);

Romi u lokalnim medijima

Bor, Knjaževac, Negotin 01.02.2015.

„Lokalni mediji za prava Roma” je projekat koji za cilj ima da putem lokalnih medija poboljša informisanje Roma o načinima pružanja besplatne pravne pomoći koju nude organizacije civilnog društva, ali i neromske populacije o problemima koje Romi imaju u lokalnim sredinama.

Ovaj projekat je finansijski podržan od strane donatora Civil Right Defenders i predstavlja uspostavljanje bliže saradnje lokalnih medija i OCD organizacija na zajedničkim aktivnostima u cilju ostvarivanja što boljih rezultata.

Tokom narednih godinu dana novinari iz sedam redakcija članica „Local pressa“,  prateći aktivnosti OCD u Bujanovcu, Vranju, Nišu, Novom Pazaru, Prijepolju, Valjevu, Loznici, Negotinu i Knjaževcu, će doprinositi unapređenju položaja romske nacionalne zajednice u lokalu i javnim zagovaranjem uticati na unapređenje lokalnih politika.

Promovisanje romske kulture biće još jedan od zadataka novinara „Vranjskih“ iz Vranja, „Južnih vesti“ i „Roma world“-a iz Niša, „Novih knjaževačkih novina“ iz Knjaževca, „Lozničkih novosti“ iz Loznice, TV „Foruma“ i „Polimlja“ iz Prijepolja.

Objedinjena redakcija Projekta „Lokalni mediji za prava Roma”
Priprema redakcije projekta „Lokalni mediji za prava Roma”

„Redakcija „Novih knjaževačkih novina“ pokrivaće aktivnost Roma u Knjaževcu, Negotinu i Boru. Izabraćemo tokom ove nedelje mlade saradnike iz ovih sredina a pripremamo i tekstove o životu Roma u ova tri grada i o tome šta lokalne zajednice čine da unaprede njihov položaj. U prilozima  ćemo prikazati podatke o veličini romske zajednice, njihovoj socijalnoj situaciji i problemima sa kojima se suočavaju. Pored toga,  pozabavićemo se i merama koje organi lokalne uprave preduzimaju za poboljšanje njihovog položaja – da li postoje lokalne strategije ili lokalni akcioni planovi koji se tiču Roma, ukoliko postoje šta u njima piše, postoji li u gradu kancelarija za romska pitanja ili neko slično telo u gradskoj upravi koje se romima bavi, postoje li romske NVO i kakve su njihove aktivnosti“, istakao je Kadrija Šainović, urednik redakcije za romski jezik.

Kadrija
Kadrija Šainović, književnik i urednik romskog programa romski.net

 

Marija Obrenovic
Marija Obrenovic

 

„U redakcijama, širom Srbije, će tokom trajanja projekta biti angažovano i sedmoro srednjoškolaca romske nacionalnosti koji će se učiti novinarskom zanatu i svojim angažovanjem doprinositi da se glas njihovog naroda čuje u medijima. Na kraju obuke Local press će organizovati takmičenje između mladih novinara i odabrati dva najbolja priloga. Najbolji prilozi će biti nagrađeni tabletima“ rekla nam je Marija Obrenović, urednik objedinjene redakcije projekta.

 

 

 

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !