);

CHRIS: Ugrožene i manjine i većinski narod

11.decembar.Bor

Autor:B.F.
Foto: S.Ranđelović

Mreža odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS sa Odborom za ljudska prava u Negotinu organizovala je juče (10. decembar) u Medija centru u Boru konferenciju za medije povodom međunarodnog Dana ljudskih prava čiji je zaključak da se nastavlja povreda prava romske i vlaške zajednice, kao i osoba s invaliditetom. Ovim zajednicama nikad nije bilo teže, jer su uglavnom zakazale institucije sistema.
-Nikome danas nije lako., nestala je srednja klasa, tako da smo svi na udaru najpre siromaštva. Milion ljudi ne radi, oslonili smo se na humane pojedince.U lokalnim samoupravama nema profesionalaca koji bi brinuli o ovim populacijama-rekao je Kadrija Šajinović iz Bora.
Dušan Prvulović, predsednik Odbora za ljudska prava u Negotinu, naglasio je da je u sasatavu KRIS-a šest kancelarija u Srbiji sa sedištem u Nišu. Negotinski Odbor za ljudska prava zastupa ovu organizaciju i okuplja partnere u ostalim opštinama Timočke krajine. Podsetio je da i dalje nije mali broj slučajeva kršenja ljudskih prava, a da se neki predmeti pred sudovima odugovlače i do tri godine.Ugrožena su prava na pravilno suđenje, prisutan je govor mržnje, razna neprimerena etiketiranja, nesporazumi kod upotrebe jezika i pisma, često se izbegavaju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom…
Postvaljeno je i pitanje: koliko je ugroženo pravo na rad za oko milion nezaposlenih u Srbiji, gde je njihovo mesto u društvu?
Govorili su i Dragomir Dragić, Sanijela Dinić, Slaviđa Žurž, Ivan Simić iz Zaječara, Danijela Simonović, predstavnici Udruženja građana slovenačke nacionalne manjine. Dušan Prvulović bio je i gost u emisji TV Bor “Oko Istoka”.

Share

5 thoughts on “CHRIS: Ugrožene i manjine i većinski narod

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !