Organska proizvodnja – velika šansa

Bor, 08.02.2015.

aronija DSC_0448
Aronija

Zelena mreža Vojvodine u oktobru 2014. je imala svog predstavnika na 18. Svetskom kongresu proizvođača organske hrane koji je u organizaciji Međunarodne federacije – pokreta za organsku poljoprivredu održan u Istanbulu. Tom prilikom stečena su dragocena iskustva koje Zelena mreža Vojvodine želi  preneti i poljoprivrednicima u Srbiji, ističe Olivera Radovanović, predsednica Upravnog odbora Zelene mreže Vojvodine. Ona kaže da ova organizacija nastoji svojim aktivnostima povećati broj proizvođača organske hrane u Srbiji što je od strateškog značaja za srbijansku poljoprivredu. Zbog toga  će se u narednom periodu organizovati niz predavanja na temu proizvodnje organske hrane  kao šanse za konkurentost poljoprivrednih proizvoda sa našeg područja. Ovih dana su i proizvođači organske hrane iz Arilja, Sombora i Vrbasa  imali priliku da čuju predavanje istaknutih stručnjaka iz oblasti organske proizvodnje,  mr Jelene Savić i Sande Klještanović čija je uža specijalnost  proizvodnja organskog voća. Svi učesnici bili su gosti prodavnice „Moj salaš“ u Novom Sadu, „Brkinog salaša“ i organske farme Dolovac u Futogu.

Predstavljamo vam primer dobre prakse na proizvodnji nekoliko proizvoda od Aronije

Aronija: Prirodni voćni sok

DSC_0476

 

„Organski sok 100% BIO-Aronije, je prirodni voćni sok, sadrži dvostruko veću količinu antioksidanasa poput: polifenola – 34 različita fenola biljnog porekla, minerala, gvožđa, magnezijuma, mangana, bakra, molibdena, vitamina i 3 do 4 puta više Joda u odnosu na običnu Aroniju. Uzgaja se bez hemijskih NPK đubriva i pesticida, bez parabena, fenoksietanola, bez sintetičkih boja i mirisa, silikona i parafina. Organski sok 100% Aronije zato sadrži 50% manje Azota od obične Aronije“. Istakla je Anita Ristović.

„Sam zasad se nalazi na padinama vlasinskog jezera 600m nadmorske visine. Sredina je van uticaj bilo koje industrije, nezagadjena a sama proizvodnja organska. Nema pesticida, hemikalija, prskanja. Od djubriva se koristi  samo pregoreli stajnjak. Značajno je napmenuti  da je navodnjavanje plantaże rečnom vodom koja se nalazi u blizini. Voda je kvaliteta za piće, bakterioloski i hemijski besprekorno čista, ima nešto mehaničkih nečistoća koje otklanjamo filterima. Napravili smo i akumulaciju odakle se prirodnim padom navodnjava cela plantaža“. Rekao je vlasnik plantaže i proizvodjač ovog preparata, Miloš Nikolić.

U Boru se ovaj proizvod može naručiti na tel. 0628183334 (Anita Ristović).

 

Share

Ostavite odgovor