);
Breaking News

Za preuzimanje srpskog rudarsko-topioničarskog basena stigle ponude čak 15 investitora

Bor, 6. oktobar

povrsinski kop

Za kupovinu Rudarsko-topioničarskog basena „Bor“ zainteresovano je čak 15 investitora, od kojih su četiri iz – Srbije, saznaju „Novosti“. Među strancima, najviše je firmi iz Velike Britanije, a najpoznatija od njih je „Goldman Sachs“, investiciona banka, iza čijeg pisma o zainteresovanosti je, očigledno, skriven neki veći investitor. Ova institucija, naime, pruža finansijske usluge velikim korporacijama, bogatim pojedincima, ali i vladama raznih država.

Sa spiska od 15 mogućih kupaca, koji su se javili našoj Agenciji za privatizaciju, svega je nekolicina iz metalskog sektora. Kanadski „Mundoro Capital“, koji se bavi akvizicijama, istraživanjem i razvojem, već je prisutan u Srbiji i ima dozvole za istraživanje ruda. Osim nje, iz ove države se javila i kompanija „Reservoir Minerals“, koja u Srbiji ima već 12 licenci za istraživanje ruda, što uključuje projekte istraživanja zlata, srebra, bakra, olova i cinka . Ova kompanija ima dozvole za istraživanje ruda i u Africi, u Kamerunu i Gabonu.

I zainteresovani investitor iz Amerike već je prisutan u našoj zemlji. „New generation power“ iz SAD, bavi se, osim istraživanjem i vađenjem ruda, i energetikom u domenu obnovljivih izvora. Već postoje preliminarni sporazumi sa Republikom Srbijom i EPS-om oko energetskih projekata. Druga zainteresovana firma iz ove države,“Simon metalurgic“, registrovana je u Delaveru, popularnoj američkoj ofšor zoni.I iz Belike Britanije pristiglo je pismo jedne od „sektorskih“ kompanija. Reč je o firmi „Lundin mining“, koja u oblasti metalske industrije ima razvijeno poslovanje i projekte u Portugaliji, Švedskoj, Španiji i SAD, gde proizvode bakar, cink, olovo i nikl. Ova kompanija ima i 24% udela u rudniku bakra i kobalta u Demokratskoj Republici Kongo.

Još je nepoznanica kakve su konkretne ponude, odnosno, kakve želje imaju investitori u pogledu RTB „Bor“, a mogućnosti idu od strateškog partnerstva d o kupovine dela imovine. Sudeći prema delatnostima kojima se bave mogući ulagači supotpuno različiti. Među srpskim firmama ima jedna konsultantska, „Tara consulting“ iz Beograda, u vlasništvu Tomislava Živanovića, sa jednim zaposlenim i lanjskim profitom od 172.000 dinara. Tu je i „Stema Balkan consulting“, takođe iz glavnog grada, sa dva zaposlena, vlasništvo Zorana Milinkovića, koja je registrovana za nespecijalizovanu trgovinu na veliko. „Gama sistem“ iz Požarevca, sa jednim zaposlenim, u vlasništvu Slobodana i Gorana Petrovića, registrovana je za postavljanje električnih instalacija i takođe je poslala pismo o zainteresovanosti za RTB „Bor“. Za sve tri firme je karakteristično da su im direktori ujedno i vlasnici. Četvrta srpska firma je, u stvari – kineska.

Kinesko a naše

Jedna od četiri srpske firme, čiji su predlozi stigli na adresu Agencije za privatizaciju koja će biti zadužena za rešavanje sudbine RTB „Bor“ je i „Betec Resources“. Iako je preduzeće domać e, sa sedištem u centru Beograda, sva četiri njena vlasnika su iz Kine. Firma je specijalizovana za tehničko ispitivanje i analize, nema zaposlenih i lane je poslovala sa 3,4 miliona dinara gubitka.

Kompanije zaintereovane za RTB „Bor“

Velika Britanija: „Goldman Sachs“, „Worthington Group Plc“, „Lundin Mining“, „The Energy Mining Advisory Partnership“

Srbija: „STEMA Balkan consulting“, „Gama Sistem“, „Tara Consulting“, „Betec Resources“

SAD: „SIMON Metalurgic“, „New Generation Power International“

Kanada: „Mundoro Capital“, „Reservvoir Minerals“

Nemačka: „EES Group GmbH“

Bugarska: „PLC Partners“

Holandija: „Wetering II BV Z.B.G Capital N.V“, zastupnik u Srbiji „Rockstone group“

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !