Brana Filipović

Nagrada našem novinaru Brani Filipoviću

25.10.2014. Bor, Čačak Izvor: OZON PRESS

Skupština udruženja Lokal pres

Poslovno udruženje Lokal pres koje okuplja izdavače lokalnih listova i redakcije on line i elektronskih lokalnih medija, u petak 24. oktobra održalo je u Čačku, 19. redovnu skupštinu na kojoj je prisustvovalo 45 delegata iz 22 redakcije, koje je pozdravio gradonačelnik Vojislav Ilić, a na kojoj je izabran novi upravni odbor, usvojena izmana Statuta PU Lokal pres i objavljena imena ovogodišnjih dobitnika nagrade Pavle Ćirović koju Lokal pres dodeljuje u znak sećanja na nekadašnjeg urednika kragujevačkih listova Svetlost i Nezavisna svetlost, idejnog tvorca i osnivača udruženja.

Poseban deo skupštine bio je posvećen raspravi o uticaju novih medijskih zakona na lokalne medije u Srbiji, o prepoznavanju javnog interesa u lokalnim sredinama, kao i o načinima i kriterijumima raspodele sredstava namenjenih za javno informisanje gra|ana, koju su organizovali Lokal pres i Medijska koalicija, a koja je izazvala izuzetno interesovanje predstavnika lokalnih medija. U okviru diskusije u koju je moderirala Zorica Višnjić, članica UO Lokal presa, a u kojoj su učestvovali Dejan Stojanović iz Ministarstva za kulturu i informisanje i Nedim Sejdinović iz Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine, iskustva Čačka u finasiranju javnog informisanja, a koja su korišćena prilikom izrade novih medijskih zakona predstavili su Nadežda Vuksanović načelnica Gradske uprave za društvene delatnosti i pomoćnik gradonačelnika Aleksandar Dačić.

U naredne dve godine novi Upravnio odbor Lokal presa sačinjavaće: Mileva Malešić (TV Forum; Prijepolje), Zorica Višnjić (Lozničke novosti; Loznica), Andrijana Maksimović (Reč naroda; Požarevac, Dragan Đorđević (Sremske novine; Sremska Mitrovica) i Stojan Marković (Čačanske novine; Čačak).

Za razliku od dosadašnje prakse ovog puta nagradu Pavle Ćirović dobilo je pet novinara, učesnika konkursa Ako je kome istina na srcu. Priznanje koje Lokal pres dodeljuje uz finasijsku podršku NED, pripalo je: Ani Aćimov (Radio Aktiv; Novi Bečej), Danijeli Pavlović(Grad; Kruševac), Brani Filipoviću(Nove knjaževačke novine; Knjaževac), Muharemu Mutabdžiji (Polimlje;Prijepolje) i Nikoli Laziću(Vranjske novine;Vranje).

Brana Filipović
Brana Filipović

Izveštaj o poslovanju udruženja i diskusije tokom rasprave nedvosmisleno su ukazale na sve teži položaj medija u Srbiji, naročito u lokalnim sredinama.


Dan kasnije, u organizaciji PU Lokal pres novinari lokalnih medija imali su priliku da se kroz radionicuNovinarstvo i društveni mediji – Prilika, ne prepreka, koju su vodili Vojislav Stevanovića i Miloš Čolović upoznaju sa mogućnostima koje novinarima i medijima pružaju društvene internet mreže.

Share

Ostavite odgovor