);
Breaking News

ZIMA je, ne samo u Majdanpeku i Boru, kako je (d)očekujemo?

Bor, 4. decembar

Iako još ni kalendarski nije počela, zima, sa snegom i ledom, hladnim vetrovima, i još mraznijim jutrima i noćima, okovala je Timočku krajinu, posebno Majdanpek i Bor, više nego ostale krajeve Srbije. Opet nas je sneg, posebno led, iznenadio. U Majdanpeku i okolini je, ne samo nevreme, nego i – elementarna nepogoda sa svim svojim karakteristikama. To što monteri EPS-a imaju najviše, i opasnog, posla, to nije novost, oni znaju da im je zima najteže doba u godini. Osamdesetih godina radnici borskog Elektroistoka imali su ogromne muke sa zaleđenim provodnicima na Crnom vrhu. Bilo je i opasnih trenutaka po život, i povreda. Za njih led i zima nije izmenađenje. Za nas je to – i čudo, i nesreća.

Jutros je ministar eneregrike Antić izjavio da je lokalna samouprava u Majdanpeku ostrala zatečena. I ono što je bilo ispravnih agregata, nije imalo gorivo. Direktor RTB Bor, rekao je Antić, upoznao ga je da je iz Bora stiglo i jutros 7.000 vekni hleba… I to je dobro kad se ljudi brinu i kad pomažu. Nije lepo kad se generalni direktor RTB dokmalo slika za TV i daje izjave sa ugroženih područja (sinoć iz Majdanepka, pre iz Krupnja i Tekije, Obrenovca) kao da je on – Velimir Ilić, ministar za vanredne situacije( Ilić se nije, bar zasad, pojavljivao u Majdanepku, valjda što ima adekvatnu „zamenu“). Na drugoj strani, direktor rudnika Majdanpek, glavni čovek sa predsednikom Opštine Majdanpek, ostao je po strani. Jer, i on je, Branislav Tomić, iz iste vlasti, i on je odgovoran ako, pre nevremena, nešto nije šptimalo i bilo po beznednosnim propisima u gradu. Još kad bi ih neko pitao kako im teče proizvodnja u RTB, kako se dočekuje kijamet na rudničkim kopovima i izdalje, kako se tamo zaista, a ne u TV izveštajima i novinskim spinovanjima, radi i privređuje, bilo bi „kuku i lele“. Eto, sad je najvažnije pojaviti se pored ministra i važnog čoveka iz EPS-a, sad ili – nikad?! Pa, i Djerdap pomaže, a direktor se – ne slika. Razumljivo.

Zašto potenciramo ove detalje? Zato što je u ovoj zemlji potrebno da svako radi svoj posao i za taj posao odgovara. Dok se generalni iz Bora – TV to i te kako prikazuje – smrzava i pati, dotle sindikati iz iste te kompanije sede skrštenih ruku i ne smeju ni da se, bar kako tako, pojave. Hleb za Majdanpek treba da obezbeđuju pekari i sindikati, štabovi za zaštitu od elementarnih nepogda, a ne menadžeri kompanija koji čekaju završetak restruktuiranja.

Lične promocije po svaku cenu i na svakom mestu, nisu na mestu. Niti je to ni potrebno, neophodno. Ispada da u Srbiji jedino RTB Bor i njegov direktor pomažu ugroženima i najakima, gde su ostale velike firme? Svačija pomoć je dobro došla, ali ono malo skromnosti i nenemateljivosti, i više profesionalnosti, i u ovim neprilikama ne bi škodilo. Naprotvi. I bilo ko da je u pitanju. Pa i čuveni i nezamenjivi borski direktor!

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama