Fabrika bakrne žice na ivici havarije …

Bor, 06.12.2014.

Duga strana ledenih dana: Zbog sporosti u  popravci dalekovoda, Fabrika bakrne žice na ivici havarije, i ne samo ona…

Osteceni dalekovodi 03DOK je generalni RTB Bor davao izjave za TV u zalađenom Majdanpeku, u njegovom dvorištu, u novoj industrijskoj zoni „Sedmi kiometar“, popucali su elektro-vodovi, a jutros  je (subota, 6. decembar) treći dan kako kvarovi nisu otklonjeni. Danas, pre podne, na licu mesta, videli smo da se nešto radi, ali i saznali da će poprvaka trajati, najverovatnije, do sutrađšnjeg dana. Umesto da se ovaj kvar najhitnije rešava, čekalo se uprkos mogućoj havariji u obližnjoj Fabrici bakarne žice. Peć sa tečnim bakrom, na 1.200 stepeni, odjadenput je ostala bez izvora energije. Jedini agregat je trebalo popravljati, dok je drugi već bio u Majdanpeku. Zbog te popravke peć se polako hladila, došlo je do zahlađenje ili zaleđvanja tečnog bakra do granica havarijskog oštećenja. Da je temperatura blagovremeno održavana, uz ispravan agregat, – ubeđeni su stručnjaci – sve bi bilo lakše. Moguća šteta, kako za koga, nije mala. Tu je niz pojedinosti koje bi samo zamarale čitaoca, suština je u nepripremljenom agregatu za brzo reagovanje i sporom otklanjanju, kašnjenju u popravci palog dalekovoda ( naše fotosi to pokazuju). A kada je reč o ovoj, nekada odličnoj fabrici RTB-a, ona ionako pravi gubitke, godišnje najmanje 3 miliona dolara. Ne radi se ni izbliza punim kapacitetom, i to je glavni razlog. Zato bi najbolje bilo, smatraju poznavaoci, da ona stoji dok ne dođu bolja vremena. Jer, manja je šteta, čak i da radnici primaju pristojne plate.

            Na drugoj strani, u istom tom RTB-u, nedavno, digla se velika prašina oko kupovine uglja za topljenje u topiničkim pogonima. Jedanput smo postavili pitanje da li  se taj energent nabavlja posredstvom Perčevićeve firme, i da nije jasno zašto je došlo do zastoja u nabaci, što je prourokovalo veću štetu po Topionicu i rafinaciju (TIR). Sada smo u prilici da pitamo: DA li je u taj dragoceni posao, posldnje tri-četiri godine, bila umešeana i privatna firma „ Li…“ čije se vlasništvo povezuje sa izuzuetno „važnim svastikama“ , mada ta sprega može i drugačije da se objasni? Ukoliko se radilo kako valja, ni po jada, ali se sve usložava kada se posmatra saradnja i poslovanje RTB-a sa raznim  tajkunskim i sličnim firmama. Na primer, Bogićevićevim farmakomima, ali u ovom slučaju je nešto treće, a blisko tome, u pitanju. DA li je došlo vreme da javnost saazna pravu, ili bar većim delom, istinu o tome kako se proteklih godina, posebno pre ove vlasti, radilo i BOGATILO na jadnoj, a SIROMAŠILO, na drugoj strani. ILI, da već jednom  pokažemo i drugu stranu medalje poznatog Mirićevog hita „NE može nam (mi) niko ništa“. RTB je, sad i vrapci na promirzlim granama cvrkuću, u katastrofi koju, ne da neće, nego ih je, i u samom državnom vrhu strah – da saznaju i prihvate kao konačan ishod.

            Da je razumnijeg i normalnijeg ponašanja, direktor RTB-a ne bi po Srbiji izigravao glavnog humanitarca i dežurnog dušebrižnika, već bi prvo, što mu je i zadatak, gledao kako da spasi svoje dvorište. On, i ne samo on, okreću celu problematiku naglavačke, pa se juče jadaju kako je „ova godina ubila RTB“ – zbog leda i popalava. A ako bi za časak pročitali zvanične infromacije i novinske tekstove iz RTB-ovog lista „Kolektiv“ videli bi kako se „pobeđuje nevreme“, kako se nižu uspesi, cveta na gradilištu nove topionice ( one zasađene voćke za nedavni dolazak premeijera – tek su zapupelih grana!), kako nam je uobičajeno i kad dalekovodi popadaju, a „neverne tome“ – duvane li duvane u toplim odajama. I nanose štetu tako krasnim idejama i vizijama raznih moćnika u liku pro-vizionara, direktora, politikanata, tajkunčića, prevrtača, biznismena, rođaka iz grada  opustelog sela… Zašto nam sve to treba, dragi Bog će, izgleda, jedini saznati…

Share

One thought on “Fabrika bakrne žice na ivici havarije …”

 1. Izneli ste brdo neistina o dogadjajima u fabrici
  Bakarne zice. Tesko da se posle toga moze verovati
  Ostatku teksta. Cinjenica je i da je tek zalaganjem
  Spaskovskog i angazovanjem RTB- a problem podizanja
  Stuba resen. Da je bilo do Distribucije ko zna kad
  Bi FBZ dobila struju. Pre nego sto nesto napusetw
  Informisite se o istini. Rekla- kazala nije
  Novinarstvo.

Ostavite odgovor