);
Breaking News

REAGOVANJA: NAREDBA PREMIJERA DA SE NAJHITNIJE PROŠIRE RUDARSKI KOPOVI U KRIVELJU I CEROVU – ŠOKANTNO JE ZA GRAĐANE SELA KRIVELJ!

Bor, 29. decembar

Autor: Milan Bogdanović

Коп Велики Кривељ
Kop Veliki Krivelj

Otvorena je nova borska topionica bakra. Bez dima kako kažu i otrovnih gtopioničkih gasova koji su decenijama zasipali Bor i širu okolinu. Koliko se god špekulisalo, šuškalo i pragmatično gledalo na svrsishodnost ove nove – stare topionice, svaka novina koja ide ka boljitku celokupnog grada Bora, regiona i države je sasvim prihvatljiva sa stanovišta svih žitelja. Pretpostavljena činjenica da ćemo udisati čistiji vazduh je dovoljna satisfakcija da bar u tome ne budemo – sumnjičavi. Problem je druge prirode – čime je “nahraniti” da radi neophodnim i punim kapacitetom?
Ono što je alarmantno i zabrinjavajuće, najviše i pre svega za žitelje sela Krivelj, jeste javno obraćanje premijera Vučića prilikom otvaranja nove topionice i izneti nalozi rukovodstvu rudnika i prvom čoveku RTB-a, Blagoju Spaskovskom. reč je o proširenju površinskih kopova „Veliki Krivelj“ i „Cerovo“.
-Sada je zadatak, ističe premijer, da za šest meseci bude završen Krivelj, za devet Cerovo i da se vadi naša ruda kako bismo zarađivali dvostruko više. Usko grlo moraju da se očisti – za šest meseci Cerovo, Majdanpek za devet meseci, a Cerovo Primarno za godinu i po, a ne godinu i po i dve, kako je to rekao Blagoje (Spaskovski)“, naglasio je premijer i istakao da ovi rokovi moraju da se poštuju, ako se očekuje bilo kakva podrška države.
Obraćanje premijera možete pogledati preko linka:
http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/13/Ekonomija/1780784/Otvaranje+nove+topionice+u+Boru.html


Ono što najviše zabrinjava jeste činjenica da se niko nije osvrnuo niti spomenuo rešavanje sudbine kriveljskih domaćina, njihovih kuća i nepokretnosti. Da li su kriveljski domaćini i njihova sudbina , s obzirom da su bageri davno zašli u samo naselje „Selo“, poslednja briga države, resornih ministarstava, pa i Vlade RS čije je Vučić predsednik. Ili je totalna neinformisanost državnih organa naterala Vučića da izda narednu sa rokovima. Zaprepašćujuće je da ovakvu narednu premijer izdaje prvom čoveku rudnika a da pri tom zaboravlja ili nije upućen na obaveze njegovih ministarstava i institucija koje su trebale da reše probleme proširivanja površinskih kopova, i samim time sudbinu svih ugroženih, još pre mnogo, mnogo godina. Da podsetimo na nekoliko činjenica koje, naprosto, moraju da se znaju pre navedenih naredbi, odluuka:
– Niti Površinski kop Cerovć“, niti kop „Veliki Krivelj“ imaju zakonodavnu i administrativnu dozvolu za proširivanjem, a što je prostorno bilo regulisano Prostornim planom iz 1993. godine.
– Površinski kop „Veliki Krivelj“ davno je stigao na same ugovorene granice rudarskih aktivnosti .
– Zbog proboja granica širenja Površinskog kopa „Cerovo“ i kopa „Veliki Krivelj“, pre svega i nepostojanja odgovarajuće dokumentacije koja bi regulisala ova proširenja, a samim time i sudbinu većine žitelja Krivelja – rudnik, opština, ministarstva i država, bili su primorani da potpišu, uz samo dobru volju Kriveljana, nesvakidašnji ugovor u vidu nekakvog sporazuma.
– Na odgovarajući dokumenat koji će regulisati svako novo proširenje i neke nove rudarske radove i aktivnosti na teritoriji opština Majdanpek i Bo – čeka se odavno, a mi, Kriveljani, zvanično, po tom sporazumu, čekamo od 25 maja 2011. godine.
DAKLE: Lako je izdavati nekakva naređenja nižima od sebe, a da pri tom resorna ministarstva svoj deo obaveza i posla – nisu završili. Daleko od toga da ovim tekstom želimo da se postavimo na stranu rukovodstva RTB-a ili RBB-a Bor, ali, ako Vas oni o svemu tome, kao i osnovnoj problematici proširenja površinskih kopova, nisu obavestili – neka bude da Vas mi sada i na ovaj način obaveštavamo Takođe, prostorni plan za posebne namene, koji treba i mora da reguliše mnoge norme i pravila iz oblasti rudarstva pre svega, u svom sastavu sadržati i ono što je meštanima u neposrednoj okolini rudarskih zahvata najvažnije (njihova životna sudbina) – nije donet, niti ima nagoveštaja ili informacija kada će biti donet?

Jalovište Rudnika Krivelj 400m iznad naselja
Jalovište Rudnika Krivelj 400m iznad naselja

DALJE: Kako i na koji način, gospodine premijeru, želite da gospodin Spaskovski u „6 meseci “ reši , kako ste rekli, usko grlo sa Kriveljem i Cerovom, Majdanpekom? Kako i na koji način da se prošire rudarski kopovi i samim tim omogući veća količina bakra u rudi i koncentrata za potrebe stare, a tek nove topionice? Kako ćete privući strane ulagače i strateške partnere ako , kao država, niste valjanom zakonskom administracijom regulisali proširivanje postojećih i otvaranje novih rudarskih zahvata? Kako ćete i na koji način regulisati nove eksploatacione, sanitaring i moritoring zone oko rudarskih zahvata bez adekvatnih svetskih i domaćih važećih akata? Ponovo praviti lokalne, loše i nesvakidašnje ugovore ili sporazume , kakav je napravljen sa Kriveljom, niti je više izvodljivo, niti prihvatljivo za ozbiljnu državu kakvoj težimo?
Krivelj i Kriveljani će se prvi žestoko suprostaviti svakom novom proširenju „na divlje“. Imate sporazum koji je samo za neko vreme regulisao ( dobrom voljom meštana Krivelja) neznatno proširenje Površinskog kopa „Veliki Krivelj“ do donošenja odgovarajućih dokumenata o proširivanju rudnika i kopova na teritoriji Bora i Majdanpeka. Tih akata i regulatornih dokumenata iz nadležnih ministarstava nema do dana današnjeg.

Ako je suditi po volšebnom nestajanju gotovo svih skica o poslednjem „ugovorenom sporazumom“ o proširenju kopova na teritoriji Krivelja , posebno „četvrte faze“ proširenja, znači li to da će se u tajnosti ponovo potezati za nekim vaninstitucionalnim pogodbama, dogovorima i delovanju ne bi li se ispoštovala PREM;IJEROVA usmena naredba i – rudarska mehanizacija krenula sa utovarom kriveljskih kuća i nepokretnosti pod prisilom i van svakih zakonom regulisanih akata? Kako onda i kojim rečima nazvati spomenutu naredbu sa rokovima od šest, devet meseci, što je u najdirektnijoj vezi sa Kriveljom selom.“Uska grla“ mora najpre država da reguliše odgovarajućim aktima, pa tek onda da se izadje sa rokom uokvirene naredbe koje su za Kriveljane i okolna naselja i njihove žitelje, ruku na srce, uznemirujuće u sveukupnoj situaciji…Drugačije, kada ćete, napokon, preseliti selo Krivelj sa celokupnom postojećim infrastrukturom na jedinstvenu novu lokaciju i trajno rešiti i sudbinu ovih napaćenih ljudi i mirno, bez tridesetogodišnjih trauma?
Zadatak od šest meseci, po mom mišljenju, moguć je na jedini način u ovome trenutku – da gospodin Spaskovski, u svom bahatom i poznatom stilu, rastera i ovo malo Kriveljana kojih je još preostalo. Poznajemo sve dosadašnje mahnacije između predstavnika Opštine, RTB-a i gotovo uvek korumpiranih predstavnika našeg sela prema kriveljskim domaćinima, i upravo zato sa zebnjom i strahom gledamo na, za nas, aposlutno SPORNU naredbu.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama