);
Breaking News

Šta će i kad topiti nova topionica?

Bor, 27.01.2015.

Dani raspleta ili novog zapleta?!

Na nedavnoj sednici Predsedništva i Glavnog odbora SNS, Premijer je, pored ostalog, govorio i o tri svoje greške. Priznao je da nije na vreme razmišljao o davanju koncesije za autoputeve, što je prva  greška, dok je kao treću naveo da je previše otvoreno ispoljavao emocije na osnovu kojih se moglo uočiti koga poštuje a koga ne i da će promeniti svoj odnos prema NVO.

Nas ovde opravdano najviše „žulja“ druga priznata greška, koju Premijer sebi stavlja na konto a  radi se o topionici, za koju kaže da nije obezbedio sirovine, pa će ona krenuti tek za godinu dana. Tako će izostati i očekivani ili priželjkivani doprinos BDP Srbije o kome je i sam  vrlo eksplicitno govorio 23.decembra na prvoj svečanosti povodom završetka izgradnje nove topionice i fabrike sumporne kiseline.

REPORTAZA NOVA TOPIONICA (4)
Period žutih šlemova

 

Da li je ovo greška Premijera? Na osnovu kojih parametara i čijih obećanja je on tu grešku mogao da načini ili ko mu je „pomogao“ da tako omaši u procenama i planovima? Da li je sada jasnije ono što mi odavno znamo i na šta smo malo kroz šalu a više kroz zbilju ukazuivali? Gde se denuše onolike tone koje čega, rekordi, višestruko sniženje troškova? Očekujemo da se odgovorni za promašaje, obmane, prekomerno trošenje svih resursa, počev od vremena pa do para, prozovu imenom i prezimenom i u skladu sa njihovim (ne)delima preduzmu konkretne mere.

Naravno, mi ovde mislimo na odgovornost prevashodno ključnog čoveka ili najmenadžera, koji je već duže vreme sasvim opravdano „junak“ naših priča. Krajnje je vreme da se krene sa objektivnom analizom, ocenom i procenom realnog stanja u kompaniji i to po svim njenim organizacionim celinama i po svim parametrima po kojima se može bez preuveličavanja i nepotrebnih preterivanja svake vrste tačno reći kakvi su tekući proizvodni i finansijski rezultati i šta se perspektivno može očekivati.

RTB poslovanje 1

Dosta je bilo bajki, veselja i pesme . Peva on još ponekad, ali pesma-himna „ne može nam niko ništa“ kada je  sada peva zvuči kao da se žali a ne hvališe svojom snagom i raznoraznim moćima. Više bi mu pristajala ona „došlo vreme izdaje me snaga…“, što je i prirodno, jer ničija nije do zore gorela. Nema za njega više mogućnosti za nova pretrčavanja, nema prelaznih rokova! Nema se gde, jer su napredni izgleda napredniji nego što ih je on procenio. Dobro je što je tako!

Cena bakra na berzi 26.01.2015
Cena bakra na berzi 26.01.2015

Čekamo rasplet! Možda ipak novi zaplet!? Po čaršiji se valja priča o mogućem prelasku iz menadžerskih voda na čelnu poziciju u lokalnoj samoupravi! Sve je moguće u režiji majstora za manje ili veće smicalice! Da li će se to i desiti? On treba da ostane tamo gde je sada, da se zajedno uverimo u to da će  „nebo nad gradom biti čisto kao 1903.“ i da će topionica i sumporna „koja će malkice kasniti“ preradom domaćih koncentrata značajno doprineti rastu BDP -a Srbije i ostvariti sve one milione i milijarde o kojima je sav važan donedavno znao da priča. Sada  na televiziji priča o predstojećem ulepšavanju kruga nove topionice, o sadnji cveća i trave, što  će povećati pozitivan utisak ljudi koji budu dolazili da zajedno sa boranima uživaju u čistom vazduhu. Dakle, ako mu ne pođe za rukom da bude čelnik u opštini predlažemo da radi na novim projektima sadnje i održavanja cveća i ukrasnog bilja oko nove topionice, zato je valjda i preuzeo Aktiv žena RBB-a, koje bi uz pesme i bajke, predstavljao turistima koji će pohrliti da vide novo čudo, poput onog jamskog kafića.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama