);

SLUČAJ BOGIĆEVIĆ Preko rođaka ojadio banke i državu

Bor, 27. novembar

Izvor: Blic

Bogicevic blic

Vlasnik Koncerna „Farmakom MB“ uzimao je štetne kredite preko preduzeća koje je osnivao na najbliže srodnike i prijatelje.

Prema saznanjima „Blica“, firme na koje je Miroslav Bogićević uzimao zajmove u Privrednoj banci Beograd, zbog čega je i uhapšen, šabački biznismen je osnivao namenski. U decembru 2012, u rasponu od samo nekoliko dana, osnovao je „Mihmil“, „Olimpikus“ i „Porfito trejd“. Mesec dana kasnije, registrovao je i „Fermin“, „Amator“ i „Vadra prom“. Sve one su gotovo odmah od PBB dobijale „startap“ kredite a šabačka firma „Vadra prom“ je dobila zajam od 1,6 miliona evra čak na isti dan kada je registrovana.

Vučić: Pomogli i političari
Premijer Aleksandar Vučić rekao je juče, povodom hapšenja Bogićevića, da je jasno da su u sprezi banaka i tajkuna u činjenju krivičnih dela bili i političari, ali da će se njihova imena znati kada neko od uhapšenih progovori. A ministar Nebojša Stefanović izjavio je da je Bogićević oštetio više banaka i preduzeća, a ne samo PBB.

Za direktore i zastupnike novih firmi Bogićević je postavljao „ljude od poverenja“. Plaćao ih je redovno, a firme koje su vodili su radile kao da ne zavise od „Farmakoma“. Kredite je tobože garantovao „Farmakom“ a za koji se unapred znalo da ih ne može vratiti – kaže izvor „Blica“.
Da bi zavarao tragove, Bogićević je nove firme osnivao ne samo u različitim gradovima (Beograd, Novi Sad i Šabac) već ih je registrovao na rodbinu i ne tako bliske saradnike. Tako je preduzeće za trgovinu „Porfito trejd“ registrovao na sestričinu Ivanu Đurić. „Mihmil“ je registrovao na rođaka Predraga Kaluševića, a „Cerski štit“ na bratanca Bebana Bogićevića. Zastupnik firme „Olimpikus“ je Ivan Rajović, jedan od saradnika u „Farmakomu“, dok je Dubravka Simić, vlasnik „Amatora“, angažovana u okviru Koncerna.

Bogićević, koji je uhapšen na Aerodromu „Nikola Tesla“ kada je hteo da pobegne u Holandiju, juče je izveden na saslušanje pred tužioca. Zbog štrajka advokata je odbio da se izjasni.

Vozni park
Vozni park i opremu prebacio je sa „Farmakoma“ na „MB trading“ deset dana pre stečaja

To su učinili i ostali osumnjičeni koji se terete da su od oktobra 2012. do marta 2013. oštetili PBB za 1,75 milijardi dinara. Saslušanje su odbili i Miodrag Salai, predsednik Kreditnog odbora PBB, Olivera Đorđević, finansijski direktor „Farmakoma“ i članovi kreditnog odbora PBB – Aleksandra Janković, Vera Medić, Predrag Tošić i Dušan Vujadinović.

Plaćao samo za mlekaru
Zaposleni u „Farmakomu MB“ posle hapšenja vlasnika Miroslava Bogićevića strahuju za svoju egzistenciju. Proizvodnja je zaustavljena u skoro svim preduzećima te kompanije i to je najveći problem. Jedino Šabačka mlekara i dalje proizvodi.
– Imamo garancije da će Šabačka mlekara nastaviti da radi iako ode u stečaj. U mlekari je više od 400 radnika – kaže jedan od radnika Šabačke mlekare.
I Bogićevićeva nekad uspešna Fabrika akumulatora u Somboru mesecima radi sa 10 odsto kapaciteta, dok njegov najveći rudnik Zajača radi po reprogramu. S. B.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !