ZIMA IZ TOPLANE: PREDSEDNIČE, DA SE SMRZNEŠ!

3.februar.Bor

IMG_1155Stiglo je jutros grejanje u velika gradska naselja, metalurg i NGC, stiglo nakon tri dana i tri noći, četvrtog dana ujutru.Trećina grada Bora smrzavala se uz uobičajena obećanja da će grejanje stići „u kasnim popodnevnim satima“ ili „ tokom dana“. Bilo je i kratkih, šturih TV izjava da je dotrajali vrelovod popustio i da se „čine ogromni napori“ kako bi se zakrpile cevi, i tako redom. Bar da su javna glasila britkije reagovala, i s pravom prozivala uspavani menadžment ili da su se u mesnim zajednicama bilo kako oglasili. Grđani bi tako, čini se, lakše podneli hladne sobe i – neizbežne nazebe.Tek kada je juče predsednik Opštine Živorad Petrović, s punim pravom, došao na lice mesta i ogorčeno podsetio „izvođače radova“ da predugo saniraju havariju, da se takvi poslovi najviše rade leti a ne u zimu i da su prošle godne popravljeni manje važni delovi vrelovoda, krenulo je nabolje. Prozvan je menadžment koji je, nije prvi put, izbegavao pravi odgovor i pravovremeno objašnjenje građanima. I obećanje predsedniku da će grejanje stići do 21, 22 sata nije ispunjeno, radijatori su tek jutors oko pet, šest sati počeli da se polagano zagrevaju.
Najčudnije je da se juče nije oglasio direktor JP Toplana. Ni prethodnih dana, koliko smo mogli da primetimo, nigde ga nije bilo. Borani, doduše, bar njih 90 odsto i ne zna ko je aktuelni direktor. Ni novinari mu ne postavlaju neophodna pitanja, on se , utisak je, krije od javnosti ili je shvatio da će za neki dan doći novi čovek na to, ni malo lako, mesto. Uvideo je da je pogrešio odlazeći u vruću fotelju, ili se pravi naivnim i neveštim. Bilo kako bilo, taj gospodin je došao političkom linijom i istim tim putem će i otići. Bolje i za njega i Toplanu i, izgleda, najviše – za građane. Zato novi izbor direktora Topalne, i ostalih javnih preduzeća, mora da bude drugačiji, smislniji, kvalitetniji, profesionalniji. Dopuštanje da predsednik opštine „preseče“ zaleđeni period oštrim rečima pred TV kamerama i da on, umesto direktora, obeća da građani neće plaćati nešto što nisu korisitli (kupili), bilo je krajnje vreme.
U Boru postoji još jedna teška muka za koju je isključivi krivac – vlast u Beogradu. Oni kao da ne vide kako jedan čovek, u svrsi kobojagi partijskog jedinstva – kad mu to odgovara – nameće i ostavruje svoje želje i ciljeve. Jutrošnji protest taksista je načije maslo, opštinski čelnici su bili zatečeni okupljanjem ispred opštinske zgrade. Ko ih to dovodi i čiji su, bar pojedinci, navijači i igrači kad , čas malo, eto ih da se bune. Providna igra iza koje, sumnja se, stoji – neznani junak naših dana. Umesto da gleda kako će završiti započete investicije i povećati proizvodnju on se zabavlja po opštinskim hodnicima i odajama i dalje izigravajući „Velikog Džeka“. Voli da radi tuđe, opštinske poslove, pitamo se zašto? Zbog opšteg dobra? Ko na filmu, ko u gradu mukog ćutanja, neviđenog poltronstva, poniznosti, nedostojnastva i – beskrajnih ludorija. I najvljenog Festivala cveća u maju, još jednopg troška i još jedne ishitrene i nedorađene ideje istog IDEOLOGA borskih, vunenih vremena. Ima para, može nam se… Ili, može mu se! Dokle, bre, dokle Beograde na dve reke?

Share

Ostavite odgovor