);

RARIS Zaječar: Okrugli sto “ Aktivna istočna Srbija u procesu pridruživanja EU”

Zaječar, 20. novembar

Autor: B.F.

RARIS Zajecari01

NEMAČKA ĆE VIŠE ULAGATI U TIMOČKU KRAJINU

“Aktivna istočna Srbija u procesu pridruživanja Evropskoj uniji”, naziv je teme Okruglog stola u organizaciji aocijacije RARIS , održanog 19. novembra u Zaječaru u prisustvu nosilaca projekata koje je pomogla Savezna Republika Nemačka. O izazovima i prednostima EU najviše mišljenja i konkreih predloga bilo je iz Bora i Knjaževca.
Promena energenata u toplanama, prevashodno u Boru, pobudila je posebnu pažnju. Miodrag Milošević smatra da će, nakon izgradnje nove topionice, glavni zagađivač vazduha u tom gradu postati – toplana na ugalj ( nemačka vlada je već značajno pomogla rekosntrukciju toplovoda i postrojenja). Zato je neophodno razmišljati o bioenergiji, i ne samo u tom mestu, nego i na celom potezu od Knjaževca do Kučeva. Ukoliko bi se u Boru poseglo za biomasom, onda bi tim putem krenuli i ostali gradovi u Srbiji. U ovim krajevima je dosta šume, a drvni otpad se ne koristi na odgovrajući način. Zvonko Damnjanović je naglasio da bi najbolje bilo da se najpre zameni manja toplana na ugalj u Banjskom polju kod Bora, a potom bi trebalo da se više pozabavimo energetskom efikasnošću, jer je u gradu bakra 11.000 stanova prikjučeno na daljinsko grejanje. Predstavnica Timočkog kluba, Slađana Milutinović napomenula je da već možemo da koristimo iskustva susednih zemalja, članica EU i što je, veruje ona, najvažnije – ne sme se predugo čekati sa ulaskom u EU, jer opada broj opredljenih građana. Zato moramo bolje biti obavešteni o čemu naša Vlada tačno pregovoara, ostali smo bez dovljno kvalitetnih infromacija. Osnovno je pitanje – kako ćemo obezbediti novac za učešće u već otvorene fondove. Nebojša Marjanović, predsednik Opštine Boljevac, primetio je da naši izborni zakoni ne prate evropske i da sporo teče proces decentralizacije.
-Kod nas je problem u svesti ljudi. Ja sam jedini predsednik opštine na ovom skupu. Kao da ostale ova izuzetno važna tema ne zanima. A bez glavnih ljudi u lokalnim samoupravamo ne može se gotovo ništa ozbiljnije ostvariti. Usko razmišljamo o svojoj opštini. Suština je u regionalnom razvoju. Zašto ne završimo jedan veći regionalni projekat, i onda neka se vidi vrednost i značaj takvog posla. Kasnije bi bilo sve lakše. Mi i nemamo regionalnih projekata. Zato bi trebalo da se ni jednoj opštini ne daje novac dok ne uđe bar u jednu važniju regionalnu investiciju – rekao je Marjanović.
Maja Pešić iz Bora veruje da je korupcija u lokalnom javnom sketoru u punom zamahu i da u toj oblasti nema nikakvog pomaka.Borba protiv te pošasti jedino se vidi u novinama i – nige više. Ukoliko se ne učini korak napred, nećemo daleko dogurati.
Predstavnici nemačke ambasade apaleovali su na širu saradnju i zajedničke projekte od životnog značaja podsećajući na dosadađšnji učinak ove zemlje u Srbiji.Posredstvom svojih organizacija oni će ubuduće još više pomagati brži i privredni i društveni razvoj Timočke krajine. Oni su, nakon Okruglog stola, otvorili dokumentovanu izložbu “Dela znače” sa najkonkretnijim primerima gde su, kako i koliko pomogli od poljoprivrede do gradske ifrastrukture, sporta i kulture.
Ovaj, uspešan skup, organizovao je RARIS.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !