);

Da li je Vučić u Boru još jednom obmanut?

Bor, 13. novembar

Vučić u centru Bora, 5. mart 2014.

Vučić je rekao da ne mora niko, ni njega, ni Blagoja (Spaskovski, direktor RTB Bor) da voli, rezultati govore. U poređenju sa prethodnih šest meseci, danas je gradilište nove topionice u najboljem redu, radovi su pri kraju…. Iako se ne reše problemi sa rudnicima Cerovo, Majdanpek i borska Jama (preostao samo Krivelj), uvoziće se i ovde prerađivati koncentrati bakra i godišnje zarađivati prosečno 12 miliona evra. To je dobar posao za 5.150 radnika RTB- a…

            Dovoljno rečeno za kompletniju analizu o stvarnom stanju najveće investicije u zemlji, i ponovnim pokušajima obmanjivanja premijera upravo od spomenutog direktora i njegovih pomagača ( Nije reč o 300 zasađenih kajsija koje samo što neće cvetati i rađati već za Novu godinu!). Štaviše, ni improvizana konferencija za medije na gradilištu Nove topionice nije pokazala ni približnu suštinu istine koja se, već godinama, “sprovodi” u Boru.

            Najpre, svi stručnjaci u Boru mogu da potvrde da će projekat Nove topionice trajati gotovo celu iduću godinu, a o početku proizvodnje polovinom 2015. – nema ni spomena. Pod plaštom hladnog uhodavanja pogona – radiće se uobičajeni poslovi. Nemoguće je nadoknaditi sve što je zaostalo i izgraditi nova, neopohodna postrojenja u sklopu ukupne investicije za tako relativno kratko vreme. Najavljeni završetak radova 23. decembra je najobičnija oblanda, ili, narodski – spolja gladac, unutrra jadac . Ceo posao kasniće najmanje oko ili pune dve godine. Nečijom neodgovornošću otići će ogromne pare – i poreskih obeznika – ko zna gde. To najavluju stručnjaci, ne političari pred TV kamerama ili , očigledno je, i ljubimac i ove vlasti, Blagoje Spaskovski koga, ubeđen je grad Bor, niko ne mrzi,. niti ga lično – ne voli ili ne trpi. Nije on toliko važan i neophodan, sem, verovatno, u svojim očima. Drugo: ukupna investicija nije završena, tih 250 miliona eva već je potrošeno. Juče su svi priznali, pa i premijer, da su tri, od sva četiri rudnika u funkciji, u teškoćama i da im je noophodan strateški partner. Ukoliko ga uopšte pronađu. S obzirom na kvalitet dobijenog koncentara u obe flotacije, ne veruje se da će i jedna borska tona moći da se preradi u novoj tehnologiji topljenja.U takvim uslovima postići pun kapacitet nove topionice, bez obzira na uvoz, biće đavolski posao, što povlači ogormne teškoće u procesu topljenja. To, opet, ističu stručnjaci, ne novinari, ni sveznajući političari. Najgore je što nije lako nabaviti koncentrat iz inostranstva, jer ga nema dovoljno, pogotovu sa posebnim standardima kakvi su potrebni novoj borskoj metalurgiji. Zato se ta nedostajuća roba plaća godinu do tri godine unapred. Odakle nam te i tolike pare, logično je pitanje.Treće: nije li finska tehnologija već zastarela, glomazna i preskupa. U borskom Institutu za rudarstvo i metalurgiju naglašavaju da jeste. I da asutralijanci imaju najomderniju, najfleksibilniju i ubdeljivo najjeftiniju tehnologiju, ali ona nije svojevremeno mogla da “prođe” kod Dinkića i Spaskovskog. Možda i Tadića koji je, kao danas Vučić, kako reče direktor RTB-a, često dolazio u Bor. O promašenoj investiciji juče nije razgovarano, i bolje je što nije, jer je to ozbiljna i široka tema. Mada je, vidi se, o haj kasno. Ko ne veruje neka se raspita ili ode do Plovdiva u Bugarskoj i uveri se u takvu topionicu sa Fabrikom sumporne kisline i elektrolizom za cink, olovo i bakar izgrađenoj za 95 miliona evra i samo za dve godine. Koliko će samo nova borska topionica koštati na kraju svih krajeva – nije potrebno nagađati, između 300 i 500 miliona evra.

            Premiejr je juče malo kontrolisao, malo davao nadu u bolje dane, donekle i hvalio Spaskovskog, razgovarao sa novinarima i o ostalim temama ( Medija centar Bor, kao i ranije, njije pozvan, možda previše grdi Blagoja. Možda da nije toga ne bi ga premijer ni pohvalio?), bili su i u Brestovačkoj banji, dan je bio ispunjen do poslednjeg minuta. Malo više slikanja nikad nije na odmet, pogotovu ako ima šta da se saopšti javnosti .I sve bez ranije uobičajenog kolorita uz Rudarski sindikat i rudara Ljubišu Mijlkovića koji, izgleda, više nije miljenik generalnog direktora. A kakvi smo to mi uopšte u Boru, u ličnostima koje su dočekale i ispratile premijera, i kakvi ćemo tek da budemo. Da li je premijeru ispričana cela istina? Da li, nakon podrobne analize gradilišta, treba uopšte obeležavati i taj 23. decembar? Da li je predsednik Vlade, u nekim segmentima preznetovanih mu podataka, još jedanput u nizu – OBMANUT. OVI završni radovi i početak proizvodnje bili su najzvaničnije najavlivani i za 6. avgust ove godine ( Kolektiv, 12. avgust 2013., Spaskovski i ministarka rudarstva dr Zorana Mihajlović). Mnogo bi bilo lepo, i blago bi nam bilo, da cela jučerašnja priča zaista “drži vodu”? Borani će, kad sve saberemo, još pričekati na čisto nebo nad gradom, a tek na – ozdravljenje, osnove i potke svog, neopravdano zapostavljenog jednovekovnog hranitelja – rudarstva.

One thought on “Da li je Vučić u Boru još jednom obmanut?”

  1. Докле ће више овакве екскурзије да се организују и зарад чега! Овај наш Супермен је повео и оног бившег хипика који игра улогу Министра за рад, запошљавање и социјалне политике и кад га је већ довео могао се састати са синдикалцимаиз РТБ-а да чује и њихово мишљење. Ово је велики безобразлук

Оставите одговор