);

Tokom 2015. sa zdravstvenom knjižicom kod privatnog lekara

Bor, Beograd, 08.01.2015.

PUNA PODRŠKA MINISTRU ZDRAVLJA ZA PROJEKAT “SA ZDRAVSTVENOM KNJIŽICOM KOD PRIVATNOG LEKARA”

Najava ministra zdravlja dr Zlatibora Lončara o uvođenju modela slobodnog izbora privatnog lekara  za osiguranike RFZO u zdravstvo Srbije tokom 2015.god ima punu podršku našeg udruženja.

Podsećamo da smo na prednosti modela slobodnog izbora lekara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ukazivali, nažalost bez uspeha kod predhodnih administracija, još pre desetak godina.

http://www.uplss.org/UPLISS_site/mediji/Hronologija%20medija/Ekonomist070604.htm

http://www.uplss.org/UPLISS_site/mediji/Hronologija%20medija/Dnevnik300504.htm

Svetska zdravstvena organizacija

Najavljena promena je od strateškog značaja za ceo zdravstveni sistem sobzirom da predstavlja veliki reformski pomak ka evropskim standardima i ubrzava pregovore iz Poglavlja 28 Acquis communautaire.

http://www.uplss.org/PRIVATNI_SEKTOR_EVROPSKA%20UNIJA/PRIVATNI%20ZDRAVSTVENI%20SEKTOR_EVROPSKA%20UNIJA.html

Ključna posledica novog modela je demonopolizacija državnih davaoca usluga zbog prelaska na plaćanja lekara odnosno stomatologa po principu „novac prati pacijenta“. To znači da će sredstva iz fonda ići prema lekaru koga bira pacijenta u zavisnosti od zadovoljstva pruženom uslugom. Princip slobodnog izbora lekara podstiče mehanizme konkurentnosti čime se građanima obezbeđuje kvalitetnije i dostupnije lečenje uz otklanjanje veštaćkih lista čekanja.

Dom zdravlja

Bitan efekat promena je racionalizacija potrošnje sobzirom da se na godišnjem nivou rasipničko, duplo plaćanje zdravstvenih usluga procenjuje na 3% BDP odnosno milijardu evra!

Takođe, ukidanje institucionalne diskriminacije miliona građana koji plaćaju lečenje u privatnom sektoru dok istovremeno podležu obaveznom izdvajanju za državno zdravstvo je korak od velike važnosti za jačanje načela pravne države.

Ipak, mora se postaviti pitanje zašto je bilo potrebno da prođe jedna decenija, nekoliko vlada i tri ministra zdravlja da bi model „sa knjižicom kod privatnog lekara“, inače već dugo prisutan kod naših tranzicionih suseda, postao proklamovani prioritet tek za sadašnje zdravstvenom rukovodstvu. Treba podsetiti da je kašnjenje u modernizaciji dovelo srpsko zdravstvo na poslednje 34. mesto u Evropi. Uzrok kašnjenja su moćni lični i grupni komercijalni i koruptivni interesi, zamaskirani demagoškim fraziranjem  i kvazi stručnom argumentacijom, koji su do sada blokirali svaku promenu. I ne treba sumnjati da će iste strukture aktivno učestvovati u opstrukciji najavljenih mera jer ove vode ka eliminisanju parazitskih poslovnih modela kojima srpsko zdravstvo obiluje.

Zdravstvo postoji zbog građana a oni očekuju da kada se odluče na lečenje kod privatnog lekara konačno budu tretirani u skladu sa evropskim standardima. Sve ispod ovog minimuma je samo ponavljanje grešaka iz prošlosti i grčevit pokušaj konzerviranja postojećeg stanja od brojnih retoričara reforme koji, sve sedeći na dve stolice, glasno podržavaju reformu a tiho i uporno blokiraju promene.

6.januar, 2015.

Dr med Jovan Rakić, koopredsednik

Dr stom Branislav Kardašević, koopredsednik

Udruženje privatnih lekara i stomatologa

www.uplss.org

 

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !