RTB BOR: Večiti penzioneri trče „počasni krug“ do 2051.

miroslav_bogicevic_210611LUD, zbunjen, normalan, poznata bosanska TV serija koja već po drugi, reprizni put zasmejava i srpsku publiku, nije dorasla vragolijama i čudesima kakva se događaju po pogonima i kancelarijama, jamama i kopovima, sindikalnim i poslovodnim sedeljkama u RTB Bor. Ovde se, bar po onome što smo nezvanično dobili na našu adresu, svašta dešava: ne bi se, izgleda, snašli ni najpoznatiji režiseri i filmadžije svetskog glasa. O Nušiću i Domanoviću, Kovačević se, bar u Boru, još dokazuje, ne treba ni govoriti, oni su, čini se, „mala deca“ za opisivanje takvog cirkusa i javašluka, nelogičnosti i bezakonja kakvo vlada u toj glasovitoj, sve manje našoj firmi. Ili, sve više Bogićevićevoj i Spaskovskog, i njima probranih, odanih i svakojakih. Da se ne poveruje recimo u konstataciju – kako je moguće da Bogićević bude uhapšen za nevraćanje bankarskih kredita, a ne i za – dugogodišnje apsolutno smutno poslovanje sa RTB-om? A u toj sprezi je, postoje sumnje, mali milion  nelogičnosti i nezakonitih radnji.

Ovom prilikom postavićemo, radi svake sigurnosti, samo pitanja, a 90 odsto zaposlenih u RTB Bor sigurno zna šta jeste tačno i da li je sve navedeno istinito. Na primer:  Zašto Blagoje Spaksovski, iako je stekao sve uslove za penziju (rođen je 18. novembra 1948. nije važno gde?), ne odlazi u penziju, nego smišlja i ubeđuje ljude u Vladi kako je neophodan da direktoruje i do 2051. godine. I nije to ni po jada, ali on, na ovaj ili ona način, prima i „Kurtu i Murtu“  na posao u RTB-eova preduzeća bez ikakve kontrole, kao primerice, napisaše „nesrećni i nezadovoljni radnici RBB“, izvesnog Dragana iz Brestovca (selo uz Bor grad) koji je već ranije uzeo socijalni program. Pa i Spaskovski je, valjda 2002. godine, uzeo  socijalni program, ali je kasnije zakon dozvolio razne mogućnosti pa i ovu, mada je ovde reč više o moralnim i principijelnim stavovima. Uostalom, on je, 23 sata pred poslednje izbore, zapolsio i 500 radnika iz DS-a i URS-a . Kako tvrde naši (nazvanični, da se, ipak, ogradimo) izvori – „ni jedan radnik za stalno nije  primljen sa uverenjem lekara o sposobnosti za radilište“, što  nezakonski. Primljeni su i izvesni uživaoci opijanata i alkoholičari evidentirani u zdravtsvenim kartonima. Sada je sa njima teška muka – neće, ili izbegavaju, da se na radnom mestu podvrgnu testiranju. Zašto, pitaju se stariji radnici, jer na alko-test neće da se podvrgne ni sindikalni lider Ljubiša Miljković. Da li zato što je miljenik generalnog?blagoje-spaskovski-1

I umesto da se smanje troškovi i da 300 radnika ode u penziju, neki će i otići,. drugi će – bez njih se ne može – ostati da po ugovoru o delu i sl. primaju još jednu „platu“. Oni tako samo produžuju već viđenu praksu. Nisu hteli sebi da prave zemene, niti da dovode mlade i perspektivne, buduće nosioce proizvodnje i prosperiteta RTB-a. Niko ne bi mogao tako da se ponaša da nije glavnog koji im to svojski dopušta. Razumljivo za njih kao takve. Jesu li među njima i Blagoje, Mira, Zlatka, Keti, Mara, Slađa, Sima, Zora…? Čestiti radnici ne smeju ni prezimena da im spomenu, što je na žalost i sramotu celom RTB i svima na vlasti, od Bora do Beograda. Jer, to je ta izoštrena slika sadašnjih „promena“ i „borbe protiv kriminala i korupcije“. S tim u vezi, da li je tačno da iz Beograda u Bor, sa zavidnom „apanažom“, dolazi i advokat umesto da se prime mladi pravnici iz Bora, budućnost kompanije? I, da li taj isti (ženski advokat) uživa fine privilegije, od vožnje službenim kolima tamo i ovamo, odsedanja u Banji i sl.?

Ovo je smao delić priče koja predstoji, i koja će narednih dana, još snažnije, pokazati KO su i Blagoje i Ljubiša Miljković, i još više njihov pobratim po mnogim rabotama, Bogićević, i … JER, 23. decembar se bliži, obećan je i vo na ražnju, i nova topionica i Fabrika sumorne kiseline i čisto nebo nad gradom ( već danima se ceo Mendeljejev sistem, direktno iz dimnjaka, ispušta u atmosferu, jer je havarija uništila nekakvu duvaljku u staroj Sumpornioj), i – boljitak koji će nas, zajedno sa Spaskovskim i Bogićevićem, odvesti u mali raj naših zabluda i naivnosti. Na opštu nesreću!

Share

Ostavite odgovor