);
Breaking News

Ima li rešenja za sportske aerodrome ?

Zeljko Ovuka

Bor, Beograd 21.02.2015. Autor: Dr Milica Kljajić, Vazduhoplovni savez Srbije

Проблеми са којима се спортски ваздухопловци сусрећу у пракси и потреба за мењањем одређених правила, ваздухопловне несреће и њихови узроци и учесталост дешавања, таксе за разне услуге у ваздухопловству, начин спровођења казнене политике и могућност ефикасног заједничног решавања проблема на институционалном нивоу – биле су неке од тема о којима су дискутовали учесници округлог стола у организацији Ваздухопловног савеза Србије.

Predstavnici Ministarstva saobracaja, SMATSE, DCV-a i VSS-a
Predstavnici Ministarstva saobracaja, SMATSE, DCV-a i VSS-a

 „Утицај ваздухопловних прописа на безбедност летења спортске авијације и управљање ваздушним простором“ била је тема која је за заједнички сто довела представнике Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Директората цивилног ваздухопловства (ДЦВ), Контроле летења Србије и Црне Горе (СМАТСА), ВСС-а, ваздухопловних клубова из Србије, али и преставнике из Хрватске, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Словеније. Овај округли сто организован је кроз пројекат CAN (Прекогранично ваздухопловно увезивање) из претприступних фондова Европске уније, чији је циљ подизање безбедности у ваздухопловству, јачање малих спортских аеродрома и јачање капацитета служби за потрагу и спасавање.

Округли сто је званично отворио помоћник министра за ваздушни саобраћај, Зоран Илић који је истакао спремност Министарства да ради са другим институцијама на решавању актуелних проблема у спортској авијацији и најавио неке од новина у новом Закону о саобраћају које би требало да убрзају поједине компликоване процедуре.

Zeljko Ovuka
Zeljko Ovuka

 Жељко Овука, генерални секретар Ваздухопловног савеза Србије указао је да се несреће најчешће дешавају због људског фактора, као и да су најчешће на почетку и на крају сезоне, и скренуо пажњу на чињеницу да рестриктивна и скупа регулатива у појединим сегментима неретко доводи до повећања илегалног летења. „Казнена политика постоји, међутим, надзор на терену је слаб јер је мали број инспектора, а велика разуђеност, па се најчешће излази по пријавама. Стога је потребно или повећати број инспектора или један део тога пренети у надлежност Ваздухопловног савеза Србије. Још један од проблема су таксе за регистрацију спортских аеродрома, које су велике и представљају нарочито оптерећење за клубове у којима је остало свега неколико авиона. За њих су то значајна средстава, док за државу то не представља значајан приход“, истакао је Овука. Он је додао да је задовољан што су се све институције одазвале позиву и што види могућност за још бољу сарадњу са Министарством, Директоратом и Контролом летења.

Представници клубова изнели су неке од проблема са којима се суочавају и добили одговоре од стручњака из ДЦВ-а и СМАТСА који су одржали предавања на тему класификације ваздушног простора, примене правилника о летачком особљу, пократању новог метеоролошког сајта за летове на малим висинама и реорганизацији доњег ваздушног простора. Закључак округлог стола је да кроз ВСС треба у будућности формулисати проблеме са којима се суочавају клубови и у сарадњи са надлежним институцијама радити на њиховом решавању у што краћим роковима.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama