);

Opština Bor u 2014. godini

Bor, 14.01.2015.

Na današnjoj konferenciji za medije predsednika Opštine Bor Živorada Petrovića ragovarano je o radu opštinskih funkcionera, opštinske uprave, javnih preduzeća i Skupštine u prošloj godini i planovima za novu, 2015. Danas objavljujemo prezentovanu informaciju novinarima o “aktivnostima Opštine Bor u 2014. godini”. Današnji razgovor sa novinarima bio je jedan od nasadržajnijih i najkvalitetnijih poslednjih godina, tako da ćemo narednih dana objaviti više tekstova sa tog skupa.  

Predsednik Zika P w

 1. У скупштини општине Бор одржан је пријем за министра одбране Братислава Гашића. Пријему који је организовао председник општине Бор Живорад Петровић, присуствовали су и официри генерштаба Војске Србије  на челу са генералом Љубишом Диковићем. На радном састанку било је речи о сарадњи Војске Србије и Општине Бор. Такође се разговарало о објектима и земљи која је у власништву Војске Србије а налази се на територији општине Бор. Министар одбране Братислав Гашић истакао је да ће објекти и земља бити прво понуђени локалној  самоуправи .

У циљу промоције потенцијала борске општине за више од 20 новинарских екипа из целе       Србије   организован је обилазак Лазареве пећине и Борског језера. За министра одбране Братислава Гашића и остале госте, постављена  је изложба традиционалних јела овог краја и народних рукотворина.

2.  У Београду одржан је састанак представника локалне самоуправе (Живорад Петровић-председник, Душан Марковић-председник скупштине, Александар Миликић-директор ЈП „Борски туристички центар) са потпредседником Владе и министарком грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Зораном Михајловић, вођени су конструктивни разговори везани за функционисање локалне самоуправе. Пре свега причало се о предлозима за уређење и обнову аеродрома „Бор“ и скијалишта на Црном врху. Посебна пажња била је усмерена на разговоре који су се односили на обнову и рехабилитацију пута Бор-Селиште. Договорено је да се у 2015. години крене са обновом тог путног правца јер је он од великог значаја за развој општине.

 

 1. Председник општине Бор, Живорад Петровић, присуствовао је седници Савета Борског управног округа одржаног у Неготину и разговарао са министром државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички о општини Бор и раду локалне самоуправе.

Министарка Кори Удовички похвалила је организованост општине Бор и брзину реаговања у кризним и непредвиђеним ситуацијама оценивши је као много бољу него што је то била у ранијем периоду. Договорен је нови састанак на коме ће се конкретно разматрати проблеми локалне самоуправе везане за ово министарство.

 

 1. Током елементарних непогода које су у неколико наврата у току године погодила грађане Србије, општина Бор уплатила је финансијска средства у висини од 15 милиона динара на динарски рачун Владе Републике Србије бр 8403546721-89 са сврхом отклањања последица насталих у ванредним околностима и поплавама.
 • Упућен је камион са храном, водом и средствима за хигијену општини Коцељева, за помоћ настрадалима у поплавама.
 • Организована је хуманитарна акција прикупљања помоћи у храни, флашираној води, средствима за хигијену, посуђу и постељини за становништво угрожено поплавама у Свилајнцу.
 • Упућена је помоћ општинама Крупањ и УБ којима је послата флаширана вода, средства за хигијену, кутије хране, играчке за децу, постељине, ћебад, душеци, гардероба и свеће. Општини Крупањ упућена је и помоћ у виду лекова и медицинских средстава и механизацији ( утоваривач и комбинерка ).
 • У селима борске општине Шарбановац, Шарбановац Тимок, Злот, Кривељ и Брестовац послата је механизација за санирање реонских путева.
 • Механизација ЈКП „3. октобар“ Бор, послата је у Текију ради уклањања последица поплава.
 1. Руководство Општине Бор увело је нову праксу (од 15. августа 2014. године) директног и личног разговора председника општине Бор, Живорада Петровића, са грађанима борске општине којима је неопходна помоћ локалне самоуправе у решавању проблема. Пријеми су организовани сваког последњег петка у месецу у временском периоду од 9-16 часова а по потреби и дуже.

„Сви ми и ја као председник Општине, Општинска управа и јавна предузећа, морамо да будемо у служби грађана. Морамо да решавамо њихове проблеме, јер смо због тога и изабрани на функције. Проблема је очигледно много, што се види по броју грађана који су се пријавили за разговор. Ми ћемо сваког петка организовати пријем и тако их ослободили чекања испред општинске зграде ујутру или по истеку радног времена. Примаћемо их, покушаћемо да решимо све њихове проблеме у складу са нашим могућностима. Даћемо све од себе да решимо већину проблема који муче и тиште наше грађане.“

 1. Одржан је састанак у градској управи у Зајечару у циљу да село Метовница добије здраву пијаћу воде. Састанку су присуствовали, председника Општине Бор Живорад Петровић са сарадницима, градоначелник Зајечара Велимир Огњановић као и в.д. ЈКП „Водовод“ Зајечар, Марко Пауновић. Како је на састанку договорено, мештани овог дела Метовнице снабдеваће се пијаћом  водом из правца Гамзиградске Бање. Радови су у току.
 1. Руководство Општине Бор заједно са представником ирачке компаније „Медак“ из Багдада, обишло је борска села Злот и Горњане. Грађевинска компанија „Медак“ заинтересована је за улагања у пољопривреду и туризам. Овом приликом председник општине Бор Живорад Петровић изјавио је: „ Осим што има туристичке потенцијале борска општина има изванредне услове за развој пољопривреде не само у Злоту него и у другим селима. Сматрамо да имамо шта да покажемо, ми смо пољопривредни крај и наша општина би могла да буде још развијенија.“ Према речима власника ирачке компаније „Медак“, господина Quasay Al Ansarija, ова фирма заинтересована је за куповину и реновирање мотела на Злотској пећини и млекаре у селу Злот. Намера је да се богати гости са блиског истока доведу у овај крај као туристи.
 1. Председник општине Бор, Живорад Петровић, боравио је у званичној посети фирми „Esotech“ у Велењу која се бави пројектовањем, реализацијом пројеката и обуком за рад нових постројења у областима екологије и технологије пијаће воде као и ремонтима енергетских постројења. Живорад Петровић председник општине Бор разговарао је са Миланом Шпесом  (директором), Богданом Шпегељем  ( директором пројектовања)  и Боштаном Жигоном   (директором развоја) и том приликом  упознат је о могућностима сарадње, пројектовањем, изградњом и пуштањем у рад по систему „кључ у руке“ према жутој књизи. Дошло је до  размене искустава и вођење разговора у правцу пројеката који би били од великих интереса за општину Бор и за фабрику пијаће воде,  фабрику за прераду отпадних комуналних вода и све што прати овакву врсту пројекта.   Саветник градоначелника Љубљане за енергетику, Хрвоје Драшковић и технички директор   Сранислав Копрившек, разговарали су са председником општине Бор о производњи топлотне енергије топлане „Енергетика“ у Љубљани . Размењена су искуства рада и функционисања ове топлане са радом топлане у Бору. Посебан акценат дат је на супституцији одређених количина угља са обновљивим изворима енергије.

Председника општине Бор, Живорада Петровића, примио је директор задужен за сектор метала и неметала Господарске зборнице Словеније мр. Мартин Дебелак. Тим поводом договорена је узвратна посета Бору од стране председника Господарске зборнице маг. Само Хрибар Милича због заинтересованости бизнисмена из Словеније за могућност улагања и покретања производње и развијања бизниса појединих компанија у општину Бор.

 

 1. У званичној посети општини Бор боравили су амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Мајкл Кирби, челни људи америчке компаније Фрипорт Мекморан и министар рударства и енергетике Александр Антић.

Председник општине Бор, Живорад Петровић, истакао је да Америчка компанија Фрипорт

МекМоран једна од највећих светских компанија у производњи бакра и да је отварање новог

рудника бакра у саставу ове компаније од изузетног значаја за општину Бор.

„Неспорно је да су за град Бор најважније делатности рударство и металургије и ту постоји дуга традиција. Међутим, не треба занемарити туризам и екологију. Компанија Фрепорт Мекморан је у овом делу Србије пронашла интерес, али претпостављам да је и интерес овог региона и целе Србије да има инвестиција и да се ради. То је сигуран пут ка бољем животу мештана“ – рекао је амерички амбасадор Мајкл Кирби.

 

 1. Канцеларија за сарадњу са цивилним друштвом Владе Републике Србије у октобру је у десет градова организовала консултативне састнаке на којима су представници организација цивилног друштва дали коментаре и сугестије на први радни текст Националне стратегије за развој подстицајног окружења за развој цивилног друштва до 2018. године.

На састанаку одржаном у Зајечару присуствовали су представници Републичке Владе, локалних самоуправа из Зајечара, председник општине Бор Живорад Петровић и Мајкл Кирби, амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији. Циљ доношења Стратегије је успостављање подстицајног окружења за развој цивилног друштва,  што укључује свеукупно унапређење регулаторног, институционалног и финансијског оквира, унапређење сарадње између државних органа и организација цивилног друштва и њихово укључивање у процесе креирања и доношења јавних политика.

 1. У оквиру шампионата Спортског ауто и картинг савеза и уз подршку Министарства омладине и спорта и локалне самоуправе у Бору, свечано су отварене прве у низу ауто – брдске трке на Црном врху под називом „Награда Бор 2014.“ На овај начин успостављена је сарадња локалне самоуправе и Спортског ауто и картинг савеза Србије изразивши обострано задовољство што је Општина Бор добила овакву манифестацију. У плану је организовање међународне аутомобилистичке трке у циљу боље понуде  туристичких потенцијала општине Бор. Председник Спортског ауто и картинг савеза напоменуо је да су гости из иностранства јако заинтересовани за учешће у манифестацији јер су поред квалитетне стазе препознали правог домаћина у руководству Општине Бор.

 

 1. Председник општине Бор Живорад Петровић угостио је делегацију Републике Словеније на чијем челу је био председник Привредне коморе Словеније Само Хрибар Милич и Отман Зорн власник компаније „Искра Заштита“.

 

Посета је била  наставак сарадње коју је руководство општине Бор успоставило са         словеначким привредницима. Разговарало се о могућностима за улагање словеначких    компанија у општину Бор. Планирана је реализацијиа  пројекта  изградње погона компаније „Искра Заштита“ где  посао  треба да добије око 40 радника првенствено женске популације.

 

„Ми имамо намеру да овде отворимо погон за израду пренапонских заштитних елемената и за инжењеринг управљања енергијом. То би била јединица која би покривала целу Србију и шире, цео источни део Балкана.“ – рекао је Отмар Зорн, власник компаније „Искра Заштита“.

 

„Повећање сарадње је заједнички интерес. Наша врата су отворена словеначким фирмама за сваки вид сарадње, пре свега због отварања нових радних места. Ту смо да помогнемо колико год можемо свим потенцијалним инвеститорима, логистичку или било какву другу. До сада смо разговарали са представницима компаније „Искра Заштита“, показали им простор којим располажемо а спремни смо да понудимо и друге просторе и земљу ако је то потребно, са нашом инфраструктуром“ –  рекао је председник Општине Бор Живорад Петровић.

 

„Словенија је дефинитивно изашла из кризе и бележи привредни раст пре свега захваљујући односима са другим земљама. Ми у Србији, и у Бору видимо могућност да ми са својим капацитетима, информацијама и знањем које имамо, заједнички наступимо на другим тржиштима.“ – рекао је Само Хрибар Милич, председник Привредне коморе Републике Словеније.

 1. У Зајечару је потписан споразум о изградњи који је усвојио организациони одбор за изградњу регионалне депоније “Халово”. Овим споразумом се дефинишу права и обавезе седам локалних самоуправа укључених у пројекат, општина Бор, Мајданпек, Кладово, Неготин, Књажевац, Бољевац и Град Зајечар. Изградња регионалне депоније Халово заговара се већ неколико година, а сви учесници скупа су изразили уверење да ће ово бити коначан договор око њене реализације. Пројекат је добио и подршку Владе Републике Србије.

 

 1. У Општини Бор одржан је округли сто на тему „Биомаса – потенцијал за развој Источне Србије ради унапређења животне средине повећањем енергетске ефикасности и већим коришћењем биомасе као обновљивог извора енергије. Бор је, након Београда и Ужица, трећи град у коме се организовао овакав скуп у циљу подизања свести о важности коришћења обновљивих извора енергије али и могућностима развоја локалне заједнице кроз овакве видове пројеката. Организатор округлог стола је Београдски фонд за политичку изузетност у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина уз подршку Немачког друштва за међународну сарадњу и Амбасаде Финске у Београду.

 

 1. Америчка привредна комора (AmCham) у сарадњи са FIC-ом, Пословним клубом – Привредник и NALED-ом, организовала је традиционални скуп под називом „Треће пролазно време“: Укључи се за промену у којем је учествовала општина Бор. Скуп је одржан 09.12.2014. у хотелу Хајат у Београду.

 

 

 

 1. Општина Бор набавила је ултразвучни апарат вредности 3,5 милиона динара за потребе Медицинског центра у Бору.

 

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !