AGONIJA RTB BOR, pod rukovodstvom Spaskovskog, PREDUGO TRAJE. UNIŠTENJE KOMAPNIJE MORA NAJHITNIJE DA SE ZAUSTAVI!

20.februar.Bor

Našoj Redakcioji stiglo je juče pismo Branka Kecemana, uspešnog preduzetnika i intelektualca iz Beograda koji piše o „desantu“ iz RTB-a Bor na njegovu fabriku u Boru i o pogledima na stvarno stanje u bakarnom gigantu, stanje koje je puno apsurda, nelogičnosti, krajnje zabrinutosti dobronamernih stručnjaka i poznavalaca prilika.
Opšte je poznato da se borski ronaldo ( nije greška u pravopisu zbog malog r u ličnom imenu pošto je i borski ronaldo mali igrač koji pravi ogromnu štetu, pa ćemo ga vrlo brzo pod lupom tražiti- ma šta god on mislio o sebi) pita za sve u Boru, a pogotovo u RTB Bor: od uređivanja lista „Kolektiv“, određivanja članova upravnih odbora, formiranje sindikata, uvođenja višepartijskog sistema i ličnim primerom prelaska iz stranke u stranku, nesebične pomoći – pogotovo uoči i posle izbora- partijama na vlasti ili koje dođu na vlast da ih narod prihvati ko Bogom dane, pa nek’ to košta koliko god košta RTB Bor ( uistinu, ne kompaniju nego poreske obveznike koji pokrivaju minus u poslovanju), regulisanja saobraćaja u gradu, „stručnoj“ pomoći domaćim privatnim rudarskim kompanijama, …, do organizacije kulturno- umetničkog života u Boru i uveseljavanja raje svojim pevačkim talentom. U tim aktivnostima je postigao zavidne rezultate. Samo u jednoj oblasti borski ronaldo nije ostvario svoje ogromne ronaldovske potencijale ( gostujući na borskoj televiziji u januaru 2014.god izjavio je da poseduje znanje za dvadesetak doktorata, samo nije objasnio iz kojih oblasti- jedno je apsolutno jasno da iz proizvodnje bakra sigurno nije; jasno je i da postoji Oskar za skromnost garantovano bi je dobio borski ronaldo). Time je borski ronaldo pokazao da je čovek iz naroda: mi smo često najveći stručnjaci na svetu za posao- na žalost za tuđi posao ali ne i za svoj. Borski ronaldo ( nije pravopisna greška) ne zna da organizuje uspešnu proizvodnju bakra- samo to ne zna ali zato sve ostalo potrebno za funkciju koju obavlja zna- bar dok ga partije na vlasti podržavaju zbog pomoći koja im je neophodna od strane ovog velikog igrača. Borski ronaldo je demonstrirao svoje neznanje na način koji zaslužuje da uđe u udžbenike: definisao je, i uz podršku „vladajućih političkih eksperata za bakar“ , realizovao pogrešnu strategiju razvoja RTB Bor u narodu poznatu kao“ zec u šumi a mi napravili ražanj“ ( neće moći da obezbedi ni 40% potrebnog koncentrata bakra iz vlastite rude); svi u Boru i Majdanpeku znaju da je zarada u kvalitetnom koncentratu bakra a ne u topionici; napravio veliko zaduženje kompanije uprkos
rekordnoj ceni bakra na tržištu; uložena ogromna sredstva bez očekivanog efekta ( u 2014. plan proizvodnje realizovan sa samo 69% planirano 42.000t a proizvedeno 29.000t); neprimerno visoka proizvodna cena po toni katode bakra pa u 2014. nije ostvaren profit, a u 2015. radi sa gubitkom; očajno iskorišćenje bakra iz već siromašne rude ( za rudnik Cerovo iskorišćenje je u 2014. bilo „rekordnih“ 47.27% a primenom tehnologije Aqua-Bor za mešanu sulfidno-oksudnu rudu iz Cerova može da bude preko 80%); loš kvalitet koncentrata sa 16-17% bakra u sebi a za novu topionicu treba da bude preko 20% bakra u koncentratu; raubovana ležišta itd. Da postoji Nobelova nagrada za uništavanje svoje kompanije u Boru znaju ko bi je dobio ( normalno doktor manipulacije i intrige – borski ronaldo), ali ne bi smeli da ga predlože još kratko vreme. Američka CIA ima pravilo, koje borski Ronaldo perfektno primenjuje, a ono glasi: „Nema čoveka na ovom svetu koga ne možete privoleti na svoju stranu novcem ili strahom“. A borski Ronaldo je lik za strahopoštovanje ( pogotovo kad se iz ove reči izbaci njen drugi deo, tj. poštovanje).
Dvanaestog februara 2015. borski ronaldo je organizovao desant na Aqua-Bor doo, sa ciljem preuzimanja našeg postrojenja u vlasništvo RTB Bor bez ikakve nadoknade, a RBB nije uložio ni dinar u izgradnju istog. Pretpostavljam da je motiv ove akcije potreba da se obezbedi dovoljno kvalitetnog koncentrata za potrebe nove ( naš „koncentrat“ ima preko 95% bakra u sebi?!), a u istinu rekonstruisane stare topionice. Ili je motiv da pogon Cementacije u sastavu Rudnika bakra Bor poveća proizvodnju bakra iz rudničkih voda sa 2,609t bakra koliko je proizveo za celu 2014.iz 9t koncentrata iz Cementnog mulja. NIJE GREŠKA- UKUPNO 2,609t BAKRA SA LINIJE CEMENTACIJE ZA CELU 2014. ( verovatno bi proizveo više da je godina bila prestupna). I slovima: dvehiljdešestodevet kilograma katode bakra za celu 2014. god iz pogona Cementacije RBB-a.
Došlo je vreme da se borski ronaldo svede na njegovu prirodnu dimenziju!
Doduše, kad se to desi, trebaće nam jačia lupa ili mikroskop da ga primetimo. Svaki dan koji on provede na funkciji generalnog direktora RTB Bor plaća ova nesrećna zemlja gubitkom 15-20 tona katode bakra, koji ode u jelovinu zbog postojećeg načina prerade. Kamo sreće da je samo to gubitak izazvan aktivnostima borskog ronalda ; izgubljeno vreme se još uvek ne može nadoknaditi, u kom je RTB Bor mogao da postane moderna rudarska kompanija sa vlastitim svetskim tehnologijama; mnogi ekološki problemi su mogli početi da se rešavaju itd. Dekartova izreka je „ Mislim, dakle postojim“. Ko još nije odustao od prava na vlastito mišljenje i na lični stav treba da pročita brojeve KOLEKTIV-a RTB BOR od oktobra 2008.pa do danas. Tu je ispisana istorija sunovrata RTB Bor, od prvog broja koji je počeo da „uređuje“ borski ronaldo u kom je „ubio“ struku i dezavuisao stručnjake zaposlene u RTB Bor, gde je ispisao svoju prvu veliku laž, pa do „stvaranja RTB-a Bor koji je motor srpske privrede“. Tu je borski ronaldo razgolitio samog sebe a da nije svestan toga, misleći da je narod totalno poludeo. Izgleda da je samo u Srbiji moguće da kompanija koja je dužna preko milijardu evra, koja posluje bez profita i sa jadnim pokazateljima parametara proizvodnje bude pokretač razvoja. Na bilbordu u bulevaru Mihajla Pupina preko puta Palate Srbija piše: „ Zajedno smo izgradili novu snagu srpske privrede-RTB BOR“, piše to na veliku sramotu Srbije jer je ovo neviđena uvreda za zdav razum. Ovaj genijalni marketinški-ronaldovski potez služi da borski ronaldo pošalje podsvesne poruke političarima sveta. Kakav genije marketinga…? Tu borskom ronaldu treba skinuti kapu- tu je zaslužio doktorat. U prethodne dve vlade Republike Srbije mnogi su mu poverovali da je on ekspert za bakar, a ništa nije dalje od te konstatacije jer je on školski primer čoveka koji nešto radi celog život a u stvari ne zna šta treba da radi, da je pametno i stručno to šta predlaže, podržali ga oberučke i zadužili Srbiju sa dodatnih pola milijarde dolara. Bili su oduševljeni njegovim virtuelnim driblingom i nisu krili svoje oduševljenje: uverite se čitajući Kolektiv- tamo je sve zabeleženo i slikom i tekstom !? Pravo je čudo šta ova nesrećna zemlja može da izdrži i kakve sve eksperte da podnosi! PRAVO ČUDO!?

Valjda virtuelni dribling neće uspeti ponovo kod aktuelne vlade, mada opravdana sumnja postoji jer ..“ Blagoje je veliki, a ja sam mali“. Agonija predugo traje čak i za uslove u Srbiji!? Valjda neko u Vladi Srbije zna da pomnoži tri broja: količinu prerađene rude bakra X sadržaj bakra u rudi, X iskorišćenje bakra u procesu prerade, pa da se vidi koliko stvarno može da se proizvede katode bakra iz vlastitog koncentrata u RTB Bor. A samo je jedan život!
REŠENJE ZA RTB BOR POSTOJI: TREBA SASTAVITI REPREZENTACIJU SRBIJE ZA PROIZVODNJU BAKRA. IMA DOSTA DOBRIH IGRAČA, KAO U NAŠOJ KOŠARCI. VAŽAN I NEOPHODAN USLOV KOJI TREBA ISPOŠTOVATI JE DA borski ronaldo NE SME DA BUDE NI U PUBLICI, JER ĆE I SA TOG MESTA DA PRAVI VELIKU ŠTETU POŠTO ZRAČI NEVIĐENOM NEGATIVNOM BOLESNOM ENERGIJOM. ON JE VEĆ POKAZAO ŠTA ZNA! A POGOTOVO ŠTA NE ZNA! ČITAJTE O NJEGOVIM PODVIZIMA U „KOLEKTIVU“ RTB BOR. VAŽNO U P O Z O R E NJ E: NE SMETE DA ČITATE VIŠE OD JEDNOG BROJA DNEVNO ZBOG OPASNOSTI DA SE ZARAZITE OD NEZAUSTAVLJIVOG SMEHA ZA KOGA JOŠ UVEK NEMA LEKA ( ZA SVAKI SLUČAJU KONSULTUJTE VAŠEG LEKARA AKO JE ON PREŽIVEO EPIDEMIJU SMEHA).
U periodu diktature borskog ronalda u RTB-u Bor ova kompanija je izgubila prihod od minimum 300 miliona dolara i to po dva osnova: slabo iskorišćenje bakra ( koji je izgubljen u jalovini ) i neopravdano visoka proizvodna cena po toni katode ( šta je obećao borski ronaldo – videti u „Kolektivu“ br 2184 od 27.11.2008.). To je bila njegova PRVA VELIKA LAŽ. Prva od mnogobrojnih. Treba pokrenuti takmičenje za TOP TEN najvećih laži borskog ronalda. Biće težak zadatak odabrati deset najvećih jer je konkurencuja neverovatno velika. Ali je zabavno pokušati . Pobediće oni koji najpažljivije budu čitali KOLEKTIV RTB Bor. Bojim se da će malo ljudi preživeti ozbiljno čitanje KOLEKTIVA jer će umreti od smeha. Mnogi će odustati pre toga .

MALI ČOVEK MISLI DA KAD NAPRAVI VELIKU ŠTETU- NAŽALOST, I TO JE MOGUĆE U NESRETNOJ SRBIJI, DA MALI ČOVEK NAPRAVI VELIKU ŠTETU- DA TADA AUTOMATSKI POSTAJE VELIKI IGRAČ- DA POSTAJE RONALDO! DA JE OVAJ ISKAZ AKSIOM, A NE TEORIJA O MALOM ČOVEKU KOJU TREBA DOKAZIVATI, POTVRDIO JE SVOJIM NADLJUDSKIM ŠESTOGODIŠNJIM ANGAŽOVANJEM PO CELOM TERENU borski Ronaldo ( NEOPISIVA JE ŠTETA ŠTO TAJ IGRAČ IMA VELIKU NEKONTROLISANU ENERGIJU; DAO JE SVE OD SEBE PA JE I ŠTETA VELIKA; DA JE BIO MANJE EFIKASAN I TRAGEDIJA BI BILA MNOGO MANJA! Antologijska je izjava borskog ronalda od 19.2.2013. na gostovanju kod TV Kopernikus: „… RTB Bor nisu potrebni eksperti iz „kruga dvojke“ jer u RTB Bor najbolje znaju šta i kako treba raditi ali da samo nedostaju finansijska sredstva…“. Ko su ti eksperti iz „kruga dvojke“? Da li su to njegove bivše stranačke ekspertske kolege? Prosečna cena katode bakra za 2013. bila je 8.200 $/t, ali ni to nije dovoljno borskom Ronaldu. Ako je i od njega, previše je.
NEZNANJE RAĐA STRAH. KO NE ZNA borskog ronalda ON GA SE PLAŠI. KO ZNA borskog ronalda TAJ UMIRE OD SMEHA. JA UMIREM OD SMEHA, JER ČITAM „KOLEKTIV“ RTB BOR. Čitajte „Kolektiv“, nasmejaće Vas. Naravno,to će biti smeh od muke! Šta nam do daljneg preostaje? TREBA IZDRŽATI JOŠ NEKI DAN- DOK NE „PRORADI“ NOVA TOPIONICA SA UVOZNIM KONCENTRATOM. A ONDA ĆE VALJDA SVIMA BITI JASNO KO JE OVDE LUD? Moj savet: što pre kupite lupe, možda će trebati i mikroskopi jer će potražnja biti velika. Svi će hteti da vide borskog ronalda u njegovoj prirodnoj veličini. Neće on pobeći iz Bora, samo će postati nevidljivi F-117 borski ronaldo, kakvim ga je i Bog napravio. A Bor će na svetskoj mapi postati grad gde se ljudi najviše smeju svojoj muci i svom imaginarnom strahu od jedne čarličaplijevske persone! I postaće ozbiljna rudarska kompanija. Aqua- Bor sa svoje tri svetske tehnologije može da garantuje za to! ČITAJTE „ KOLEKTIV“! I SMEJTE SE! IZDRŽITE JOŠ NEKI DAN!
Beograd, 19.02.2015. Branko Kecman: Aqua-Bor

Share

Ostavite odgovor