Projekat: Minićevski Romi stižu s prolećem

Bor, Knjaževac, 27.februar 2015.

local press
civil right difenders „Lokalni mediji za prava Roma“

Poznati hroničar Minićeva i okoline, Dragan Blagojević rekao nam je da je već najavljen dolazak minićevskih Roma iz Nemačke već – početkom marta. Tamošnje vlasti odlučile su da ukinu azil i privremeni boravak Romima i ostalim „sumnjivim“ došljacima, tako da je mesec mart označen kao „siguran povrataka na stara ognjišta“.

– Decenijama naši Romi odlaze uglavnom u Nemačku, neki turistički, neki „na divlje“, najviše ih traži azil. Snalaze se kako ko zna i ume. Njihova deviza je: Bolje biti siromašan u bogatoj, nego u siromašnoj zemlji“. Oni sebe nazivaju srpskim Romima, jer su pravoslavci. Nemaju tradiciju bavljenja poljopivredom. Najmanje ih je 300, sada ih je u selu, preko zime, pedesetak i to najviše starijih i iznemoglih. Mlađi odlaze preko granice. Oni koji se vrate „praznih džepova“ late se starih „zanata“: trgovina i šverc po pijacama i vašarima omiljena je rabota. Poznati su, od starina, kao korpari, kovači, rabadžije. Minićevo prihvataju kao svoje selo, kupuju kuće i u centru i na periferiji, miroljubivi su i srećni što dele suživot sa Srbima – naglašava Blagojević.
U Mesnoj zajednici ističu da ima dece koja idu u školu, ali najviše im odgovara inostranstvo. Sada kada se vrate u zavičaj, verovatno će živeti od socijalne pomoći, trgovine, nadničenja. Među prvima su u berbi višanja. Kad dođe Đurđevdan okupi se i staro i mlado. Na fudbalskom igralištu organizuje se tradicionalna „Đurđevdanska trka“. Atmosfera je navijačka, dolazi se u najlepšem ruhu, navija se „za svoje“. Uveče je nezaboravni susret u Domu kulture uz muziku i bogatu trpezu. Svako se ponaša domaćinski, veseljački, druželjubivo.
– Oni su u naselju Kulište, tamo gde je nekada, u tursko doba, bila kula. Po predanju, neki Petar Arnaut zapalio je kulu kako bi oterao Turke. Posle su naši Romi došli na taj prostor i – ostali. Smatraju sebe starosedeocima, čak da su zaposeli Minićevo pre ostalih. Niko im to i ne osporava. Dobar je to narod. Uvek prihvataju akcije sela i koliko mogu pomažu. Lično ih smatram velikim prijateljimima koji nikad neće izdati „svoje Srbe“ – kaže Slavoljub Milanović Barbul, predsednik Saveta Mesne zajednice napominjući da se obavezno 6. maja nađemo na „Đurđevdanskoj trci“ i tradicionalnoj zabavi.
-To je poseban doživljaj. Slobodno dovedite i drugare, jer naši Romu su srećni i zadovoljni kad im se dolazi u goste. Svakog namernika će da prihvate i dočakaju lepom rečju – pridodaje Adam Tomić.

romi za sajt2 romi za sajt1

 

Share

Ostavite odgovor