Savetnik premijera: Blagoje Spaskovski je najbolji direktor u Srbiji!

Autor: M.C. – R.M.

VEROVALI ILI NE, Nemanja Stevanović, predsednik Upravnog odbora RTB Bor i savetnik premijera (pravnik po struci), poreklom Kragujevčanin, radio u Americi, izjavio je na nedavnoj sednici UO RTB „da je Blagoje Spaskovski najbolji direktor u Srbiji, jer je završio novu topionicu do 23. decembra“. To je Stevanović, piše novinar „Kolektiva“, rekao i premijeru Vučiću, mada je aktualni direktor Železare Smederevo imao primedbu – smatrao da je on najbolji! U tom opšrinom izveštaju sa sednice Upravnog odbora (UO), prenose i dnevni portali, glavna tema bio je Plan poslovanja u 2015.
Iskazaćemo razumevanje za ovakve hvalospeve uprkos neralnom sagledavanju stvarnog stanja, pa i prihvatanju planova koji su preabiciozni, ali poučeni ranijim iskustvom moramo konstatovati da je mnogo toga, i kapitalnog, ostalo mrtvo slovo na papiru. Štaviše, desili su se i dešvaju se neoprostivi promašaji, propusti, opasne greške, sumnjive investicije, preteška zaduživanja, kriminal. I današnja dokumenta kao i ona ranija pripremala je ista ekipa od pre pet, šest godina i vidimo gde jesmo, i šta nas čeka. Neka bude sve kako su ONI, uz očiglednu podršku vlasti ( setimo se samo Borisa Tadića kad je otvarao kafić u „Jami“30. januara 2012., a koji, i pored čvrstih obećanja, više ne služi turizmu) smislili i zamislili, pa makar i ne bilo tako, bar ćemo se još malo uljuljkivati u zlatnim ljuljaškama sopstvene (neplodotvorne za državu) propagande i političkog marketinga.
– U prvim narednim godinama (čitaj GODINAMA) nova topionica prerađivaće uslužni koncentrat iz uvoza.U ovoj godini dobićemo 47.000 tona katodnog bakra i ostavriti dobit od 24 miliona dolara. Ništa to nije posebno. I u Japanu nemju trunke sopstvene bakarne sirovine, a topionice im odlično rade… – naglasio je Blagoje Spaskovski ne spominjući da smo daleko od Japana i njihovih najsavremenijih topiničkih pogona na obalama mora, što je ogromna prednost. ( Nego, topionica je građena pre svega za sirovine iz naših rudnika i zbog ekološke preke potrebe).
Stevanović je, čini se, bio nepopravljivi optimista i kad je rekao da će se od 28. marta prerađivati 30 tona koncentrata na sat, a u Boru konačno neće biti dima. Naravno, menadžement RTB je već na domaku potpisa ugovora o 150.000 tona najkvalitetnijih uvoznih sirovima potrebnih do kraja ove godine. Kako ćemo urediti taj uslužni posaso, videćemo; da će biti lako sigurno je da neće, jer je u svetu poznato kako se grčki Mitilineos, još pre 15, 20 godina, opekao u tom biznisu upravo sa RTB-eom. Do danas nije vraćan ugovoreni bakar od 4.000 tona katoda zajedno sa nus – prozovodom – zlatom i pozajmicom od 20 miliona dolara bez kamate. Da li ćemo od 28. marta pa sve nadalje zasigurno imati čisto nebo nad gradom i okolinom ili će raduckati i satara topionica eventualnom silom prilika, e, to je pitanje za nekog drugog. Najvažnije je, izgleda, da se ishvalimo pred Vladom i najviše premijerom, i da – kako je napomenuto – obezbedimo jedno 200 miliona dolara za nova ulaganja u rudarsku proizvodnju.Država nema tih para, ali ćemo tražiti strateške partnere i bankare svuda po svetu i malo šire! Možda će, ko će znati, i MMF da pripomogne, jer kad su „naši“ u igri za veće investicije – sve je moguće ?
-Aposlutno podržavam oavakav pristup jer, ukoliklo ne nastavimo sa rudarstvom, džabe nam sve što smo do sada radil – doslovno je kazao Veselin Sjekloća, član UO RTB.
Ništa novo, ni nepoznato: opet, i opet krećemo u zaduživanja uprkos milijardu i po dolara duga, i upliva u kredite sa hipotekom do – poslednje spajalice. Ako nije tako neka demantuju iz Vlade Srbije, oni su, pre svih, od Dinkića i Dulića do sadašnjih vlasti, glavni i odgovorni za sudbinu prezaduženog Bora. ONI su upravo ti čuvari „lošeg menadžmenta“ ( članovi UO kao da su zaboravili i nedavno Vučićevo priznanje da mu je RTB jedna od tri najveće greške), dakako, „sa svojim najboljim direktorom u Srbiji“, da se ne upuštamo u opširnija novinarska, „Insajderska“, strogo stručna i sličlna istraživanja i dokazivanja.
Vredna je zapažanja još jedna izjava Spaskovskog sa sednice UO. On je napomenuo da u nova rudarska proširanja i radove ne bi trebalo uključivati naše fakultete i institute, „najbolje je da to rade najpoznatije svetske kuće“. Samo što nije adresiran ovdašnji Tehnički fakultet i Institut za rudarstvo i metalurgiju. A do juče je, valjda i danas, u saradnji sa lokalnim privatnim ( naučnim) i sličnim firmama „tašna-mašna“! NEGO, kako bi bilo da Stevanović i njegov UO najpre analiziraju prethodna ulaganja u rudarstvo RTB-a. Ukoliko im nedostaju dokumentacija ili validne činjenice, neka malo zavire i u policijske fioke. Nije zgoreg, moguće je da će steći realniju sliku i o RTB-u, i o njegovom menadžmentu, tek o direktoru i direktorima, pa i o – SEBI! Bar oni ne bi trebalo da su toliko naivni i nevešti. Mada je taj nemali novinski izveštaj ugledao svetlo dana, izgleda, jedino iz pera šefice direktora RTB-a za saradnju sa javnošču. Skup je, ako je tako, bio internog karaktera. Zašto, predsedniče UO, gospodine Stevanoviću? Ipak, ništa nije tako strađno – bar smo saznali ko je „najbolji direktor u Srbiji“. TAKO NAM I TREBA!

Share

Ostavite odgovor