);

VLASI PRIMOVARI: U Zlotu je kultura u prvom planu

23.februar.Bor

-Zašto na Okruglom stolu o saradnji sa lokalnom samoupravom, na Dan maternjeg jezika, nema nikog iz opštine, niti iz seoske osnovne škole, ni RTB Bor, niti predstavnika udruženja nacionalnih manjina. Bila su deca koja uče vlaški, jer ovde je odeljenje sa 40 polaznika. Došli su ljudi iz Mesne zajednice, KUD-a, zainteresovani građani.Ovaj skup nema veze sa politikom, i zato je trebalo da bude posećeniji kako bi se dogovorili o rešavanju najvitalnijih problema u Zlotu – naglasio je uvodničar Okruglog stola u organizacija Vlaha Primovara, Miki Janoešević.
U plodnoj diskusji najviše je potencirano pitanje nezavršenog Doma kulture, održavanja kulturnih manifestacija, sportskih događaja.
-U našoj opštini postoji razumevannje za negovanje i očuvanje kulture,. tradicije i običaja vlaškog naroda. Završiće se i Dom kulture, naši programi neće biti marginalizovani.- rekao je Milutin Karabašević, predsednik Saveta Mesne zajednice Zlot.
Dragoslav Zajekesković je podsetio da su Vlasi u Savetu Evrope priznati kao nacionalna manjina i to je veliki uspeh.Verifikovan je i vlaški jezik, preostaje standardizacija. Ovde je reč i o famoznoj rumunizaciji kako bi se jednog dana stvorili nekakvi uslovi za pripajanje Rumuniji. Poznato je da Rumuni nikada neće odustati od toga da Vlahe proglase Rumunima. Jer, za njih ne postojji vlaški jezik. Lično ću osnovati udruženje građana „Matica Vlaha“, mi jesmo Vlasi i kao takvi hoćemo da ostanemo.
U kuluturnom programu nastupio je orkrestar KUD-a „Petar Radovanović“ iz Zlota.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !