);

PISMO : RTB BOR NIJE ZAŠTITIO NI KRIVELJ, A HOĆE DA ZAŠTITI PRIVATNI RUDNIK TAJKUNA BOGIĆEVIĆA!

Bor, 3.  novembar

Kriveljska reka posle Rudnika Cerovo i Krivelj
Kriveljska reka posle Rudnika Cerovo i Krivelj

Premijer Aleksandar Vučić najavio je da će danas (ponedeljak, 3. novembar) u Vladi Srbije razgovarati sa ministrom za vanredne situacije Velimirom Ilićem o sanaciji jalovišta privatnog rudnika u Zajači i ugrožavanju vodotokova otrvnim materijama sve do Drine i Save. Nezvanično saznajemo da će na tom skupu biti i predstavnici RTB-a Bor. firme koji se ponudila da zaustavi oticanje otrovnih materija iz jalovišta u selu Kostajnik kod Krupnja i na taj način sačuva životnu sredinu tog kraja. O tome smo prekjuče pisali, a o sanaciji jalovišta Bogićevićevog rundnika antimona juče je u Krupnju govorio i prmejer Vučić. Naša teza da RTB Bor , decenijama, ne od juče, nije bio u mogućnosti, niti je bilo dobre volje, da propisno sanira ni jalovišta svojih rundika i oticanje zatrovane vode do Timoka i Dunava, a sada se – verovatno i iz političkih razloga i udvorničkog ponašanja generalnog direktora Spaskovskog premijeru i ministrima – našao da zalagne za spašavanje okoline Krupnja i šire ili – da pomogne starom prijatelju, Miroslavu Bogićeviću, poznatom šabačkom tajkunu za kojeg je premjer Vučić rekao – “da ga baš briga za narod, mada je Zajača i cela ta priča najviše u njegovoj, Bogićevićevoj nadležnosti”.
Danas smo dobili pismo iz ekološki uništenog sela Krivelj, nadomak rudnika bakra i grada Bora. U pismu se navodi: “Iako su Prostornim planom zone uticaja rudnika “Veliki Krivelj-Cerovo”, sa važnošću do 2021. godine, usvojenim na sednici SO Bor 30. decembra 1993., propisane sve obaveze tadašnjeg Rudnika bakra i nemetala Bor (sada Rudnuk bakra Bor) prema ekološkoj zaštiti žiovotne sredine i građana ( posebno vlasnicima nepokretnosti Katasterske opštine Krivelj) – vrlo malo je do sada učinjeno. (Najmanje se uradilo na zaštiti životne sredine i zaštiti privatne svojine meštana Krivelja). Sadašnje stanje, bar delimično, prikazano je na priloženim fotografijama.
U proteklom periodu žitelji Krivelja obraćali su se republičkim vladama u više mandata, te resornim inspekcijama, ministarstvima, čak i kabinetima predsednika i potpredsednika vlada, kao i predsednika Republike sa zahtevaom – da se zaštite njihova zakosnka prava koja su predugo UZURPIRANA od državnog preduzeća, od RTB Bor.
Nažalost, ne samo što nije bilo nikakve reakcije i akcije, nego nije dobijen ni bilo kakav odgovor. Naproasto, neshvatljivo i nedolično za insittucije takvog nivoa.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !