);

Petnaest firmi hoće da kupi RTB Bor. Da li je jedna prava?

Bor, 16. oktobar 2014.

Izvor: Novosti

povrssinski-kop-Veliki-Krivelj

Za preuzimanje srpskog rudarsko-topioničarskog basena stigle pismene ponude čak 15 investitora. U privatizaciji basena žele da učestvuju i kanadske i američke firme koje već rade na našem tržištu

Za kupovinu Rudarsko-topioničarskog basena „Bor“ zainteresovano je čak 15 investitora, od kojih su četiri iz – Srbije, saznaju „Novosti“. Među strancima, najviše je firmi iz Velike Britanije, a najpoznatija od njih je „Goldman Saks“, investiciona banka, iza čijeg pisma o zainteresovanosti je, očigledno, skriven neki veći investitor. Ova institucija, naime, pruža finansijske usluge velikim korporacijama, bogatim pojedincima, ali i vladama raznih država.

Sa spiska od 15 mogućih kupaca, koji su se javili našoj Agenciji za privatizaciju, svega je nekolicina iz metalskog sektora. Kanadski „Mundoro kapital“, koji se bavi akvizicijama, istraživanjem i razvojem, već je prisutan u Srbiji i ima dozvole za istraživanje ruda. Osim nje, iz ove države se javila i kompanija „Reservoir minerals“, koja u Srbiji ima već 12 licenci za istraživanje ruda, što uključuje projekte istraživanja zlata, srebra, bakra, olova i cinka. Ova kompanija ima dozvole za istraživanje ruda i u Africi, u Kamerunu i Gabonu.
I zainteresovani investitor iz Amerike već je prisutan u našoj zemlji. „Nenj generation ponjer“ iz SAD, bavi se, osim istraživanjem i vađenjem ruda, i energetikom u domenu obnovljivih izvora. Već postoje preliminarni sporazumi sa Republikom Srbijom i EPS-om oko energetskih projekata. Druga zainteresovana firma iz ove države,“Simon metalurgic“, registrovana je u Delaveru, popularnoj američkoj ofšor zoni.
Još je nepoznanica kakve su konkretne ponude, odnosno, kakve želje imaju investitori u pogledu RTB „Bor“, a mogućnosti idu od strateškog partnerstva do kupovine dela imovine. Sudeći prema delatnostima kojima se bave mogući ulagači, a su im potpuno različiti. Među srpskim firmama ima jedna konsultantska, „Tara konsalting“ iz Beograda, u vlasništvu Tomislava Živanovića, sa jednim zaposlenim i lanjskim profitom od 172.000 dinara. Tu je i „Stema Balkan konsalting“, takođe iz glavnog grada, sa dva zaposlena, vlasništvo Zorana Milinkovića, koja je registrovana za nespecijalizovanu trgovinu na veliko. „Gama sistem“ iz Požarevca, sa jednim zaposlenim, u vlasništvu Slobodana i Gorana Petrovića, registrovana je za postavljanje električnih instalacija i takođe je poslala pismo o zainteresovanosti za RTB „Bor“. Za sve tri firme je karakteristično da su im direktori ujedno i vlasnici. Četvrta srpska firma je, u stvari – kineska.

KINESKO, A NAŠE Jedna od četiri srpske firme, čiji su predlozi stigli na adresu Agencije za privatizaciju koja će biti zadužena za rešavanje sudbine RTB „Bor“ je i „Betek risorsis“. Iako je preduzeće domaće, sa sedištem u centru Beograda, sva četiri njena vlasnika su iz Kine. Firma je specijalizovana za tehničko ispitivanje i analize, nema zaposlenih i lane je poslovala sa 3,4 miliona dinara gubitka.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !