovništva i skretanje pažnje široj javnosti na potrebu za zdravijim životnim okruženjem i prenošenje stečenog iskustva na uklanjanju otpada u Slatini na ostala sela u opštini Bor i pokretanje sličnih akcija..

Neposredan povod za organizovanje akcije jeste i poznat i nije nov, u pevom redu to je – problem odlaganja čvrstog otpada iz seoskih domaćinstava. To je i dugogodišnji porblem i u većini sela borske opštine. Iako se radnici JKP 3. oktobar“ u Boru trude da uklone što više otpada iz seoskih sredina, posle određenog vremena se stvore nove deponije, a korita reka postanu prava odlagališta.

U koritu Borske reke u Slatini završi velika količina čvrstog otpada koji potiče delom iz okolnih domaćinstava, a određena količina stiže iz borskog kolektora ili sa borske deponije.

Učestvovaće, očekuje se, oko 100 volontera, pre svih žitelja sela Slatina, zatim članovi ekoloških organizacija, kao i ostalih udruženja. Bitno je da su se u akciju uključili i žitelji drugih sela, i zato je ovo primer međusobne saradnje i pomoći.

Kompanija „Rakita exploration“ doo Bor, koja je u većinskom vlasništvu „Freeport McMoRan“, finansijski je pomogla akciju „Čistija reka – zdravije selo“. Kao društveno odgovorna kompanija „Rakita exploration“ posvećena je zaštiti životne sredine, ali i lokalnim zajednicama u kojima radi i posluje.

Share

Ostavite odgovor