Braća – lovci iz Elemira i Krivelja ponovo na okupu

Bor. 29. oktobar

Autor :Milan Bogdanović 

Lovci Elemir i Krivelj

Više od tri decenije traje bratimljenje dveju mesnih zajednica, Zrenjaninskog Elemira i Borskog Krivelja. Najdosledniji u ovim bratskim druženjima, pored svih ostalih udruženja i organizacija u proteklih tri i više decenija , su svakako lovci. Tradicionalna razmena poseta pobratimljenih lovačkih sekcija se nastavlja i ove godine posetom i zajedničkim druženjem  i organizovanim zajedničkim lovom. Ove godine je domaćin i organizator zajedničkog druženja Lovačko udruženje „Jedinstvo“ iz Elemira.

Niti jedna napisana reč ne može da dočara svaki od susreta, ma kog žitelja Elemira i Krivelja, a posebno lovaca. Bez obzira što se članovi ovih lovačkih udruženja susreću svake godine, svaki novi susret je priča za sebe. Svaki novi susret ,prilika za novo viđenje, se sa nestrpljenjem priželjkuje svaki puta od susreta do susreta i željno se očekuje.

Trodnevno druženje je ove godine upriličeno u Elemiru i trajaće, dolaskom i boravkom kriveljskih lovaca, od 31. oktobra do 2. novembra  u bratskom Elemiru.

Program posete:

– Dolazak Kriveljskih lovaca,u Elemir, se očekuje u poslepodnevnim satima u petak 31 oktobra.  Kriveljske lovce će dočekati njihovi domaćini,braća lovci iz Elemira u prostorijama njihovog  lovačkog doma .

– Nakon prijema sledi protokularni raspored gostujućih lovača i smeštaj kod domaćina.

– Subota je prvi zajednički lovni dan. Po informacijama koje smo dobili, subota je predviđena,od strane domaćina za izlazak u lovište i lov fazana.

– Nakon zajedničkog lova i zajedničkog „terenskog ručka“, u samom lovištu, subotnje veče je predviđeno za zajedničku večeru svih lovaca u prostorijama lovačkog doma u Elemiru.

Uz, nezaobilazne lovačke specijalitete i zvuke lokalnog benda , provešće domaćini i gosti nezaboravne trenutke u priči, šali i dosetkama kako je protekao lovni dan i ujedno evocirati uspomene iz svih predhodnih druženja.

Kako su ove posete, davno prerasle samo posete samih lovaca i ovoga puta će neki lovci doći sa još po nekim članom svoje porodice put Elemira. Ovakvo druženje lovaca je davno preraslo u porodična druženja i porodična slavlja.

– Ko od lovaca domaćina i gostujućih lovaca, preživi  subotnju feštu i uspe da se u nedelju na vreme probudi i okupi na zbornom mestu, moći će da još jednom u nedeljnom prepodnevnom lovu uživa u nepreglednoj Banatskoj ravnici, strnjikama i kopovima u ataru Elemira.

– Ovek setni rastanak je predviđen za nedeljno popodne. Uz želju i srećan put kriveljski lovci će krenuti put Bora i Krivelja.

Do ponovnog susreta će se , u Elemiru i u Krivelju, prepričavati dosetke iz lova, prisećati se srdačnih razgovora u domovima domaćina i željno očekivati novi susret, naredne godine koji će biti upriličen u Velikom Krivelju.

Ako izuzmemo neprekidno druženje Elemirskih lovaca sa lovcima iz Bosanskog Petrovca (koje traje mnogo duže nego li sa Kriveljanima, možemo se svi pohvaliti da smo jedni od retkih u Srbiji koji dosledno i bez prestanka održavamo ovakve bratske i srdačne susrete. O tome govori i plaketa Lovačkog  Saveza Srbije dodeljena kao zahvalnost za unapređenje međuljudskih odnosa i unapređenju lovstva u Srbiji.

 

Share

Ostavite odgovor