);

OPŠTINSKO VEĆE BOR: Nova toplana i – novi uslov za direktore…

Bor, 21. novembar

Autor: B.F.

Opstina 21 novembar 01

Kada je predstavnik JP Toplana, na jutrošnjoj sednici Opštinskog veća, obrazlagao izmene i dopune poslovanja za ovu, 2014. godinu, predsednik Opštine, Živorad Petrović odlučno je reagovao:- Tamo sam radio tri i po godine, meni oko novih nabavki opreme ništa nije jasno (u pitanju su milioni). Zašto to niste ranije uradili? Zato ozbiljnije sačinite plan poslovanja za 2015…

-Borskoj toplani godišnje treba 550 do 600 miliona dinara za nabavku uglja. Neminovno je da se troškovi smanje, a to je najbolje – kupovati ugalj recimo četiri ili pet puta po nižoj ceni. Sadašnji, stari kotlovi troše samo ugalj određenog kvaliteta. Postoje planovi da se podigne još jedna toplana u blizini Instituta koja bi grejala noviji deo grada. U tom slučaju, za ugalj bi godišnje izdvojili 370 miliona, a nova toplana koštala bi 200 do 250 miliona dinara. Uštede su ogromne.

Kako se moglo razumeti, novi projekat za grejanje Bora krenuo bi već iduće sezone. O ekološkim efektima nije bilo reči. Nije se debatovalo ni o tome otkud predstavniku Toplane, tek tako, preko noći, i pred kraj godine, ideja da se posegne za potrebama velikih vrednosti? O izmenama i dopunama poslovanja većine javnih preduzeća, pa i o predlozima iz Toplane, raspravljaće se na sledećoj sednici SO Bor, zakazanoj za petak, 28. novembra.

Pažnju članova Opštinskog veća pobudiio je i predlog iz JP za komunalne usluge o plaćanju iznošennja smeća po “recpetu” iz Vodovoda, ne po kvadratnom metru prostora, nego po broju članova domaćinstva. Privreda bi ovu usluga plaćala paušalno.

– U Apoteci Bor praktično nema direktora. Na poslednji konurs javila su se, kao i uvek ranije, dva kandidata. Oni se, kao po pravilu, smenjuju u rukovođenju, i zato ta “vrteška” treba da bude prekinuta – čulo se na sednici.

Posebno je bio zanimljiv predlog za izmene statuta u javnim preduzećima kako bi uslov za konkurs za direktore bio promenjen: sada se zahetvaju tri godine na rukovdećim radnim mestima, tako da mladi a sposobni stručnjaci, ne mogu da konkurišu. Predlog je da tri godinem budu zamenjene za – godinu.

Opštinsko veće zasedaće i u ponedeljak samo zbog razmetaranje zahetva loklanih taksista.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !