Leskovčani prave najbolji ajvar u Srbiji

Beograd – Bor  13. oktobar 2014.

Izadji mi na teglu

Prema mišljenju stručnog žirija, ali i posetilaca izabran je najajvar majstor manifestacije “Izađi mi na teglu” u Srbiji. Na pobedničko postolje popela se ekipa „Srednja škola Svetozar Krstić Toza – Vučija tim 2“ iz Leskovca.

„Očekivali smo pobedu i nadali joj se. Kao najmlađa ekipa manifestacije imali smo veliku želju da pobedimo. Svi su nas pitali šta je tajni sastojak, ali moramo da razočaramo radoznale – nema tajnog sajstojka, samo trud i vera u sebe!“, istakao je pobednički tim iz Leskovca.

U oštroj konkurenciji drugo mesto osvojio je tim “Vesele domaćice ” iz Opova, a treće mesto pripalo je ekipi “Moj Ajvar” iz Srbobrana.

Najkreativnije ime nosi tim “I war” iz Kanjiže, a najlepši štand ima tim “Bakina tajna” iz Vranja.

Ovu jedinstvenu manifestaciju podržala je Turistička organizacija Beograda, ali i Uprava grada Beograda.

“Zaista mi je drago da je grad deo ovako pozitivne manifestacije i da je Beograd ugostio sve one koji prave naš tradicionalni specijalite, jer je Srbija prepoznatljiva po ajvaru i ovo je najbolji način da pronađemo najrecept.”, izjavio je Dragomir Petronijević, član gradskog veća grada Beograda.

Takmičenje u pravljenju ajvara ujedinilo je sve ljubitelje tradicionalne zimnice od paprika i postaklo ih da ukrste varjače u potrazi za najboljim receptom u Srbiji. Manifestacija “Izađi mi na teglu” ima za cilj da predstavi jedan drugačiji, turistički, ugao Srbije i da kroz mozaik slika i ukusa pokaže da i Srbija brend za svet ima.

Nakon dva meseca portage za najboljim receptom, ekipa manifestacije “Izađi mi na teglu”, sa poslednjim sunčevim zracima oktobra, poklonila je Srbiji najbolji recept za 2014. godinu i pozvala sve koji nisu imali hrabrosti da prestave recept ove da budu deo manifestacije sledeće godine.

„Manifestacija je jedan putujući karavan koji je krenuo sa severa Vojvodine 28. avgusta i evo, sada smo konačno nakon velikog finala u Beogradu dobili najbolji recept. Obišli smo 15 gradova u Srbiji, i poneli najlepše slike i ukuse iz svih krajeva naše zemlje. Pobednički tim je ujedno i najmlađi tim koji je učestvovao na menifestaciji i zaista smo pronašli recept da sačuvamo tradiciju, jer na mladima najbolji recepti ostaju.“ , naglasila je Ljiljana Vukotić, producent manifestacije “Izađi mi na teglu”

O manifestaciji

Organizacija “Bašta Mašta” pokrenula je ove godine jedinstvenu manifestaciju „Izađi mi na teglu“ koja je u osnovi zabavno-takmičarskog karaktera. Naime reč je o takmičenju u pripremi ajvara koje je organizovano u 15 gradova Srbije, kako bi se pronašao najajvar majstor u našoj zemlji, a bogatim zabavno edukativnim programom svi posetioci zabavili. Organizovna je manifestacija koja će biti autentičan turistički moment svakog grada u kom se organizuje, manifestacija o kojoj će se pričati cele godine.

Finale u Beogradu okupilo je sve lokalne pobednike, ali i sve ljubitelje ajvara koji su imali priliku da pored degustacije specijaliteta od paprike posete i izložbu profesionalnih proizvođača ajvara, sa ciljem da ona sledeće godine poprimi razmere pravog “Sajma ajvara”.
Manifestacija “Izađi mi na teglu” predstavila je jedan drugi ugao Srbije i na moderan način pokazala da je moguće ostati tradicionalan!

Share

Ostavite odgovor