);

Rudnik “Jama” Bor: Učestale povrede na radu, tri smrtna slučaja!

Bor, 13. novembar

SAOPŠTENJE za javnost sindikata Nezavisnost Rudnika bakra “Jama”, RTB Bor

Jama

Učestale povrede u Rudniku bakra Bor DOO, a naročito u ovoj godini, gde se desilo oko devedeset povreda na radu od kojih tri sa smrtnim ishodom. Ova činjanica dovodi nas do ozbiljne zabrinutosti i pitanja koliko su zaposleni u pogonima Rudnika bakra Bor – zaista bezbedbi na svojim radnim mestima. Očigledno je da za rukovodstvo u Rudnicima bakra Bor ovo i nije neki problem, jer da jeste primenili bi sve zakonom predviđene mere za siguran i bezbedan rad. Činjenica je da se zarad što većih ušteda proizvodnje najmanje ulaže u radnika, njegovu bezbednost, zdravlje i sredstva za rad.

Psihičke torture u smislu stalnih tenzija i pritisaka na zaposlene da i u lošim uslovima rada postignu nemoguće, takođe su jedan od preduslova koji dovode do povreda i ugrožavanja zdravlja zaposlenih. Poslednja povreda koja se dogodila na pogonu “Jama” rezultirala je smrtnim ishodom Branislava Panića.U ovom slučaju, pored gore navedenog, zakazala je stručnost i odgovornost dežurnog lekara Zdravstvenog centra Bor (što će verovatno pokazati obdukcija), jer je prilikom prijema povređenom Paniću konstantovana lakša povreda karlice, da bi tek posle nedelju dana konstantovana sepsa (usled povrede unutrašnjih organa) zbog kojih je Panić, nažalos, preminuo.

Ovim putem zahtevamo od rukovodstva Rudnika bakra Bor DOO (direktora, rukovodioca Sektora BZNR, upravnika pogona) da shvate ozbiljnost situacije i preduzmu sve moguće mere predviđene Zakonom o bezbednosti i zdravlja na radu, kako bi se sprečile učestale povrede zaposlenih.

NA ZAPOSLENE APELUJEMO DA IMAJU PRAVO DA ODBIJU SVAKI RADNI ZADATAK ZA KOJI SMATRAJU DA IM JE UGRPŽENA BEZBEDNOST I ZDRAVLJE (ZAKON O BZNR), DOK IM SE NE OBEZBEDE USLOVI ZA BEZBEDAN RAD!

U Boru, 13.11.2014. SINDIKAT RBB BOR
„NEZAVISNOST“,

Časlav Gavrić, glavni poverenik sindkata Nezavisnost

Share

2 thoughts on “Rudnik “Jama” Bor: Učestale povrede na radu, tri smrtna slučaja!

 1. Postovana gospodo „sindikalci“,
  * Da li su ,osim Rukovodstva RTB i svi zaposleni duzni da postuju odredbe Zakona o radu,propisa iz oblasti rudarstva,Zakona o BZNR….ili, ako ne poznaju „zakone“,da li su duzni da postuju izdate im naredbe od strane odgovornih lica i Rukovodstva RTB-a?
  * Da li je dozvoljeno konzumiranje alkohola na poslu?
  * Da li zaposleni,koji nisu strucni i nisu strucno osposobljeni za odredjeni posao,smeju,na osnovu sopstvene procene da obavljaju isti i da time ugrozavaju sopstveni,tudje zivote i imovinu preduzeca?
  * Sta ste vi ucinili prema gore navedenom po pitanju edukacije svojih clanova ili smatrate da vi u tome ne treba da ucestvujete?
  *Da li ste upoznati koliko je bas to sto je gore navedeno jedan od glavnih uzroka povecanih povreda na poslu?

  * Ako ste vec odlucili da obavestavate javnost,onda obavestavajte istinito.Ne obmanjujte ljude kako bi prikupili poene za svoj sindikat.To je neprimereno jednoj ozbiljnoj sindikalnoj organizaciji ako tako sebe smatrate.SRECNO!

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !