);
Breaking News

Sindikati neće dozvoliti da radnici RTB Bor postaju sve siromašniji!

Bor, 5 januar

nezavisnost header

Sindikat Nezavisnost: INFORMACIJA ZA RADNIKE RTB – a BOR. Ovaj tekst, dobije danas, 5. januara, objavljujemo u celini

Sindikati RTB-a Bor neće dozvoliti da radnici iz meseca u mesec postaju ekonomski siromašniji, nezadovoljniji da žive u strahu pod svakodnevnim pritiskom i stresom.Nećemo dozvoliti da propadne jednodecenijski rad i uspeh koji su sindikati RTB-a postigli pregovarajući sa Vladom Srbije, poslodavcem, a čiji je rezultat da RTB nije prodat, da imamo dobar KU, i da smo imali pravične i zaslužene zarade .Nećemo dozvoliti više da nam povlašćeni sindikat umanjuje stečena prava i zarade .
RTB Bor je zbog prizvodnje bakra ,srebra , zlata sa preko 5000 zaposlenih radnika strateški važna kompanija, a početkom rada nove topionice postaje najznačajnija kompanija za privredni oporavak Srbije ne samo zbog povećanja obima proizvodnje bakra već i zbog povećanja rezerve zlata Narodne banke Srbije.
Pred sindikatima RTB-a je ozbiljan zadatak da ispregovaraju novi kolektivni ugovor koji ne sme biti nepovoljniji od postojećeg a koji je u skladu sa novim Zakonom o radu. Nismo podržali Zakon o radu, ali ga poštujemo, ne poštuju ga neki koji su ga najviše hvalili.
Građani Bora i radnici RTB-a generacijski se jedan vek truju u najzagađenijem gradu u Evropi. Pomogali su nesebično celu bivšu ,,Jugu,, a sebi su pomogli najmanje. Još se koji mesec trujemo i zato nećemo dozvoliti dodatna smanjenja radničkih prava koja nam ne umanjuje Zakon o radu, već angažovani pravni savetnici o trošku radnika .
Verujemo da je naš stav – da umesto smanjenja zarada povećamo produktivnost uz maksimalne uštede, jer je to ujedno i stav svake odgovorne Vlade i aktuelniog premijera lično. Nećemo se rukovoditi parolom iz prošlosti ,,Ne može me poslodavac platiti toliko malo koliko malo mogu da radim ,,, već parolom ,,Ne može me poslodavac platiti onoliko koliko ja mogu da zaradim,,.
Sindikat Nezavisnost RTB-a radi odbrane interesa i prava radnika koji su svakim danom sve ugroženija pokreće realizaciju incijative sindikata TIR-a o stvaranju Saveza sindikata i radnika u RTB-u. Cilj saveza bio bi da pravno, ekonomski i socijalno zaštitimo skoro svih 5000 radnika RTB-a radi što lakšeg ostvarivanja prava i interesa radnika, ali i zaštite i odbrane već ostvarenih prava koja se. i pored potpisanih Ugovora o radu, Zakona o radu, kolektivnih ugovora – NE poštuju.

 

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !