);

BOR JE OPET U OPASNOM EKOLOŠKOM PROBLEMU, A NADLEŽNO MINISTARSTVO IGNORIŠE JAVNOST I NOVINARE!

Bor, 22. novembar

Bor dim 3

      Medija centar Bor poslao je 18. novembra, i sutradan je ponovo inetrevsnisao kod Ministarstva poljoprivrede i zažtite životne sredine, moleći za infromaciju o tome da li i dokle će, jedina preostala, stara i amortizovana Fabrika sumporne kisline, – nakon nedavne havarije kada su povređena četvorica radnika – ostati u „stanju mirovanja“, što prouzrokuje najdirektnije ispuštanje otrovnih topioničkih gasova u atmosferu. (Vest je stigla od radnika i odgvornih i iskusnih inženejra iz Sumporne). Najpre smo odgovor zatražili od nadležnog ekološkog republičkog inspektora Dušana Kukolja u Boru i on nas je uputio na resorno Ministarstvo. Izvesna Vedrana iz Piar službe Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine obećala je da će „odgovor stići ili tokom dana ili sutradan“. Ona nas je čak i upozorila da se u Boru do kraja godine završava Nova topionica, i kao da se iznendila našem nezananju.Od svega toga, do danas, 22. novembra, uprkos našoj intervenciji, nema ništa. Čak ni da neće, niti mogu, da daju bilo kakvu infromaciju kako bi se građani Bora i okoline blagovrmeno obavestili o još jednom, ko zna po koji put, ekološkom incidentu. Doduše, Vedrana je upitala zašto se ne obratimo RTB-u Bor? Naglaisli smo da u menadžment te firme nemamo povrenje, niti oni žele da sarađuju sa onima koji „nisu njihovi novinari“. To su , poslednje tri godine, dokazali mnogo puta. S obzirom da je reč o životnom pitanju naroda, objavljujemo ceo naš tekst poslat nadležnom Ministarstvu, pa neka čitaoci vide kakva je državana administracija, bar u ovom, više nego tužnom, slučaju. Da li su i oni u sramnoj sprezi sa direktorima u RTB-e Bor kao još mnogi drugi iz nadležnih službi koje godinama ćute, zataškavaju ili čak štite korupciju, svakojake mahinacije i kriminal u ovoj glasovitoj državnoj firmi? Evo teksta upućenog nadležnim u Ministarstvu…

Poštovani,
shodno dogovoru od 18. neovembra ujutru, šlajem Vam pitanja u vezi najaktuelnijeg ekološkog problema u Boru… – zastoja u Fabrici sumporne kiseline.
– Da li je tačno saznanje Medija centra Bor da prestaje proizvodnja u staroj Fabrici sumporne kisline u sklopu Topionice i rafinacije bakra u RTB Bor i da li je razlog nedavna havarija kada su povređena četiri radnika?
– Da li su Vas o svemu tome blagovremeno obaveastili iz RTB Bor i šta preduzimaju po tom pitanju, jer će, stajanjem te, jedine preostale Fabrike sumporne kisline, celokupni otrovni gasovi odlaziti u atmosferu, što je ravno katastrofi po životnu i radnu sredinu… Na taj način – da pojasnimo – zaista se vraćamo u 1903. godinu kada se bakarna ruda topila na – poljančetu!
– Ako je sve to tačno, šta će u RTB preduzeti, hoće li koncentrat bakra prerađivati izvan zemlje, jer to je, izgleda, jedina mogućnost da ne dođe do ekološke katastrofe?
Najzad, možda nije na odmet da se podsetimo – da je 10. juna 2010. potpisan ugovor sa kanadskom firmom Lavalin o izgradnji nove topionice i Fabrike sumporne kisline u roku od 36 meseci po sistemu „ključ u ruke“ i sa početkom otplate desetogodišnjeg kredita ( kanadska banka) nakon tri godine. Rokovi su prošli, gde smo mi sad, jer reč je i o ekološkim projektima i postrojenjima koja, trebalo je, već da budu završena. Iz ove konstatacije porizilazi osnovno pitanje – HOĆE li se Vaše ministarstvo ozbiljnije pozabaviti odugovlačenjem – i opasnim posklupljenjima – gradnje nove topionice, jer svaki dan zakašnjenja je i – ekološki udar na Bor i okolinu sa nesagledivim posledicama…?

ZAR je, pitamo se, teško bilo bar obavestiti novinare u Boru, odnosno javnost da li se i šta preduzima po pitanju još jednog ekološkog haosa u Boru? Ko to u vladinoj administraciji zadržava sebi za pravo, a dobro je plaćen da sarađuje sa javnošću, da se poigrava sa sudbinom svih Borana i njihove dece. Ukoliko novinar nije u pravu, neka obaveste da je reć o zlonameri ili dezinfromisanju, pa i za takvo ponašanje ima lek. Novi resor u Ministarstvu poljoprivrede, Zaštita životne sredine, nije ništa gore, niti bolji od ranijih, jer ni oni se nisu pretrgli da kvalitetnije obaveštavaju javnost o ekološkim problemima u Boru. Ministarka Zorana Mihajlović je, na primer, ne tako davno, pompezno najavila da će lično brinuti o radovima na izgradnji projekta Nova topionica i da će „nebo nad Borom biti čisto 6. avgusta ove godine“. Ona je, u međuvremenu, promenila ministarstvo, obećanja su ostala samo radovanje za naivne, a to što su u RTB i nju prevarili, niti je prvi put, niti su građani krivi. OVDE, u Bor, stižu samo lepe vesti ili ih generalni direktor RTB sa svojim odlično plaćenim eksponentima predočava javnosti u ogormnim količinama, tako da je zaista neophodna profesionalnija i čestitja informacija o tome šta nam se zaista dešava! I ne samo u ekološki smutnim danima i noćima.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !