);

Svađe, EPP: Nova topionica – kao kupatilo bez vode!

Bor, 12. novembar

foto: zamedia
foto: zamedia

Dobro je što se na gradilištu Nove topionice u Boru radi i gradi, što je mehanički deo posla pri kraju, za svaku je pohvalu i što se premijer Vučić, kao niko ranije, interesuje za taj projekat ( i danas, sreda, 12. decembar, dolazi na lice mesta, na gradilište), ali, ruku na srce, cela priča oko RTB-a i menadžmenta te kompanije – nije ni za umereni optimizam. I pticama je više nego poznato da će se do konačnog završetka cele investicije – koja po profesoru Branislavu Ivkloviću (Građevinski fakultet Beograd) staje oko 250, a po procenama stručnjaka borskog Instituta za rudarstvo i metalurgiju 300 miliona evra- dogurati i do pola milijarde evra.

  • Preostalo je još mnogo posla, trebaće još puno para, neophiodne su i dovoljne i kvalitetne nedostajuće sirovine (koncentrat bakra). Uhodavanje od pola godine, kako su planirali direktori RTB-a i izvođači radova, može i da se produži. Kada će, i koja naučna ili obrazovna kuća potpisati tehnički prijem još nije poznato. Zato ne treba praviti političku predstavu, nego videti šta je moguće da se učini u narednim mesecima kako ne bi napravili još veći promašaj- naglašavaju naši provereni i kompetentni izvori

A oko današnjeg Vučićevog dolaska već je, istina ne pompezno kao ranije, organiyovana igranka, jer se poslednjih dana uveliko o tome pričalo, a povod je napadno šminkanje gradilišta. Preko noći zasađeno je cveće i ukrasno šiblje, farbaralo se, glancalo, dovlačila se zemlja sa placa Stare ciglane ( vlasništvo firme Grandiinžinjering čijeg gazdu niko nije pitao za tu nazovimo pozajmicu), organizovan je sastanak izvođača radova sa Spaskovskim i Mirkom Grčićem u direkciji RTB-a, gde su se čak i Kanađani oglasili, itd. Proći će i taj događaj, i ostaćemo da se, kao i do sada, raspitujemo šta nas čeka, i kuda plovi bakarni brod. A, podsećanja radi, malo se u javnosti čulo, počela je – na primer- da puca i još jedna čelična karika u lancu mahinacija Blagoja Sapskovskog – Rudarski sindikat Srbije na čelu sa Ljubišom Miljkovićem. Prolama se tugaljiva priča kako su se kumovi posvadili oko bakarnog carstva i da ih ne može pomiriti ni Mirovno veće borske Mesne zajednice Staro selište koje je, stižu vesti, izmirilo mnoge zaraćene strane. Miljković je, poslednja nezvanična saznjanja svedoče, zamerio Spaskovskom što je celu rudarsku četu za spasavanje prebacio u Krupanj ( Miljković je nadležan za tu radnu formaciju), tako da ovde, u Boru, nema nikog ni za „ne daj Bože“. Miljković je, i pre tog duela, pokušao da ode do ministarke Zorane Mihajlović, ali ona nije imala razumevanja za njega (?). Ipak, pročulo se, primio ga je predsednik Upravnog odbora RTB Nemanja Stevanović ( kako je i obećao radnicima RTB, „svakoga ću iz Bora primiti na razgovor“ ) , gde mu je predao skeniranu sliku ponašanja i bahatosti generalnog direktora. Štaviše, upoznao ga je i kako je građen i plaćan novi deo Sportskog centra sa čuvenom „Šojićevom barom“ i konjušnicom. Jer, ceo taj prevaziđeni projekat je već u rukama policije i tužilšatva. I ne smao taj poduhvat glavnog gradskog šminkera i sabraće po mnogim delikatnim pitanjima. Pravljanje propagande i političkog marketinga od svega i svačega, pa i sportskih objekata i nezavršenih topionica, nije dugovečna, ni srećna, rabota. Rezultati su bitni, suština a ne oblanda, istina a ne laž.

  • Sve to što se događa u Zoološkom vrtu, i još ponegde, u celoj opštini – zaista je loše. Spaskovski hoće sve da ih disciplinuje po njegovom starom receptu i posmenjuje, da se igra sa ljudima kao dete sa igračkama, čas jesi, čas nisu na funkciji kao da je to njegova babovina ili lična prćija, ali je najvažnije – šta da radimo sa topionicom od koje zavise generacije i ceo borski, pa i timočki kraj. Ona je zasad tako podignuta – poređenja radi – kao kad bi napravili raskošno kupatilo u kući, a vode nema. Narodu se potura priča o velikoj radnoj pobedi. Verujemo da će i premijer, tog decembarskog dana, doći da je promoviše, bar tako pišu lokalne novine, i tako će Bor učiniti lošu uslugu nesumnjivo dobroj nameri predsednika Vlade. Bilo bi još lošije da se posle, po običaju, okrivljuju drugi ljudi, a poznato je ko je glavni igrač i trener istovremeno – podseća nas jedan od prvih rukovodilaca gradilišta projekta Nova topionica. Za ovu izjavu imamo svedoke, ali i mišljnje neutralne stručne javnosti.

Ukolio se danas, 12. decembar, negde, recimo na plavom Borskom jezeru, začuje nezvanična lokalna himna „Ne može nam niko ništa“, znajte da je reč o najvećoj laži na ovim prostorima. Vremena se menjaju, živi bili pa videli. Dolijali su i Kosmajaci, i Miškovići, neće se izvući ni Bogićevići i njihovi, ne samo borski, jarani i dilberi… Nije se sa, pa makar i labavom, državom igrati…!

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !